Am vorbit despre geneza Skoda ca si brand, iar astazi vorbim despre geneza Skoda ca si brand cu aspiratii premium: Skoda Superb I. Cum s-a nascut, cum a crescut, cum s-a pensionat, toate acestea in articolul de astazi.

 

Am vorbit despre Skoda Octavia I, care s-a nascut prin cezariana din burta lui Golf IV, venind in 1996 cu o mecanica identica dar cu un interior mai ieftin. Mult, mult mai ieftin. Ca sa pun lucrurile in perspectiva (pentru ca sunt deosebit de perspicac), Octavia I avea ca dotari standard geamuri, pedale, scaune, volan si schimbator. Totul, incluzand servo-ceva, era optional. Dar unor oameni le-a placut simplitatea si luxul unei camere de camin, asa ca Octavia I si-a facut un nume in industria auto.

Dar ceho-germanii nu s-au multumit doar cu titlul „Varul lui VW, de la tara” si au scos in 2001 Skoda Superb I, sau Skoda Superb 3u.

Si cum s-a descurcat Skoda Superb I?

Mizerabil. Daca Skoda Superb I te face sa te gandesti la un VW Passat B5.5, atunci ai memoria mai stralucita decat zambetul Simonei Patruleasa, un alt produs superb al anilor 2000.

Doar ca Skoda Superb I nu a avut carisma Simonei Patruleasa, fiind construita pe platforma de Passat B5.5, cu un ampatament alungit cu 10 cm. Ideea celor de la VW a fost de a crea o platforma alungita, pentru confortul pasagerilor. Doar ca au fost 2 probleme cu Skoda Superb I:

 • Prima generatie de Superb s-a vrut a fi o limuzina, fiind o versiune lunga a Passat-ului. Din pacate, in segmentul limuzinelor clientii au bani multi si vor si ultimele tehnologii. Iar in perioada in care Superb-ul se plimba pe strada, deja exista Passat B6, ca sa nu mai zic de concurenta. De ce ai cumparat un B5.5 alungit in locul unui B6?
 • Daca tot construiesti o masina bazata pe tehnologie veche, macar scapa de problemele masinii donator. Dar nu, VW nu este Renault ca sa faca lucrurile corect, dar despre asta vorbim la capitolul probleme.

De ce am mai scris despre Skoda Superb I daca tot s-a descurcat la fel de bine ca Romania la Cupa Mondiala de Fotbal in 2014? La urma urmei, sa vii pe piata limuzinelor cu o masina cu tehnologie veche este ca si cum ai baga 2 shot-uri de Brain Damage si te-ai luat de gat cu baietii veseli de la paza. Sau ca si cum l-ai pune pe Hagi sa joace cu Messi. N-ai nicio sansa. Totusi, Skoda Superb I este o masina foarte buna in lumea lui 2018, iar despre asta vorbim in randurile ce urmeaza.

 

Motoare Skoda Superb I 

Fiind un Passat B5.5 alungit, in mod normal au fost aduse si motoarele de pe B5.5, exceptand unul.

Benzina:

 • 2.0 MPI de 116 cai – Faimosul „2.slow”, acest motor sacrifica performantele pentru fiabilitate totala. De asemenea, era motorul de baza pentru Superb, impreuna cu 1.9 TDI. Trebuie sa fii o persoana incredibil de dedicata ca sa strici acest motor. Posibil sa functioneze si pe baza de spirt Mona.
 • 1.8T de 150 cai – am vorbit despre acest motor clasic VW cam in toate articolele. Un motor caruia ii plac senzatiile tari, bobinele de inductie si uleiul de motor. Mult ulei de motor. Un motor corect pentru prima generatie de Superb.
 • 2.8 V6 de 190 cai – nu stiu daca are sens sa vorbesc despre o Skoda din 2001 cu un benzinar de 2.8 V6.

Diesel (ugh):

 • 1.9 TDI de 100, 105, 115 si 131 cai  – clasicul, vesnicul 1.9 TDI. Cu acelasi zgomot inegalabil de pietris cazand din roaba, cel de 100 de cai este prea mic, cel de 105 este prea mic dar macar e fiabil, cel de 115 are ceva probleme pe la turbina iar cel de 131 este construit din filme erotice. Asadar, motorul pe care il vrei este cel de 131 de cai, cel mai echilibrat motor pentru masina asta la modul general.
 • 2.0 TDI de 136 cai – un 2.0 TDI luat de pe Golf V si Skoda Octavia II, acesta nu te va lasa in drum si nu se va opri in mers. Destul de rar totusi pe drumurile patriei, pentru ca in momentul in care s-a lansat, Skoda Superb I deja era un Nokia 3310 intr-o lume smartphone.
 • 2.5 TDI de 163 cai – un motor spectaculos, iar in versiunea de 163 motorul este facut din titan. La propriu. Bine, cel putin camele axului sunt facute din titan. Un Catalin Morosanu al motoarelor, acesta nu este un motor de oras sub nicio forma. Atentie la intretinere, pentru ca este un V6 si majoritatea pieselor sunt la dublu.

Probleme Skoda Superb I:

Dupa cum spuneam, chiar daca lucrurile au inceput anemic, iata ca se situatia se imbunatateste dramatic pentru limuzina ceho-nemteasca.  Punctul forte al primei generatii de Superb este fiabilitatea, fiind o masina foarte butucanoasa si rezistenta. Totusi, au fost cateva probleme:

 • Principala problema este suspensia din aluminiu, luata direct de pe Passat B5.5. De fapt, asta a fost calcaiul lui Ahile pentru A4 B5, A4 B6, Passat B5 si B5.5, Skoda Superb I si A6 C5. In mod normal, suspensia de aluminiu este mai confortabila si mai stabila la viteze mari, pe autostrada. Pe drumurile patriei in schimb se vor strica des si scump.
 • Interiorul incepe sa isi arate varsta si vor incepe sa cada piese si ornamente. Dar hey, macar motorul va merge in continuare.
 • Rugina poate aparea la modelele mai vechi, chiar daca nu a fost niciodata un punct de panica. In orice caz, e bine de verificat rugina pe la praguri si pe la aripi.

Verdict Skoda Superb I

Skoda Superb I se va scurge in analele istoriei precum berea pe tricou: insesizabil, dar al naibii de regretata. Asta pentru ca Superb I a fost una dintre ultimele masini construite pe vremea cand se construia cu simt de raspundere. Exceptand suspensia complicata, Skoda Superb I vine cu o reteta perfecta: caroserie indestructibila, toate motoarele sunt extrem de fiabile. Pana si cutia de viteze automata, un punct slab pentru VW in anii 2000, este de provenienta ZF si este o bijuterie.

Poate ca Superb I nu va fi cautata de prea multi oameni pe piata second-hand, dar va fi intotdeauna un diamant pentru acei oameni care vor tehnologie veche, rezistenta, intr-o masina cvasi-moderna.  A da, iar umbrela din portiera a aparut de la aceasta generatie de Superb. Ca sa nu mai zic ca in 2006 a venit un facelift care a adus foarte putine imbunatatiri, pentru ca reteta deja era perfecta.

Pentru ca Skoda Superb I este un diamant uitat al lumii auto. O masina care va straluci prin fiabilitate si calitate. Nu este o botoxata din Bamboo, este acea femeie de casa care se imbraca elegant de fiecare data cand iese, dar fara sa epateze. Daca ar fi bautura, ar fi o sticla de Cricova – ceva elegant, care nu epateaza, dar care ramane un clasic. O sticla care nu este Moet, dar care este apreciata de catre cei care cunosc vinurile si pot distinge intre posirca ordinara si vin de calitate.