La noi in Romania mereu exista discutia despre masinile second hand versus masinile noi. Mereu auzim discutii despre un Logan din 2018 sau un BMW 525d din 2010 cu un CD complementar cu Dolanescu, sau un Audi A8 4.0 TDI din 2006 cu volan pe dreapta, inmatriculat pe Bulgaria si fara fiscal.

Dar ce te faci cu acele masini pe care ni le permitem de noi, chiar si noi romanii? Se poate sa gasim masini bune, pe care sa le cumparam de noi, chiar si cu pretul a 72 de luni din viata noastra?

 

Iata ca VW s-a gandit la acest aspect, iar in 2005 Skoda Octavia primeste o revizuire totala. In esenta un Golf 5 mai ieftin si mai spatios, Skoda Octavia II este una dintre cele mai populare masini de pe drumurile patriei. Chiar daca pentru mine Skoda Octavia II reprezinta chintesenta expresiei “am 40 de ani, 2 copii, un job bun si am renuntat la visele mele”, aceasta masina trebuie neaparat sa treaca prin analele (haha, anal) AproapeMasini. Totusi, datorita popularitatii acestui model, in articolul de astazi vorbim doar despre prima editie, Skoda Octavia II primind un facelift consistent in 2009, demn de propriul articol.

 

In 1996 VW lanseaza prima generatie de Octavia, fiind un Golf 4 cu un pret mai mic, spatiu mai mare si o calitate inferioara a materialelor. Un model care este popular (prea popular) chiar si astazi, acesta este inlocuit in 2005 de Skoda Octavia II, care urmeaza acelasi format, doar ca foloseste platforma de Golf 5. Cu un pret accesibil, romanii care doreau o masina noua au luat cu asalt reprezentantele Skoda si au facut acest model masina de baza pentru agentii de vanzari si oamenii de management din corporatii.

 

Motoare Skoda Octavia II.

Acestea sunt luate direct de pe Golf 5, impartind cu acesta cam tot ceea ce inseamna partea mecanica. Iata care sunt motoarele disponibile.

Benzina:

 • 1.4 MPI de 75 sau 80 de cai putere – bun pentru oras, dar cam atat. La fel ca in cazul lui Golf 5, motorul asta e pur si simplu prea anemic, avand forta Tamarei Buciuceanu.
 • 1.4 TFSI de 122 cai – de evitat pentru ca a avut probleme grave pe partea de distributie.
 • 1.6 MPI de 102 cai (8v) si 105 cai (16v) – motorul de baza pe benzina, un motor extrem de fiabil, cu un consum maricel (Maricel Popa) (10% in oras) si performante decente. Sensibil la bobinele de inductie care pica la fiecare 80.000km si trebuiesc schimbate toate 4 odata.
 • 1.6 FSI de 116 cai – varianta FSI a lui 1.6 MPI, aici nu pica bobinele dar este sensibil la benzina (trebuie sa ruleze cu benzina de minim 98 cat mai des).
 • 1.8 TSI de 160 de cai – un unicorn in lumea Skoda Octavia II, acesta este un motor de senzatii tari. Foarte rar in schimb. Notoriu pentru consumul de ulei.
 • 2.0 FSI de 150 de cai – Mai comun decat 1.8 TSI, acesta este varianta FSI a vechiului 2.0 MPI de 136 de cai. Sensibil la benzina.
 • 2.0 TFSI vRS de 200 de cai – Un motor ce nu are nevoie de nicio introducere, motorul de Golf 5 GTI poate fi gasit si pe Skoda Octavia II. Consuma mai mult ulei decat benzina, dar ai o Octavia de 200 de cai putere. Sa il vad acuma pe ala cu 525d-ul lui din 2007 si volan pe partea cu peretele cum se mai tine dupa tine.

 

Diesel (ugh) :

 • 1.9 TDI de 105 cai – Clasicul BXE de 105 cai, un motor care a facut faimos nu doar grupul VW, ci intreg conceptul de motor diesel. Fiabil, cu un consum mic, acest motor compenseaza lipsa de putere prin economia pe care o aduce atat la carburant cat si la piese. In rest, acelasi zgomot de pietris cazand din roaba. Cateodata axa cu came se uzeaza prematur, ca distinsele domnisoare din distinsele cluburi de fite din Romania.
 • 2.0 TDI de 140 / 170 cai – Multa lume se uita la 2.0 TDI ca la pastilele de Methyl​enedioxy​metamfetamina in sensul ca daca sa il cumpere sau nu. Motoarele de 2.0 TDI de pe Skoda Octavia II sunt lipsite de probleme, distractia fiind la VW Passat, VW Touran, Audi A4 si A6. Atentie la faptul ca unele motoare au filtru de particule, altele nu. De preferat sa eviti motoarele cu filtru de particule, dar stii cum e, ai n-ai mingea dai la poarta.

Ce alte probleme generale se mai gasesc la Skoda Octavia II ?

 • O problema relativ comuna este la radiatorul care scapa freon. Problema in schimb rezolvata de radiatoarele moderne, chiar si aftermarket. Pe acelasi fir, mai pot aparea probleme la compresorul de clima.
 • Etrierii rotilor din spate se pot bloca. O problema des intalnita la Passat B6, la Skoda Octavia II este o problema relativ rara, dar cunoscuta.
 • Nu neaparat o problema, dar cutia automata DSG 6 este sensibila la ulei si cere o intretinere corespunzatoare, cu schimburile facute la fiecare 60.000km. Daca apar smucituri in timp ce faci test-drive, e clar o ca este o problema la cutia DSG. Nu vrei sa vezi factura de reparatie la un DSG 6.
 • Interiorul este de calitatea Skoda old-school, asadar pot aparea probleme cu elementele interioare care vor incepe sa cada sau sa faca zgomot.

De ce sa cumpar o Skoda Octavia II ?

Pentru interior.

 • Este construita pe platforma de Golf 5, un model care s-a aratat a fi destul de fiabil.
 • Este mai spatioasa decat un Golf 5. Mai ales daca mergi pe varianta hatchback, care este aproape la fel de spatioasa ca un break.
 • Este mai ieftina decat un Golf 5.
 • A fost o masina care a fost cumparata de noua chiar si de romani. Deci ai sanse reale sa gasesti masini intretinute de romani in Romania, nu manarite de turci in Germanezia.
 • Rugina nu este un punct de interes pentru Octavia II, in ciuda varstei.

Verdict:

 

Skoda Octavia II nu este masina mea preferata. Este ca o ciorba de cartofi – buna, economica, hranitoare, dar neinteresanta. Daca ai 40 de ani, masina asta face foarte mult sens si este o masina cumparata cu mintea, nu cu inima. Iar daca o cumperi cu pachetul de drumuri grele, ai o masina care poate face fata haosului din Romania, fara sa iti violeze portofelul. O alegere foarte, foarte rationala. O masina care spune despre tine ca iti plac masinile, dar nu iti plac atat de mult incat sa te ruinezi financiar pentru visul tau cu 4 roti.