Lyft cumpara platforma de mobilitate FreeNow de la BMW si Mercedes-Benz pentru 175 de milioane de euro (198 de milioane de dolari) pentru a se extinde pe piata europeana de transport-hailing.
Sursa: bloomberg.com
Lyft a cautat noi cai pentru a-si dezvolta afacerea, deoarece este sub presiunea rivalului dominant Uber Technologies pe piata sa de origine nord-americana.
Achizitia FreeNow aproape ca isi va dubla piata potentiala si va deschide portile catre marile orase europene precum Londra, Frankfurt, Paris si Milano, unde firma germana ofera servicii, de la taxiuri traditionale pana la inchirieri de scutere electrice si optiuni de partajare a masinii.
Lyft va intra pe piata europeana la „un pret bun si, mai important, un moment grozav”, a declarat directorul general al Lyft, David Risher, pentru Reuters, adaugand ca compania se afla intr-o pozitie financiara puternica pentru a se extinde.
FreeNow va continua sa opereze in noua tari si in peste 150 de orase din Irlanda, Marea Britanie, Germania, Grecia, Spania, Italia, Polonia, Franta si Austria, a declarat Lyft. Cele doua companii vor lucra la integrare, astfel incat utilizatorii sa poata folosi oricare dintre aplicatii „fara probleme” peste Atlantic, a spus Lyft.
„Acest lucru marcheaza cea mai semnificativa expansiune a Lyft in afara Americii de Nord, aproape dubland piata totala adresabila a Lyft la peste 300 de miliarde de calatorii cu vehicule personale pe an, crescand rezervarile brute anualizate cu aproximativ 1 miliard de euro (1,14 miliarde de dolari), diversificand fluxurile de venituri si sustinand obiectivele multianuale ale Lyft”, se arata in comunicat.
Lyft a spus ca 90% din rezervarile brute ale FreeNow in 2024 au fost calatorii cu taxiul si cea mai mare parte a flotei sale sunt vehicule de lux, adaugand ca FreeNow are „relatii puternice cu autoritatile de reglementare, sindicatele si operatorii de flote de taxiuri”.
Uber, care opereaza in peste 70 de tari la nivel global, si-a adaptat modelul de afaceri la diferite piete, inclusiv introducerea de taxiuri in aplicatie in orase in care autoritatile de reglementare sau grupurile de munca nu sunt prietenoase cu transportul in comun. In Europa, Uber lucreaza cu operatorii de flote din Spania si Germania, de exemplu, in loc sa se bazeze pe contractori independenti, asa cum se intampla in SUA.
Relatia existenta a FreeNow cu autoritatile de reglementare europene si expertiza in managementul flotei „configureaza bine” strategia globala de vehicule autonome a Lyft pentru anii urmatori, a declarat Risher de la Lyft intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Sursa: cnbc.com
Lyft a anuntat pana acum parteneriate cu doi parteneri tehnologici fara sofer: May Mobility, sustinut de Toyota, si spinoff-ul Intel Mobileye Global.
FreeNow a declarat in septembrie ca a atins statutul de prag de rentabilitate, pe fondul unei cresteri anuale de 13% a veniturilor din 2024 si a concentrarii sale asupra operatiunilor de taxi. "Aproape jumatate din industria taxiurilor din Europa este inca offline. Asadar, de aici provine si mult potential de crestere", a spus CEO-ul FreeNow, Thomas Zimmermann, intr-un interviu.
Eforturile FreeNow de a creste in Europa prin captarea mai multor pietei offline se vor confrunta cu concurenta Uber, precum si a Bolt Technology din Estonia.
Reglementarile europene imping, de asemenea, firmele de transport cu autovehicule sa imbunatateasca beneficiile soferilor, cum ar fi salariul minim garantat si plata pentru concediu, crescand totodata presiunea asupra structurilor de pret pentru a asigura o compensatie echitabila.
Bolt a introdus recent beneficii precum plata de vacanta si garantiile salariului minim pentru soferii din Marea Britanie, ca raspuns la presiunile de reglementare.
Similar Articles