Intrebarea de miliarde de dolari a Mercedes-Benz pentru 2025 a fost cat ar costa respectarea obiectivelor mai stricte ale UE privind emisiile de CO2. Pe 20 februarie, directorul financiar Harald Wilhelm a oferit un raspuns: „scazut cu o singura cifra”, sute de milioane.
Sursa: motortrend.com
Wilhelm nu a fost precis, dar raspunsul sau a dat de inteles ca Mercedes va plati partenerului sau de colectare a emisiilor, Geely, undeva intre 100 de milioane de euro si 300 de milioane de euro pentru credite din vanzarea modelelor Volvo si Polestar complet electrice.
Producatorii de automobile vor trebui sa vanda cel putin 20% vehicule electrice in acest an in Europa pentru a indeplini noile obiective ale UE. Nerespectarea obiectivelor duce la o penalizare de 95 EUR per masina, pe gram peste pragul fiecarei companii, cu amenzi totale potentiale estimate la 15 miliarde EUR. Penetrarea pietei vehiculelor electrice in Europa a fost anul trecut sub 14%.
Mercedes si multi alti producatori auto europeni s-au alaturat punerii in comun a standardelor de emisii. Grupul Mercedes include si Smart, un joint venture intre Geely si Mercedes.
Un bazin si mai mare este gestionat de Tesla, care a vandut aproximativ 327.000 de masini complet electrice in Europa anul trecut. Acest grup include Stellantis, Toyota, Ford, Mazda si Subaru.
Principalii producatori auto care nu s-au alaturat unui grup includ Volkswagen Group, BMW si Renault Group. CEO-ul Renault, Luca de Meo, a declarat saptamana aceasta ca obiectivele vor eroda cu 1 punct procentual din marja sa, echivalentul a aproximativ 500 de milioane de euro din profitul operational.
In schimb, producatorul auto intentioneaza sa cheltuiasca pentru reduceri pentru a vinde mai multe vehicule electrice, in timp ce creste preturile masinilor cu motoare cu ardere interna pentru a-l ajuta sa-si indeplineasca obiectivele.
„Consideram ca este putin suprarealist ca trebuie sa platim bani concurentilor non-europeni”, pentru a indeplini tinta UE, a spus de Meo analistilor, descriind planul Renault drept o „strategie mai inteligenta”.
CEO-ul Mercedes, Ola Kallenius, a aparat pe 20 februarie aderarea la un grup, spunand ca este „cea mai buna cale” de a evita plata amenzilor. „Este un cost mai mic decat penalitatile”, a spus el. „Este o decizie economica rationala.”
Kallenius a descris grupul cu Geely ca o solutie temporara inaintea unui numar de lansari cheie de vehicule electrice, inclusiv noul automobil compact CLA si SUV-ul GLC de dimensiuni medii.
Sursa: electrive.com
„Dupa ce am lansat toate aceste produse in urmatoarele 36 de luni, dorim sa crestem cota de vehicule electrice si sa atingem obiectivele in mod natural”, a spus el.
Vanzarile globale de vehicule electrice ale Mercedes au scazut cu 23% in 2024, pana la aproximativ 185.000, cu mult sub totalul rivalului BMW de aproximativ 427.000, ceea ce BMW spune ca ii va permite sa-si atinga obiectivele europene de CO2.
Kallenius a spus ca principala problema pentru Mercedes sunt furgonetele sale de pasageri, care functioneaza in mare parte cu motorina. Desi foarte profitabile, vanzarile de autoutilitare au adaugat 10 grame la emisiile totale ale flotei Mercedes in 2024, a adaugat acesta.
El a indicat viitoarea platforma Van.EA pentru camionete electrice ca o posibila solutie.
Similar Articles
24 February 2025
D'ale Șoselei , Stiri , Home
mercedes , mercedes electric , stiri , stiri auto , aproape masini , geely