Mercedes GLB I are dubla personalitate si o dezvolta pe a treia, pentru ca arata mai a succesorul lui GLK decat insusi GLC-ul care e succesorul pe bune. Asa ca trebuie sa vedem neaparat care e treaba cu GLB-ul.
La fel cum am scris si in articolul despre GLC, undeva prin 2015 Mercedes s-a gandit sa ne sparga oral sau la caca, va cade moaca cand kkt se invarte placa. Asa ca au schimbat numele la SUV-uri si cross-overe in functie de masina pe care se bazeaza. Asa ca GLK s-a transformat in GLC pentru ca e versiunea crossover a lui C Class, GLA e versiunea cross-over a lui A Class, GLE e versiunea cross-over/SUV a lui E Class, GLS e versiunea SUV a lui S Class, iar GLB e bazat pe platforma de B Class. Se bate cu Qashqai si cu Sportage si, poate cel mai direct rival, Land Rover Discovery Sport, intr-o mare de cross-overe unde Discovery si GLB stau in stratosfera.
Asa ca de ce sa cumpar un GLB si nu altceva?
- E probabil cel mai ancorat in utilitate Mercedes in gama de cross-over. Arata utilitar, motoarele sunt mici si eficiente dar nu foarte sportive iar suspensia nu este sport. Ceea ce nu ar fi un lucru rau, daca nu ar incepe de la 44,000 euro de nou si de pe la 27,000 euro SH. Adica, daca vrei o masina utilitara nu te arunci la premium. Sunt usor confuz.
- Totusi, e unul din putinele cross-overe din clasa lui care are optiunea de 7 locuri, singurul care imi vine in minte acum ca ar mai veni in versiune de 7 locuri din clasa asta ar fi Discovery Sport, care costa la fel de mult ca GLB-ul si e mult mai putin fiabil daca vorbim despre 2019 incolo, ca sa il pot compara cu Mercedes GLB I pentru ca au pensionat pana atunci legendarul 2.2 diesel cu cutie manuala dar acum iar deviez ca Tribunul si iar ma autosatisfac in timp ce ma gandesc la Discovery Sport.
- Mercedes GLB isi pastreaza si caracterul utilitar prin simplitate. Ai un 2 litri diesel si doua motoare pe benzina ca sa nu zici ca nu ai de unde alege si mai au si hibrid, ca sa iasa la calcul. Ai doar cutii automate, una cu 7 viteze si una cu 8 viteze, ai un sistem 4×4 optional si cam atat. Au reusit sa mentina greutatea masinii foarte jos (cantareste cat o Octavia II break 4×4), chiar daca masina e mai mare decat GLA si foarte apropiata de GLC si ofera si 7 locuri de cazare.
Motoare Mercedes GLB I
Benzina
- 1.33 Turbo M282 Mild Hybrid de 136 si 163 cai – Motorul M282, cunoscut mai bine drept 1.3 TCe de la Renault, folosit intens in grupul Renault-Nissan-Mercedes, de la Duster la Megane la Arkana la Mercedes GLB. Da, e ajutat de sistemul Mild Hybrid dar se simte ca e adus doar pentru ca la vremuri noi avem nevoie de hibridizari si de emisii scazute. Nu are probleme specifice, dar nu e recomandat neaparat pentru un GLB, mai ales daca ai de gand sa il incarci cu 7 pasageri si bagaje.
- 2.0 Turbo M260 de 190, 224 si 306 cai – Versiunile non-facelift pana in 2023 se descurca singure, iar odata cu faceliftul din 20-23 primesc si doua motoare electrice pentru un sistem hibrid. Puterea ramane aceeasi, dar scade consumul. Pentru ca la GLB consumul conteaza, mai ales cand platesti 50-60,000 euro pentru un B Class cu picioroange. Dar macar e bine de stiut ca exista si versiunea de 306 cai GLB35 AMG, care poate tine pasul cu un Seria 5 E60 535i de 300 cai.
Diesel
2.0d OM654 de 115, 150 si 190 cai – Sincer trebuiau sa vanda GLB-ul doar cu motorul asta. Poate ca fara versiunea de 115 cai, dar motoarele de 150 si 190 cai sunt toate motoarele de care ai nevoie pentru GLB. Un motor modern, probabil ultimul diesel dezvoltat de Mercedes si care nu are probleme specifice de fiabilitate. Doar ca, la fel ca si motorul pe benzina de 2 litri, e un motor foarte complex si manopera o sa fie durere.
Probleme Generale Mercedes GLB I
- Calitatea ansamblarii poate fi dubioasa dar asta se poate spune despre toate masinile moderne, doar ca de la GLB ai avea niste asteptari mai mari. Iar antifonarea slaba la viteze mari e o problema serioasa la GLB.
- Cutia automata 7G-Tronic si-a dovedit fiabilitatea pentru ca e o cutie la final de viata, dar noua cutie cu dublu ambreiaj si 8 rapoarte 8G-Tronic DCT a fost lansata acum 5 minute deci nu pot spune prea multe. Totusi, de ce nu s-a oferit si cutia automata 9G-Tronic? Intrigi, pasiuni, mistere, in casa iubirii.
- Da, vine cu optiunea de 7 locuri dar e mai degraba un 5+2 pentru ca locurile cele mai din spate sunt pentru copii sau pentru prietenii pe care nu ii suporti prea mult. Locurile sunt decente pentru plimbari scurte, dar nu pentru vacante.
Verdict Mercedes GLB I
Nu stiu neaparat cui i se adreseaza Mercedes GLB I, dar e clar ca se adreseaza cuiva. Si de ce nu s-ar adresa? Are un motor diesel de 2 litri care consuma putin, are o cutie automata, are hectare de spatiu, poate gazdui 7 pasageri sau foarte multe bagaje, e Mercedes. Este ceva ce nu poate sa faca? Adica, in afara de pret nu prea am obiectii.
Ce motoare recomand? 2.0 diesel de 150 sau 190 de cai, restul e can-can sincer, pentru genul de masina pe care GLB il promoveaza.