uff

Nu, nu am plecat pe plantație in vreo țară civilizată. Eu rămân aici, în țara mea, pentru că fie pâinea cât de rea, tot ți-o fură cineva, cum ar spune Spitalu de Urgență.

Eu rămân în România pentru a vedea povestea pana la capăt. Mai există o speranță, iar atâta timp cât putem protesta, ar fi mare păcat să pânticărim în pat și să ne uităm la alții cum ne iau drepturile, femeile, benzina, semințele, PornHub-ul, Campionii Manelelor vol. 3, sau orice contează pentru tine.

Așa că dacă am rămas pe aici ( probabil că am dezamăgit cativa oameni care vroiau să vadă poze cu mine muncind pe plantație ) să continuăm treaba.

Și nu, nu am lipsit o săptămâna pentru că am stat pe PornHub ( tot nu recunosc ), am lipsit pentru că blogul meu s-a trecut in final pe site. Da, doamnelor, domnișoarelor, domnilor și tot ce este între, www.aproapemasini.wordpress.com devine www.aproapemasini.com . Scrie și la intrare, dar vroiam să mai văd o dată anunțul.

Să trecem la treabă ! Haidaa !

Haida !

 

Am rămas la top 10 berline sub 2000 de euro, varianta mioritică. Regula rămâne : 2000 de euro cu taxele incluse. Asta înseamnă că trebuie să scădem vreo 500 de euro pentru taxele adiacente și 1500 de euro pentru mașina efectivă.

Haidaa !

1.Ford Mondeo ( 2000 – 2007 )

Buget estimativ : 1300 – 1600 euro

Motorul ales : 2.0 tdci 131 cai putere ( diesel )

Nu putem incepe lista fără a menționa rivalul direct al lui VW Passat, Opel Vectra, sau a adrenalinei. O mașină recunoscută prin faptul că refuză să moară. Nu este neapărat ultimul cuvant in materie de fiabilitate, dar Mondeo pur și simplu refuză să moară. Da, se vor mai strica pe ici pe colo piese, dar niciodată nu te va lăsa în drum.

Avantaje : Arată mai bine decat majoritatea berlinelor lansate in 2000. Poate să arate fresh chiar și astăzi.

Dezavantaje : La banii ăștia singura opțiune e motorul de 2.0L diesel. Dacă nu era scoasă taxa de mediu, era inaccesibil pentru acest buget. Mai sunt 2 motoare pe benzină dar cele din perioada 2000-2003 suferă de astm ( probleme la injectoare și la evacuare gazelor ) și pot deceda oricand. De evitat.

2.Opel Vectra B ( 1995 – 2002 )

2 bosorogi. Dar 2 bosorogi care inca pot munci ca la tinerete.

Buget estimativ : 1100 – 1500 euro

Motor recomandat : 1.6 benzină 101 cai putere

La fel de entuziasmantă ca mancarea vegetariană. Dacă ar fi incălțăminte, ar fi un adidas la 30 de lei luat din piață doar că ai nevoie de ceva cu care să îți faci treaba. E cam în aceeași oală cu Skoda Octavia I, doar că mai plictisitoare.

Avantaje : Fiabilitatea și prețul redus de întreținere. În afara de buba cu ambreiajul, specifică intregii game, Opel nu a fost niciodată un brand scump la capitolul intreținere. Iar un Vectra B se descurcă cu orice, ca un student. Iar așa cum un student se descurcă cu zacuscă 1 an de zile, așa și Vectra se va descurca dacă legi bara spate cu sârmă.

Un alt avantaj îl reprezintă varietatea. Ai de unde alege, la banii ăștia.

 

3.Audi A4 B5 ( 1994 – 2001 )

Uff

Buget estimativ : 400 – 1500 euro

Motoare alese : 1.6 benzină 101 cai putere ( oameni normali ) sau deliciosul 1.8T benzină 150 cai putere ( pentru senzații tari ).

Am terminat cu mașinile normale și alegerile logice, mașini cumpărate cu minte și nu cu inima.

A4 B5-ul este primul A4 și vine dintr-o altă eră, pe care nu o vom mai vedea vreodată. Construită ca un tanc, construită pentru a construit brand-ul Audi, nu pentru a se vinde în leasing la taximetriști care o vor schimba peste 3 ani oricum. Audi incepe să construiască identitatea proprie, ca ramura de lux a VW, iar pentru asta avea nevoie de mașini excepționale ca performanță, stil, economie și fiabilitate. Iar A4 B5, A6 C5 și A8 D2 au salvat ziua. Tot succesul Audi de azi se datorează acestor bătrâni.

Am discutat despre ambele motoare, cel de 1.6 fiind indestructibil dar cam anemic ( decent, dar nu sportiv ), iar cele de 1.8 cu turbină este o cană de cafea primită în cap de la Terry Crews îmbrăcat într-o doză de Red Bull. Sensibil la intreținere și piese in schimb.

 

4.Mercedes 190E ( 1982 – 1993 )

Erectie. Masiva.

Buget estimativ : 900 – 1500 euro

Motor ales : 1.8 benzină 101 cai + GPL

O mașină întradevăr pentru pasionați. Sau pentru cei care au văzut Scarface și au propria lor fantezie cu mafia.O mașină care la fel vine din altă eră, o eră pe care nu o vom mai vedea vreodată.

Am ales 190E în defavoarea modelelor mai noi deoarece tot ce este Mercedes-Benz din 95 pana în 2005 are probleme grave cu rugina. Multe modele mai noi sunt în cimitir de mult, dar 190E-ul rezistă.

Această mașină face parte din ultimul val al Mercedes-Benz care a făcut reputația care rezistă și astăzi, chiar dacă MB de astăzi sunt niște plastice făcute să se vândă în leasing taximetriștilor.

Un singur motor este de ales, cel de 1.8 benzină. Mai este unul de 2.0, dar nu e ca și cum vei face sport în așa ceva. Dacă vrei sport, ai Audi, BMW și următoarea mașină. Un motor antic care va ține mai mult decât tine, majoritatea pasionaților pun o instalație GPL pe acest motor, și totul merge perfect !

5.Alegerea mea : Alfa Romeo 156 ( 1996 – 2007 )

Buget estimativ : 400 – 1500 euro

Motoare alese :

Alegerea mea : 1.8 16v Twin-Spark benzină 144 cai putere

Alegerea sensibilă : 1.9JTD diesel  116 cai putere

De departe cea mai sportivă alegere din listă, singurul rival real este Audi A4 B5-ul cu motor de 1.8T. Dar parcă un Alfa 156 arată mult mai bine. Dieselul ? Construit din aceleași materiale ca Palatul Culturii. Indestructibil.

Dezavantaje : 1.8 16v Twin-Sparkul este un motor rar. Nu rău, ci rar. Spor la căutat !

Dezavantajul brandului Alfa Romeo : suspensia față. Indiferent ce cumperi, suspensia față este foarte fragilă și necesită reparații la fiecare 15.000km ( 3-4 milioane, nu te apuca să plângi ). Nu te va lăsa în drum, dar se va auzi nasol atunci când vei trece peste o groapă ocazional. Că în România gropile din drum sunt ocazionale.

Aici se incheie lista cu top 10 berline sub 2000 de euro. Am vorbit și despre mașini normale, alegeri bune, dar și mașini pentru pasionați. Asta mi-a provocat erecție și o determinare pentru a face un top cu mașini sport sub 2000 de euro. Dar mă mai gândesc. Până atunci, eu îți mulțumesc pentru timpul acordat ! Ne vedem la proteste !

 

Drive safe & drumuri bune colegii !