Salonul auto Geneva 2017 s-a incheiat. Nu a venit apa și nu l-a luat, dar ne-a lăsat cu gura apă. Un an care a marcat revenirea mașinilor sport, renașterea cursei nebune pentru putere dar și decesul motorului diesel și a mașinii așa cum o știm noi. Nu a decedat complet, dar Salonul auto Geneva 2017 a fost impanzit de tehnologie electrică și hibridă, tablete și sisteme de pilot 100% automat și autonom. Se pare că anii de glorie ai lui Golf IV în sfârșit apun.

Pentru că o multitudine de cuvinte nu au ce căuta în acest articol pornografic, eu zic să trecem la treabă printr-o expoziție cu cele mai tari chestii de la Salonul auto Geneva 2017. Puneți-vă centurile și pregătiți-vă chiloți de rezervă.

1.Aston Martin Valkyrie

Mai țineți minte războiul din 2013 dintre Ferrari LaFerrari, McLaren P1 și Porsche 918 ? Iată că avem parte de un nou război in 2018, iar salonul auto Geneva 2017 anunță participanții. Dacă in 2013 discuția s-a pus despre hipermașini iar cuvantul de ordine a fost ”hibrid”, anul acesta cuvintele de ordine au fost ”mașini de curse legale pe stradă”. Da, chestia de mai sus va fi 100% legală pe stradă, cu ștergătoare, fază lungă și semnalizatoare. Nu s-a menționat despre scaune cu prindere isoFix, ceea ce este un minus. Dar un plus este dat de mențiunea motorului de 6.5 V12 de 1000 de cai putere și de greutatea mașinii de 1000 kg.

Acuma sperăm că aceasta va fi varianta finală și nu se va repeta episodul rușinos cu Jaguar XJ220 de acum fix 25 ani.

2.Ferrari 812 Superfast

Cu toate că acest Ferrari nu a fost construit cu ideea de a participa la războiul stelelor anunțat de către Aston Martin, McLaren, Porsche sau Audi, ar putea foarte bine să o facă.

Ferrari F12 Berlinetta are deja 5 ani de cand s-a lansat și a inceput să îmbătrânească. Plus că acel motor de 6.3 V12 incepuse să fie deja depășit iar cei 730 de cai putere făceau din F12 Berlinetta un fel de Tico al supermașinilor.

Așa că iată succesorul : Ferrari 812 Superfast cu un motor V12 nou-nouț de 6.5L V12 și 790 de cai putere. Acum nu o să mai râdă nimeni de tine că ești ultimul care pleacă de la semafor.

  1. McLaren 720S

Urmand logica de mai sus, McLaren 650S și al săi 650 de cai putere veniți de la un 3.8 V8 era deja depășit. Doar că noul 720S care are 720 de cai putere ( bine, 710 dar de dragul marketingului vom spune 720 ) folosește același 3.8L V8 cu 2 turbine, doar că a fost mărit la 4.0L și 70 de cai in plus.

Da, acesta este unul din rivalii direcți ai lui Aston Martin Valkyrie. Da, eu am deja nevoie de o pereche nouă de chiloți ( apropo, de ce spunem pereche de chiloți ? doar nu purtăm 2 – doar 1 )

4.TechRules Ren

Dacă ți se pare că mașinile de mai sus au motor de avion, ei bine această mașină chiar are motor de avion. Mașina folosește motoare electrice care sunt alimentate de 1 sau 2 ( depinde cum comanzi ) turbine diesel folosite in aviație. De ce ? Nu glumesc cand spun asta – pentru consum. Consumul de carburant declarat de către chinezii de la Techrules este de 8.0 l/ 100 km. Cui ii pasă ? Tuturor ne pasă de aspect și de cei 1278 de cai putere.

  1. Bentley EXP 12 6e

Nu este un concept nou. Bentley vine cu Bentley EXP de cateva ediții ale salonului auto, dar Bentley ne asigură că aceasta variantă, cea prezentată la Salonul Auto Geneva 2017, este forma finală al roadsterului. După lansarea lui Bentayga era de așteptat ca un nou model să se alăture familiei nu-chiar-britanice Bentley. Un alt amănunt important este că acesta va fi primul Bentley hibrid și va veni cu tehnologie wireless de incărcare a bateriei.

6.VW T-Roc

La fel ca și Bentley EXP 12 6e, T-Roc-ul nu iși face prima apariție la Salonul Auto Geneva 2017. A venit prima oară in 2014 iar VW ne asigură de faptul că aceasta este versiunea finală iar că o vom putea cumpăra de la sfarsitul anului 2017.

Nu avem foarte multe informații, știm doar că va fi poziționat sub Tiguan, va fi construit pe platforma de VW Golf / Skoda Octavia / Audi A3 și că va avea cel mai probabil motorul de 2.0TDI. Rivalul principal va fi Nissan Juke.

7.Citroen C3

Nu știu despre voi, dar mie imi place Citroen C4 Cactus. Arată ciudat, dar mi se pare o mașină cochetă pentru oraș. Iar C3-ul se anunță a fi un C4 Cactus mai mic, mai ieftin, mai adaptat orașului. Poate că e un David in această listă de Goliath, dar eu il pun pe această listă.

  1. 2017 RUF CTR

Lecție de istorie ! RUF este una din cele mai vechi companii de tuning iar ei au fost dintotdeauna specializați pe Porsche. În 1987 au luat un Porsche 911, au aruncat cam toate piesele și au creat una din cele mai demente mașini din toate timpurile : RUF CTR Yellowbird. Motorul avea ”oficial” doar 469 de cai putere ( neoficial trecea de 500 ), iar mașina cantarea doar 1150 de kg. Asta însemna 0 – 100 km/h in doar 3.6 secunde și viteza maximă trecea de 340 km/h. În 1987.

Salonul auto Geneva 2017 aduce un nou RUF CTR, doar că de data aceasta are 710 cai putere și se preconizează că va trece de 360 km/h. O mașină care spulberă orice preconcepție despre seriozitatea nemțească.

  1. Alpina B5

La fel ca și RUF, Alpina este o casă de tuning cu tradiție și cu experiență exclusivă pe BMW. Modelele Alpina au fost mereu ”M+”, tot ce oferea un M5 sau un M3, cu extra-ketchup picant servite pe o farfurie demnă de 3 stele Michelin.

Noul Alpina B5 vine inainte mult așteptatului M5, și nu vine singur ! Vine la pachet cu 600 de cai putere și opțiunea de caroserie break. Noul M5 va fi disponibil doar sub formă de berlină, deci Alpina B5 Touring va fi cea mai apropiată mașină de M5 Touring.

O altă noutate va fi introducerea unui model diesel ( yuck! ) care va avea doar 395 de cai putere.

  1. Alpine A110

Și am ajuns la final de articol. Dar ce final ! Alpine 110 revine ! Vechiul Alpine 110 a fost o mașina senzațională, iar francezii de la Renault vor să ne arate că nu au uitat cum se construiește o mașină senzațională, ageră, ușoară, relativ ieftină și puternică. Mașina este construită integral din aluminiu ( excluzand franele ), cântărește 1080 de kg cu toate lichidele (inclusiv rezervorul plin ), dezvoltă 248 de cai putere dintr-un motor de 1.8 făcut special de Renault pentru această mașină și iar am făcut pe mine.

 

Acesta este Salonul Auto Geneva 2017 , varianta războiul stelelor. Cele mai halucinante, mai explozive și mai spectaculoase mașini, adunate in acest articol.

Articolul următor va vorbi despre mașinile mai normale la cap, dar importante pentru industrie ! A fost un salon auto important unde s-au discutat multe chestiuni economice și politice, așa că trebuie să facem și partea a 2-a !

Drive safe & drumuri bune colegii !