Iată că vine o nouă rundă de păreri auto, pentru că sunt român și trebuie să îmi dau cu părerea. Iar astăzi vorbim despre VW Passat B5.5 , una dintre cele mai îndrăgite mașini din 1500 până încoace. Passat B5.5 – o mașină mai românească decât Loganul.

În 1996 se întâmplă două intrări mari în Europa: Republica Cehia aplică pentru a intra în UE, iar VW aplică pentru a intra pe segmentul premium. Până atunci, Passat-ul B4 și veșnicul Golf 3 se adresau oamenilor care vroiau mașini ieftine, care să îi transporte dintr-un loc în altul într-un mod ieftin. Ieftin. De fapt, tot ce conta pentru clienții VW de atunci era ca totul să fie cât mai ieftin. Oameni care cumpără haine SH pentru copii pentru că oricum în 3 luni le pun pe olx la vânzare, că doar nu o să le arunce. Oameni care râd în mod sincer la glumele lui Țociu și Palade.

Iar în 1996 VW dorește să își schimbe imaginea de mașini oneste și să treacă în segmentul premium, lăsând segmentul mașinilor ieftine proaspetei lansate Skoda Octavia.

Vine un limbaj nou de design, care să ducă Golf 4 și Passat B5 în zona premium și direct în inimile românilor. Da, sigur, mai au nevoie din când în când de piese noi, dar faptul că aceste mașini încă mai rulează pe străzile României în 2018 spune ceva despre ele.

Ce a făcut ca Passat B5.5 să fie atât de bun?

În primul rând, Passat B5 a fost o mașină frumoasă, care a reprezentat un prolog pentru VW modern, predând ștafeta facelift-ului B5.5 în 2001.

Motoare Passat B5.5:

Benzină:

 • 1.6 benzină în 4 cilindri și 102 cai – prea anemic, prea gurmand. Un fel de Viorel Lis, acest motor este cel mai ieftin pentru un motiv. Consum mediu de 10-11L/100km în oraș, dar un motor indestructibil.
 • 1.8T – 4 cilindri, 1 turbină, 150 de cai și multă porneală. Un motor corect, care s-a folosit intensiv pe Audi A4 din acea vreme, Audi TT și Skoda vRS. Sensibil la ulei și cu un consum țapăn, acest motor este construit din vise și speranțe.
 • 2.0 benzină – renumitul 2.slow, acest motor este construit din materialele de la Vidraru. Robust și zdravăn ca barajul Vidraru, dar la fel de dinamic din păcate ca barajul Vidraru.
 • 2.3 V5 – Cumpără cineva așa ceva?
 • 2.8 V6 – Vezi treaba cu V5-ul.
 • 4.0 W8 – aah, trebuie un articol separat pentru el. Un 4.0 W8 de 272 cai putere și 370 Nm cuplu.

Diesel:

 • 1.9 TDI de 100 și 131 de cai putere. Legenda spune că au existat și motoare de 150 de cai, cert este că acest motor în 4 cilindri a pus VW pe harta lumii și a făcut din Passat B5.5 mașina preferată a românilor. Cu un consum mic și suficientă putere, românii au fost luați de mireasma consumului de 4,5L/100km în oraș și au dus aceste motoare peste bariera de 1 milion de km. Atenție în schimb la turbina care se strică relativ des.
 • 2.0 TDI de 136 de cai – Predecesorul întunecatului 2.0 TDI, acest motor a fost pus doar în 2005 pe Passat B5.5 și este singurul motor cu filtru de particule. Un motor destul de rar, dar aparent robust și fiabil.
 • 2.5 TDI V6 – un motor care poate fi o casetă video cu Puma Swede sau poate fi un coșmar pe roți. De evitat motoarele dinainte de 2003, pentru că au probleme grave la axele cu came. Cele de 163 de cai și 180 care au venit după sunt fantastice în schimb. Atenție la faptul că 2.5 TDI este notoriu pentru faptul că este un motor de condus exclusiv în afara orașului. Puține alegeri pot fi mai nefericite decât un 2.5 TDI V6 în oraș.

La ce trebuie să am grijă atunci când cumpăr un Passat B5.5 ?

Odată ce ai ales motorizarea (sau bugetul a ales), trebuie să știi că lista problemelor este relativ scurtă. De asta și românii au făcut coadă în Germania ca să le cumpere. Chiar și astăzi în 2018 rămânând mașini excepționale. Iată care sunt probleme principale:

 • Articulația pe față a fost un experiment eșuat pentru VW/Audi. Passat B5.5, Skoda Superb 3U și A6 C6 au folosit un sistem nou de articulații din aluminiu. În țările civilizate și asfaltate brațele din aluminiu oferă un confort sporit dar sunt sensibile la gropi, iar un set nou te va viola, nu costa.
 • Rugina care este un punct de interes pentru orice VW vechi, aceasta se formează în special la aripile roților. Puncte bonus dacă ai un break, pentru că vei avea rugina și la portbagaj.
 • Cutia de viteze automată este la fel de rezistentă ca Alexandru Arșinel, având nevoie de multe operații pentru a o menține în viață.
 • Motoarele diesel sunt extrem de zgomotoase. Fiind tehnologie veche, atunci când vei porni un 1.9 TDI dimineața vei trezi tot cartierul. Niciun alt motor nu simulează mai bine zgomotul pietrișului căzând din roabă, ca 1.9 TDI.

Ce motoare recomanzi și ce motoare sunt de evitat la B5.5?

Toate motoarele sunt bune în esență, exceptând cel de 1.6 mpi și cel de 2.8 V6 pentru că sunt prea gurmande pentru ceea ce oferă, iar dacă îți permiți taxele și întreținerea unui 2.8 V6, cumpără altceva decât un Passat B5.5.

Ce trebuie să încerci măcar o dată în viață este ketamina 1.9 TDI-ul de 131 de cai putere. Iar dacă benzina este alegerea ta, atunci 1.8T-ul este cel mai echilibrat motor dintre toate.

Concluzii?

Eu nu înțeleg cum de mai există Passat B5.5 pe străzile patriei în 2018. Ar fi trebuit să se fi pensionat demult. Dar iată că toată lumea le cumpără. Din contră, prețurile pentru VW-urile din perioada 2000-2005 au început să explodeze în preț. Pentru că nu vom mai vedea niciodată mașini la fel de bine construite ca acestea, Passat B5.5 fiind un exemplu clar de mașină care trece lejer de milionul de km, făcând asta cu reparații minime și consum mic. Lucrurile care nu le vom mai vedea vreodată.

Poate că un Passat B5.5 a devenit suficient de ieftin încât să fie cumpărat iarăși de oameni care râd sincer la glumele lui Țociu și Palade, dar pentru că a fost atât de bine construit refuză să moară. Și va trăi mulți ani de acum înainte. Poți cumpără unu lejer, chiar și în 2018.