Aproape Masini

Acum avem si magazin online

VW Polo 9N Pareri – Masina potrivita, momentul nepotrivit.

Deschidem secțiunea de pareri auto cu un mic gigant, un capitol uitat din istoria VW. Ca un verișor de la țară de care vrei să uiți pentru că era muncitor dar ușor lent, tema articolului de astăzi o reprezintă VW Polo 9N Pareri. O mașină total nepotrivită atunci când s-a lansat, dar atât de necesară în ziua de astăzi.



Polo 9N Pareri despre acest mic gladiator?


In 2002 umanitatea o ducea destul de bine. Se lansează Stăpânii Inelelor, primul film Spider-Man, Michael Jackson arăta bebeluși la balcon, Avril Lavigne abia debutează și apare primul telefon mobil cu cameră foto. Cât despre lumea auto? VW Touareg, Porsche Cayenne și Audi Q7 abia s-au lansat, după 2 ani în care BMW X5 începuse să arate lumii ce înseamnă să fii cu adevărat ascultător de Campionii Manelelor Vol 3. Suntem la câțiva ani de criză, iar toată lumea are bani de aruncat pe geam. De obicei, de aruncat pe geamul unui Porsche Cayenne, către geamul ușii clubului Bamboo dă pă Dorobanți, pentru că tot în 2002 s-a deschis și ăsta.


Și cu ce a venit VW în 2002?


Evident, într-o eră care anunța venirea lui Serghei Mizil și a lui Capatos într-un Maybach S57 sau într-un X5, într-o eră în care toată lumea are bani, cel mai sensibil lucru pe care este să îl faci este să lansezi o mașină prea mică pentru acele vremuri, și la un preț premium. Cu alte cuvinte, un Supermini.


De fapt, în 2002 nici măcar nu exista termenul de Supermini, toată lumea fiind interesată de clasicele berline și de noile SUV-uri, mașinile mici de oraș fiind văzute mai degrabă ca mașini de doamne care se plimbă prin oraș ici-colo. Mașini simple și ieftine precum Opel Corsa C sau Ford Fiesta III, mașini care se descurcau de minune pe nișa lor. Și iată că a venit a 4-a generație de Polo, Polo 9N, cu un preț mult peste concurența de atunci. „Dom’le, mașina tre să fie mașină: 4 portiere și portbagaj, nu jucării. Dacă femeia are 4 membre și un cur, de ce mașina ar fi diferită?”


   Cum s-a descurcat Polo 9N ca și vânzări?


La fel de bine ca un cuplu de adolescenți care dansează la un banchet de clasa a 8-a. Polo 9N a fost măturat de Corsa C și de Fiesta III, pentru că acelea se adresau celor care vroiau o mașină ieftină de plimbat în oraș. Să dai mulți bani pe o mașină mică era de neconceput în 2002. Astfel, VW Polo 9N se târâie din 2001 până în 2005 în mod mizerabil, urmând să primească un facelift în 2005 (Polo 9N3) și o pensionare în 2009, predând ștafeta celui mai anost Polo din istoria modelului, și anume 6R.


Dar VW Polo a trecut testul timpului, fiind o mașină care s-a dovedit foarte fiabilă și butucănoasă. La urma urmei, acest Polonic vine din era în care VW construia mașini precum telefoanele Nokia – cu materiale luate direct din barajul Vidraru. Mașini legendare, Golf 4, Passat B5.5, A4 B6, mașini construite să țină. Aceste mașini care au cimentat imaginea VW în mintea românului mediu și devorator de TV în fața blocului, în timp ce sparge 2 semințe și balotează un  pet împreună cu alți români medii și devoratori de TV.


Doar că de aici încep să apară problemele pentru VW Polo. Era construit la fel de bine ca un Golf 4, era la fel de practic ca un Golf 4 (are mai mult spațiu interior chiar), costa mai puțin decât un Golf 4, deci avea nevoie de ceva care să îl facă mai slab decât Golf 4.


   Polo 9N Pareri – Motoare



Evident că s-a umblat la motoare. Motoarele de bază (1.2 benzină în 3 cilindri și 1.4 TDI motorină în 3 cilindri) erau în esență variantele castrate ale motoarelor standard de pe Golf 4 (1.6 benzină în 4 cilindri și 1.9 TDI motorină în 4 cilindri). Asta a fost singura șansă a lui Golf 4 de a nu fi măturat de Polo IV / 9N.


Ce motoare recomanzi? 



  • Dacă ai de mers mult prin oraș, ia motorul de 1.4 MPI de 80 de cai. Mai ai motorul de 1.2 12v de 64 de cai, dar ăla are aceeași forță fizică ca Tamara Buciuceanu. Da, mai ai motorul de 1.6 mpi de 102 cai dar deja dai prea mulți bani pe un Polo din 2002. Motorul de 1.4 MPI nu are probleme, dar este pe curea deci să îți aduci aminte să o schimbi ocazional.

  • Dacă ai fantezii lubrifiate cu motorină, atunci ai motorul de 1.4 TDI (construit din materiale legendare) și cel de 1.9 TDI, care este versiunea în 4 cilindri a primului. Pe aceeași logică, nu merită să dai bani pe un 1.9 TDI, cel de 1.4 TDI fiind suficient de bun și faimos pentru consumuri de 3,5 litri la suta de kilometri. 

  • Motorul de 1.9 SDI? Acest motor a fost construit de pe vremea Atomic TV și este cazul să îți iei ceva mai modern. Un motor deosebit de bun pentru tractoare, bărci, hale industriale și pasionate de chestii lungi din silicon care vibrează și care se cumpără cu mențiunea „Ambalare Discretă”. Așa că nu fii sacâz și cumpără ceva mai modern.


VW Polo 9N Pareri – la ce trebuie să mă mai uit atunci când cumpăr unul?



Daca e să vorbim despre Polo 9N Pareri, acestea în general sunt pozitive. Polo-ul din această generație s-a făcut remarcat prin fiabilitate, în special pe partea de motoare și de caroserie. Totuși, ai câteva lucruri la care trebuie să te uiți:



  • Bucșsele basculă sunt făcute dintr-un combinație dintre hârtie igienică și cașcaval. Dacă vrei o suspensie față corespunzătoare, folosește piese aftermarket de calitate. În cazul în care nu te interesează mecanica deloc, poți dormi la fel de bine pentru că nu e ceva grav.

  • Butucii de la portiere sunt făcuți ca să se strice mult și des. Ideal dacă vrei să te răzbuni pe soție și să o vezi mizerabilă în parcare încercând să deschidă portiera. Nu e grav sau costisitor, dar poate fi frustrant. În special pentru soție.

  • Clima poate să funcționeze, sau poate să nu funcționeze. Ca orice VW din era 2000-2005.


Concluzie la VW Polo 9N Pareri?


O mașină simplă și butucănoasă. O mașină construită pentru a te plimba prin oraș în mod confortabil, fără să ai frica că se va strica ceva (fer, plastic sau cașcaval). Acum 16 ani când s-a lansat nu aveam nevoie de un supermini indestructibil, dar acum avem nevoie mai mult ca niciodată de o mașină mică, practică și extrem de fiabilă. A da, iar la capitolul siguranță a fost una dintre cele mai sigure mașini din perioada ei.


Să o cumpăr sau nu?


Polo 9N astăzi este o mașină condusă mai degrabă de către doamne, domnișoare și bărbați la 55 de ani cu bască, burtă și mustață. Dacă vrei o mașină ieftină care funcționează și cu ulei de bucătărie, dacă vrei o mașină care să nu te lase în drum niciodată, atunci un Polo 9N este pentru tine. Mai trebuie să te decizi dacă e suficient de spațioasă pentru tine.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-10-07 10:14:34

    Salutare Adrian, Cutiile automate de la VW in general sunt slabe, exceptand cele pentru 4×4 si motoare de la 3 litri in sus. Succes!

  • Adrian Calbureanu

    2023-10-06 11:28:59

    Buna ziua! Ce cutii automate s au pus pe Polo 2008 motor 1.6 mpi? Sa iau asa ceva? Sunt fiabile cutiile?

  • Hanni

    2021-07-16 09:58:36

    Buuun, pe langa toate beneficiile pe care le-am citit pana acum, este si aceasta….poate fi condusa si de sofer beat,…daca ma opreste politia, nici nu stau de vorba cu ei, ii trimit direct aici,…:))))

  • Dany

    2021-06-13 21:57:00

    Salutare. Respect pentru review uri, super tari, zici ca e stand up dar cu masini, ceea ce e foarte reusita combinatia. Revenind la polo 9n, tin sa mentionez ca ai uitat ceva esential la ele sa precizezi si anume, pompa de servodirectie Koyo, care daca se strica si o va face trebuie inlocuita si caseta de directie. Spor

  • Adrian T

    2021-03-25 04:35:58

    Ai dreptate. Am observat asta și e aiurea iarna. Motor 1.9 tdi 105 cp touran 2005. De asta caut să-mi iau benzina cu gpl

  • Hanna

    2021-03-10 19:44:47

    https://www.autovit.ro/anunt/volkswagen-polo-ID7GGLy6.html#gallery-open Pe anuntul de pe Autovit are mult mai multe poze, inclusiv la acte. Ce zici? Mersi mult de raspuns

  • AproapeMasini

    2021-03-10 17:27:29

    Si asta are 188000 de km deci cel mai probabil sunt dati inapoi. Interesant ca nu are poze cu interiorul. Dar daca masina e ok si poti negocia 2-300 euro in jos, probabil ca merita.

  • Hanna

    2021-03-10 13:54:10

    Buna! As dori o parere despre acest anunt daca se poate, multumesc! https://www.olx.ro/oferta/volkswagen-polo-volkswagen-polo-1-4-benzina-75cp-goal-IDetJog.html

  • Costi

    2020-10-20 11:16:03

    Super, multumesc. Benzina atunci

  • AproapeMasini

    2020-10-19 15:24:48

    Salutare Costi, Personal as merge pe un 1.4 benzina pentru ca mergi distante scurte, un diesel nu ar avea timp nici macar sa se incalzeasca pana parchezi la munca.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA