Black Smoke Racing. E un diesel. Am facut pe mine.

În cazul puțin probabil în care ai citit articolele de săptămâna trecută ( top 10 mașini sport sub 2500 de euro – aici ), povesteam la sfârșit despre ultimul episodul din voiajul Top 10. Nu pentru că aș fi impotent din punct de vedere al creativității ( la celelalte aspecte prefer să nu dau răspuns ), dar îmi e dor de un articol educativ / tocilăresc la fel cum îi este dor unui tip așezat la casa lui de o petrecere cruntă cu grupul lui de prieteni,  în care varsă berea pe tricou și ajunge să danseze langă gelatina unei grase pentru că ești prea beat și nu mai contează. Dar totuși voiajul continuă cu un o nouă aventură care sper să nu se scufunde ca speranțele zilnice ale romanilor sau ca Titanicul.

Pornooo

Săptămana aceasta vă prezint cazul unui prieten. Este unul din cei 2 cititori ai acestui site fosă septică. Ioan citește aproape fiecare articol al acestui aproape site și i-au plăcut foarte mult aceste topuri, așa că a venit cu propria lui provocare.

Ioan este din Târgu Neamț, dar lucrează și studiază în Iași. Ioan intenționează să își cumpere o mașină în vara aceasta. Doar că Ioan este pasionat de mașini break. Sau touring. Sau dricuri. Sau mașini de cărat cartofi. Sau Mașini de Cărat Vii ( Logan MCV ). Spune-le cum vrei, dar eu le consider a fi cele mai frumoase și mai complete mașini ca și design. Întrucât Ioan va face des drumul Iași – Târgu Neamț, mașina lui break trebuie să fie diesel. Iar bugetul : 3000 de euro fără taxele incluse.

Așa că să trecem la treabă ! Break, diesel, și bugetul 3000. Iată top 10 masini break sub 3000 euro.

  1. Golf IV Variant ( 1999 – 2004 )

Un Nokia 3310 intr-o lume a BlackBerry.

Motoare alese :

  • 1.9tdi diesel 90 cai putere
  • 16v benzină 75 cai putere

Probabil că vă așteptați la asta. Foarte puține mașini sunt mai adaptate pentru draga noastră patrie cu ale sale splendide drumuri. Butucănoasă, rigidă, fiabilă. Dacă ar fi oleacă mai ridicată și ar avea suspensie pe foi de arc, s-ar încadra perfect la categoria Pick-Up. Golf IV a fost încă de la lansare un Nokia 3310 într-o lume a BlackBerry. Se strică rar pentru că nu prea are ce să se strice.

1.9tdi 90 de cai putere – un motor decent. Nu va face înconjurul sistemului solar cu doar un plin de motorină. Este întradevăr butucănos, fiabil și economic, este unul din cele mai bune motoare diesel din toate timpurile, dar nu este un Atlas cu pistoane.

1.4 16v 75 de cai putere – nu este diesel. Dar este mult mai ieftin ca 1.9tdi-ul. Un benzinar va consuma unpic mai mult decât un diesel ( 1-3 litri la 100km ), dar costurile de întreținere sunt simbolice comparativ cu ce necesită un diesel. Dacă vrei o mașină întradevăr lipsită de probleme, Golf IV Variant 1.4 16v 75 de cai este pentru tine. Asta dacă nu te deranjează faptul că tipul care a desenat această mașină a avut la dispoziție doar un creion și o riglă.

  1. VW Passat B5.5 Variant ( 2001 – 2005 )

Mașina oficială a ”Mașină nemțească dom’le”. O urasc.

Motoare alese : 1.9tdi de 101 cai putere sau 131 de cai putere.

Mașina oficială a cruciulițelor pe tot bordul. Mașina oficială a mileurilor pe tetieră. Mașina oficială a covorului persan pus la pedale. Mașina oficială a căratului de cartofi. Dacă mașina aceasta ar fi un restaurant, l-ar avea cântăreț permanent pe Sandu Ciorbă. Mașina oficială a ”Mașina nemțească domle, am fost săptămâna trecută pe Pluto și înapoi, un gram de ulei nu a consumat”. Nu am o problemă cu mașina in sine, ci cu faptul că a spălat pe creier foarte mulți români, transformându-i în niște fanatici automobilistici care nici nu vor să audă de altceva in afară de mașini germane, eventual Passat. Iar mulți și-au distorsionat realitatea ca un adolescent care bea pentru prima dată 5 beri talpă.

Ca și mașină, am mai discutat despre importanța Passat-ului B5 pentru VW. A făcut trecerea de la Nokia 3310 la smartphone. Mai mult 3310 decât smartphone, dar de aici începe revoluția VW.

Motoarele. E același motor doar că în diverse stadii de tuning.

Imaginează-ți că ai 3 Hulk Hogan. La unul ii dai un sac de 10kg de medalii, la unul un sac de 20kg iar la unul un sac de 30kg. Cel cu sacul de 10kg va rezista mai mult, dar nu e foarte spectaculos. Cel cu sacul de 30kg va rezista mai puțin dar e mult mai spectaculos iar cel cu sacul de 20kg e undeva intre. Așa e și cu acest motor : 90 de cai – prea puțini, dar motorul e sub cel mai mic stres, 101 cai – undeva in mijloc ca putere și stres, 131 cai – cel mai puternic, dar stresul este cel mai mare. Cel de 90 de cai e prea mic pentru Passat, ia minim varianta de 101.

3.BMW E46 320d Touring ( 1999 – 2005 )

Motorul ales : 320d diesel 150 cai putere

Cel mai musculos break din listă. Deși berlina E46 a fost mașina oficială a lui Ceafă-Lată-Frunte-Îngustă, varianta break a fost mult mai evitată de către acești oameni. Șansele ca un Touring să fi fost abuzat și neglijat sunt mult mai mici decât berlina, dar totuși trebuie avută grijă.

Avantajul lui E46 este că a fost și este o mașină foarte populară și foarte iubită. Orice problemă posibilă a fost documentată și rezolvată pe toate forumurile dedicate BMW.

Probleme notabile : Faimoasele Swirl flaps – Clapetele de pe galeria de admisie. O tehnologie nouă pe atunci, acestea aveau tendința să se rupă și să ajungă direct in motor. O rezolvare comună este scoaterea acestora, întrucat s-a observat faptul că motoarele funcționează la fel și fără. Majoritatea BMW-urilor cu motoare diesel din acea perioadă au deja clapetele scoase, dar e bine să verifici.

Pompa de apă – O problemă notorie la E46. O pompă nouă costă 200-400 de lei. Nu e tragic.

De ce motorul de 2.0litri 150 de cai ? Pentru că e BMW. Nu veni cu pretenții sportive și cu 116 cai putere. Nu cumpăra insigna doar de dragul de a impresiona pe cineva, cumpără o asemenea mașina pentru că este o mașină pentru pasionați.

4.Opel Astra H Caravan ( 2004 – 2009 )

Dacă Darth Vader ar lucra la Daniel și Anca.

Motoare alese : 1.7 cdti diesel 101 cai putere – 110 cai putere – 125 cai putere

Mașina oficială a antreprenorului debutant. Una din cele mai fiabile mașini produse vreodată, Astra H este de obicei un cal de povară pentru foarte multe afaceri mici ( gen magazine alimentare  de colț ). Și de ce nu ar fi ? E o mașină ieftină de cumpărat, ieftină de întreținut și nu te va lăsa în drum. Da, nu este la fel de comfortabilă ca un VW. Da, nu are o siglă așa ”prestigioasă”. Dar atunci când scopul mașinii este de a contribui la afacerea ta, acestea nu mai contează.

Motorul este același în toate cele 3 variante de putere. A fost lansat în 2004 cu 101 cai putere, iar în 2007 au venit și variantele de 110 și 125 de cai. E ca motorul 1.9tdi de la VW. Dar spre deosebire de 1.9tdi-ul de la VW, sau orice alt diesel, 1.7cdti-ul are un interval de service de 40.000km, față de 10.000km ca la restul. Totuși, 40.000km e pentru drumurile din Germania. În Romania e bine să ții regula de 10.000km.

Buba este cea specifică Opel și anume la ambreiaj. Dar am mai vorbit despre asta.

  1. Opțiunea lui Ioan : Audi A4 B5 Avant ( 1994 – 2001 )

Motorul ales : 1.9tdi 110 – 115 cai putere.

Ce mai pot să spun despre A4 B5 ? Este un VW Passat B5 la costum. Pentru că pe dedesubtul acestei caroserii spectaculoase chiar se află un Passat B5.

Un Audi care vine dintr-o eră in care Audi nu avea reputația de azi ( generația următoare – B6-ele a fost cel care a pornit toată nebuneala ), o eră care făcea tranziția dintre analog și digital. Mai mult analog decât digital, dar de aici începe geneza Audi-ului modern.

Motorul este cel de 1.9tdi care a venit in 1997 cu 110 cai putere și a primit inca 5 cai ( frumoși ) in 2000 fix cu un an inainte de pensionare. Deja puteai simți cum nasturii de la capotă se rupeau sub stresul celor 5 cai in plus.

Uff…

Cam asta a fost partea I din Top 10 masini break sub 3000 euro. Un episod plin de mașini germane, pentru că masina break cu motor diesel este chintesența mașinii germane. Asta nu inseamnă că sunt singurii. Sau cei mai buni. Sunt doar foarte foarte buni. Despre celelalte masini break sub 3000 euro vom discuta în articolul de mâine, unde Ford, Alfa Romeo și un invitat special se vor ridica de la masă, vor pune mâna pe gâtul sticlei și  vor pregăti sticla pentru o întâlnire de gradul I cu capul germanilor.

Până atunci, eu îți mulțumesc pentru că ai citit articolul !

Drive safe & Drumuri bune colegii !