Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Fiat Strada I ( 1998 – 2021 )

Fiat Strada I ? Un Opel Combo taiat? Un Fiat Panda cu bena? Am suficienti bani incat sa imi cumpar un Transporter cu care sa imi fac treaba dar totusi insist sa imi cumpar ceva mai putin practic dar cu 200% mai cool?



Lansat in 1998 in Brazilia pentru ca Opel Corsa cu bena se retragea de pe piata (Da, Chevrolet Montana), Fiat Strada I a fost un succes atat de mare incat in 1999 s-au gandit sa il aduca si in Europa. La naiba, in puii mei, sambata seara de la 8, Fiat Strada I a fost atat de bine primit de catre piata incat in 1999 l-au sunat pe Georgetto Giugiaro (o legenda a design-ului auto, care a desenat orice, de la Seat la Alfa Romeo la Lamborghini sau Maseratti si multe altele) si in 2001 se lanseaza primul facelift din cele patru (patru facelift-uri) al lui Fiat Strada.


Pare ca Fiat Strada e mai talentata si decat Voicu Panzar. De ce as cumpara asa ceva?


Puteai incarca 700 kg. Si asta ar trebui sa fie piesa de rezistenta pentru Fiat Strada, la propriu. Mai mult decat un Caddy 1.9 TDI. Mai mult decat un Combo. Mai mult decat portbagajul Diane…asta…mult.


Echiparea de top Adventure venea cu diferential blocabil pentru cei care vor sa faca 4×4 serios in asa ceva. As rade de abilitatile 4×4 ale lui Fiat Strada I la fel cum rade Mihaela Ispas de fraieri pe tiktok, dar apoi mi-am amintit ca Fiat Panda 4×4 e o masina competenta de off-road. Nu la fel de potenta in ale off-road-ului cum e Titus Steel potent in ale femeilor, dar daca Strada-ul are vreo legatura cu Panda-ul, atunci ar trebui sa fie neasteptat de bun pe teren accidentat.


Fiat Strada I Front side aproapemasini


Motoare Fiat Strada I


Benzina


1.2 MPI FiRe de 70 cai – Incepem cu singurul benzinar disponibil in Europa si as spune pas. Nu de alta dar motorul e foarte bun pe Panda si pe 500, dar pentru o camioneta de munca grea acest motor e insuficient ca weekend-ul. Chiar, de ce de luni pana vineri sunt 5 zile, dar de vineri pana luni sunt doar 2 zile?? Si am sa te mai tin de vorba aici, pentru ca nu am mare lucru de spus despre motorul asta legendar ca si fiabilitate. Doar ca nu e cel mai bun motor pentru carat cartofi.


Diesel



  • 1.3 Multijet de 84 cai – Legendarul 1.3 Multijet de 84 de cai, o veritabila bicicleta a satului din industria auto. Folosit peste tot, de la Opel la Fiat la Alfa Romeo la Suzuki la Chrysler la vibratorul Diane…..asta…la atat de multi producatori incat daca ar vota toti, ar alege primarul unei comune mici din Romania. Atat de multi sunt. Foarte fiabil, foarte economic, dar cu acei 170 Nm cuplu nu as incarca bena de toti cei 700 kg. Dar cu siguranta merita cumparat, DACA NU AR COSTA CAT UN TRANSPORTER.

  • 1.7D de 69 cai – Disponibil intre 1998 si 2002, as recomanda motorul asta pentru acei 69 de cai (nice), dar cand ma gandesc ca acceleratia 0-100 este de 24 de secunde, nu stiu ce sa zic. In 24 de secunde ai timp sa te dezbraci, sa faci dragoste, sa te certi pentru ca ai rezistat prea putin, sa plangi pe jos in timp ce te tii de genunchi, sa te imbraci la loc si sa ajungi si acasa. Si Fiat Strada tot nu a prins suta.

  • 1.9D de 63 cai – La fel ca si Caddy 1.9 SDI, Fiat Strada 1.9D e pentru genul de om care nu crede in tehnologie, dar nu crede nici macar in tehnologia anilor 60 si turbocompresorul este mult prea avansat pentru el. Nu am sa vorbesc prea multe despre motorul asta, pentru ca genul de om care se uita la genul asta de motor categoric nu are internet pentru ca in continuare plateste 5 centi pe minut in reteaua Conex.

  • 1.9 JTD de 80, 85 si 95 cai – Daca reusesti cumva sa gasesti asa ceva si ai banii pentru asa ceva, ia-ti un Patrol ca te va costa la fel. Un motor simplu, muncitoresc, 1.9 JTD-ul de la Fiat este dus in 80 de cai pentru ca ai nevoie de ceva fiabil, muncitoresc. Pacat de restul masinii, care costa atat de mult incat e mai simplu sa iti cumperi un GLE.


 


Fiat Strada I rear side aproapemasini


Probleme Generale Fiat Strada I



  • Vopseaua pleaca cu aceeasi viteza ametitoare cu care pleaca bugetarii vinerea dupa 2 ore de munca.

  • Aerul conditionat are tendinta de a nu functiona, atat pe rece cat si pe cald. Din fericirea majoritatea masinilor nu au aer conditionat deci poti dormi in siguranta, FNI lucreaza pentru tine.  Dar este o masina low-cost in general, singurul aspect care nu e low-cost e pretul pe piata SH.

  • Suspensia slaba si cutia etajata lung nu se impaca deloc cu ideea de camioneta, la fel cum nu se impaca Gabi Badalau cu Bianca Dragusanu si nici Georgiana Lobont cu Armin Nicoara. Da, exista si o cutie automata dar e o cutie CVT si nu cred ca gasesti asa ceva.

  • Nu o sa-ti vina sa crezi, dar Fiat Strada I e o masina obscura deci greu cu piesele.


 


Fiat Strada I side aproapemasini


Verdict Fiat Strada I


In momentul in care am delirat acest articol, un Fiat Strada I din 2004 costa 4000 euro si unul din 2006 costa 6000 de euro. E o masina interesanta care ar fi putut fi, dar la banii astia mergi si cumpara un Logan pick-up. Daca nu ai vreun fetish bizar cu Fiat si vrei ceva diferit de camioneta vecinului, atunci Dacia Pick-up, ca e Logan sau zambetul lui Iliescu il bat la fund pe Strada la fel cum au batut-o si pe Mihaela Ispas la fund, in centrul vechi. Dar daca gasesti unul si vrei sa iti satisfaci fetishul, de ce nu?


 


Ce motoare recomand? Tehnic ai un benzinar de 1.2 dar nu am sa il recomand, iar pe piata oricum vei gasi doar dieselurile de 1.3 si 1.9 JTD, toate motoarele de care ai nevoie sincer.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA