Supraimpozitarile provizorii ale UE au dus taxele de import pana la 48% pentru unii producatori de automobile chinezi.
Tarifele Uniunii Europene au incetinit afluxul de vehicule electrice produse din China in iulie, in timp ce blocul a luat masuri pentru a-si proteja producatorii auto de concurenta la preturi reduse.
Numarul de vehicule electrice noi pe care producatorii de automobile chinezi precum BYD si SAIC le -au inregistrat in UE luna trecuta a scazut cu 45% fata de iunie, potrivit cercetarii Dataforce, care a compilat rezultate in cele 16 tari membre care au raportat cifrele din iulie pana in prezent.
Scaderea s-ar putea sa fi fost exagerata de producatorii de automobile care s-au grabit sa aduca vehicule electrice la dealeri inainte ca taxele suplimentare sa intre in vigoare pe 5 iulie.
„Am vazut un impuls urias din partea producatorilor chinezi” de a goli stocurile in iunie, a declarat Matthias Schmidt, un analist auto independent cu sediul in apropiere de Hamburg. „Asta probabil a provocat o ardere a inventarului.”
Tarifele provizorii, care imping taxele de import pana la 48%, sunt menite sa protejeze o industrie importanta din UE de rivalii chinezi care se bucura de avantaje structurale in domenii cheie, cum ar fi tehnologia bateriilor care au beneficiat de subventii de stat.
Tensiunile politice raman ridicate, Beijingul amenintand sa riposteze pe fondul discutiilor pentru a rezolva problema.
In general, marcile chineze nu s-au deplasat masiv cu scaderea cu 36% a vanzarilor de vehicule electrice pentru cele 16 tari urmarite de Dataforce.
BMW, Stellantis si Tesla importa, de asemenea, vehicule electrice produse din China, care sunt supuse tarifelor adaugate ale UE.
Cresterea din iunie a fost mai putin pronuntata pentru companiile occidentale care au fost mai precaute in gestionarea stocurilor, a spus Schmidt.
Cifrele din iulie nu sugereaza ca marcile chineze si-au temperat ambitiile de a se extinde in Europa, a treia piata regionala de automobile din lume, dupa Asia si SUA.
De la inceputul anului 2019, MG, BYD si altele au crescut constant, cota lor pe piata de masini electrice din UE a fost de 8,5% in iulie, pe baza cifrelor Dataforce, in crestere fata de 7,4% cu un an mai devreme.
Desi vehiculele electrice reprezinta inca o mica parte din intreaga piata europeana, acestea vor domina in timp, pe masura ce masinile cu ardere sunt eliminate treptat.
BYD a vandut de trei ori mai multe vehicule electrice pe cele 16 piete in iulie decat cu un an mai devreme. MG, parte a SAIC, detinuta de stat chinez, a inregistrat o scadere de 20% in iulie fata de un an inainte, in timp ce vanzarile la Polestar, o subsidiara a companiei chineze Geely, au scazut cu 42%.
„Cresterile BYD atenueaza cu adevarat caderea” pentru marcile chineze, a spus Julian Litzinger, analist la Dataforce.
BYD, cel mai bine vandut brand de masini din China, continua sa se extinda in Europa. Sponsorizarea sa a turneului de fotbal Euro 2024 din Germania a expus compania la 5 miliarde de telespectatori.
Deocamdata, strategia de preturi a BYD in Europa ramane neschimbata dupa tarife. S-a extins in Polonia pe 6 august, semnaland ca este pregatit sa traiasca cu taxe mai mari in timp ce construieste o noua fabrica in Ungaria .
Noile tarife au fost instituite dupa ce o ancheta a UE a descoperit ca Beijingul isi subventioneaza industria de vehicule electrice intr-o masura care dauneaza economic producatorilor de automobile din bloc.
MG este supusa unei taxe suplimentare de 37,6% in plus fata de rata actuala de 10%, in timp ce proprietarul Volvo Geely si BYD vor plati cu 19,9% si, respectiv, 17,4% mai mult.
Taxele vor deveni permanente in noiembrie, cu exceptia unui acord intre Bruxelles si Beijing.
Dezbaterea tarifelor a coincis cu o incetinire a cresterii globale a vehiculelor electrice care a pus presiune asupra producatorilor din regiuni. Factorii politici din UE incearca sa echilibreze protectia locurilor de munca cu obiectivul de a elimina treptat noile masini care consuma combustibili fosili pana in 2035.
Cifrele Dataforce pentru iulie includ cele mai mari piete din UE, cum ar fi Germania, Franta si Italia. Rezultatele pentru toate cele 27 de tari vor fi disponibile in cursul acestei luni.
In Germania, marcile chineze au reprezentat 8% din inmatricularile de vehicule in iulie, in scadere de la 13% in iunie, potrivit Dataforce. In Franta, scaderea a fost la 5% de la 8%. In Marea Britanie, care nu este membra a UE, marcile chineze au castigat teren.
Producatorii europeni, inclusiv Volkswagen Group si Stellantis, au incheiat parteneriate de vehicule electrice cu omologii chinezi pentru a reduce costurile si a ramane competitivi. Producatorii de automobile chinezi accelereaza, de asemenea, planurile de a asambla vehicule electrice in Europa.
BYD isi poate permite sa absoarba tarifele si sa se mute mai decisiv in Europa, a spus Schmidt, adaugand ca lipsa capacitatii de transport maritim ii incetineste impulsul.
„Este vorba de perseverenta”, a spus Schmidt. „Trebuie sa bata usa in Europa daca vor sa faca Europa sa functioneze.”
Similar Articles