Săptămâna aceasta o mașină nou a stabilit un nou record pe circuitul de la Nurburgring. Cu ce se diferă acest record față de celelalte recorduri săptămânale de pe ”Iadul Verde” ? Pentru că NIO EP9 este prima mașină electrică care stabilește un record aici.

Mașina electrică a cucerit ce ? Burgerking ? Mașină electrică ? Adică un Prius ușor modificat ? Un blender pe roți ? O chinezărie bate Lamborghini și Porsche ?

Să incepem cu Nurburgring-ul : Este unul din cele mai importante circuite din lume, cu o istorie incărcată. Este de asemenea etalonul de referință pentru producătorii auto care vor să arate cât de mari și tari sunt ei. Pentru că dacă faci o mașină capabilă de 400 de km/h, mult noroc să și demonstrezi asta pentru că nu prea sunt locuri in lume unde poți face asta ( foarte puține ). Așa că ne batem cu timpii obținuți pe circuit. Același circuit. Și iată de ce toți producătorii își trimit toate creațiile exotice pe circuit.

Cine este NIO EP9 ? NIO EP9 nu este un produs electrocasnic, așa cum l-ar recomanda numele. Este produs de către NextEV, o echipă de Formula E de origine chineză. În caz că nu știai, Formula E e ca Formula 1, doar că mașinile sunt strict electrice.

Care sunt performanțele ?

  • Putere : 1 mega-watt, sau echivalentul a 1342 de cai putere
  • Viteza maximă : 312 km/h
  • Accelerație 0 – 200 km/h : 7.1 secunde
  • Autonomie ( ii pasă cuiva ? ) : 420 km în regim standard
  • Timp de incărcare : 45 de minute

Care este recordul ? 

NIO EP9 a stabilit un record de 6:45,90 secunde.

Cum se compară cu mașinile cu motor clasic ?

Doar un extras mic al tabelei de scor de la Nurburgring :

  • Radical SR8LM – 6:48.00
  • Lamborghini Huracan Performante : 6.56.08
  • Porsche 918 Spyder : 6:57.00

Deci da, NIO EP9 nu joacă in aceeași ligă cu VW Up!, Toyota Avensis sau Zanussi Lindo 100. NIO EP9 joacă in ligă cu băieții mari. Și a ieșit invingător.

Care este impactul faptului că o mașină electrică a doborât acest record ? Faptul că o mașină electrică poate fi mult mai rapidă decât una cu motor pe combustie internă ?

Impactul este imens. Dar despre asta am nevoie de un articol separat. Dacă acum câțiva ani mașinile electrice erau niște glume, in ultimii ani situația s-a schimbat radical.

De ce nu vorbești despre asta acum ?

Pentru că vorbim despre recordul de la Nurburgring, și am atașat și video-ul cu turul senzațional :

 

Intenționat am scris puțin in acest articol, pentru a oferi timpul bine meritat al video-ului. Acum că Radical a fost detronat după 8 ani de record, iar proaspătul lansat Huracan Performante a fost umilit, pot spune că abia aștept replica lumii auto la faptul că, momentan, o mașină electrică domnește peste circuitul de la Nurburgring.

 

Drive safe & drumuri bune colegii !