Iata ca a venit momentul sa luam taurul de coarne, iata ca a venit momentul sa vorbim despre Seria 3 de la BMW. Si ce punct de plecare mai bun decat BMW E36, BMW-ul care costa cat un telefon? BMW E36 – masina oficiala a saritului in copaci pentru ca s-a rupt roata din mers dupa ce a sudat-o nea’ Benone in spatele blocului pentru 30 de lei si 1 pachet de tigari.

Nu trebuie sa fii Kasparov ca sa iti dai seama ca nu sunt cel mai mare fan in viata a lui BMW E36. De fapt, nu am o problema cu masina in sine, nici macar nu am o problema cu cei care le cumpara si le transforma in masini de drifturi. Am o problema doar cu acei posesori care au cumparat o masina vanduta cu pretul in lei, care apoi sa rupa asfaltul si sa le spuna tuturor ca ei sunt cei mai dotati, ca au cele mai mari boase, chiar daca la prima chiuloasa cazuta abandoneaza masina la tara si o transforma in cotet pentru gaini.

 

Cum a ajuns BMW E36 in situatia aceasta?

Simplu. Lansat in 1990, BMW E36 s-a dovedit a fi una din cele mai performante masini din acea vreme. Cu o suspensie independenta fata-spate, cu o cutie manuala in 6 viteze si cu delicioasele motoare in 6 cilindri, BMW E36 a devenit instant un clasic.

Astazi, majoritatea BMW-urilor E36 au miliarde de kilometri, majoritatea fiind facuti in conditii dubioase, folosind materiale dubioase. N-ai sa vezi ulei de motor de calitate pe majoritatea modelelor BMW E36. Iar 328i este una din cele mai rapide masini la ora actuala pe care le poti cumpara cu bani putini si super-putini.

Motoare BMW E36

Desi majoritatea sunt in 6 cilindri, avem si cateva in 4 cilindri. Spre deosebire de majoritatea producatorilor care construiesc 10.000 de motoare, BMW are doar cateva motoare, care vin in dimensiuni diferite.

Benzina:

 • M40/M43 316i si 318i – un motor pe benzina care este mai degraba normal decat sportiv. Cu 100, respectiv 110 cai putere, singura ta sansa de a impresiona fetele este sa iti pui o placuta cu „Am BMW fa!”. De asemenea, distributia este pe curea si trebuie schimbata la fiecare 3 ani sau 50.000km. Asta daca iti permiti sa cumperi un kit de distributie nou. Daca nu, second-hand sau banda dublu adeziva.
 • M42 si M44 318is – cel mai popular motor pe benzina, acest motor 1.9 in 4 cilindri de 138 de cai ofera suficienta putere pentru a misca E36-ele in mod sportiv. Prietenos si cu taxele si relativ fiabil. Cel mai echilibrat motor pentru aceasta caroserie.
 • M50 320i/325i de 150/190 de cai – un veritabil calorifer, acest motor construit din fer sanatos a fost unul din cele mai apreciate motoare BMW, nu doar de pe BMW E36. Dar, ca si Pepin cel Scurt, M50-ul a fost usor uitat datorita succesorului, M52. Avantajul fata de M52 este la capitolul fiabilitatea. A da, pe motorul M50 isi face debutul si sistemul VANOS.
 • M52 320i/323i/328i de  150/170/190 de cai – acest motor vine in aroma de 2.0, 2.5 si 2.8. Construit din aluminiu, blocul motor M52 ramane un motor clasic. Capabil de performante serioase, chiar si in 2018 acest motor ocupa un loc special in inimile pasionatilor. In 1996, cand se lanseaza trupa Genius si Skoda Octavia I, motorul M52 primeste dublu VANOS.
 • S50 si S52 – motorul de pe M3, dar acolo vorbim de o masina diferita, ce va necesita un articol separat.

Diesel:

Nu stiu de ce ti-ai cumpara un BMW E36 cu motor diesel, dar tu stii mai bine. Sunt banii tai, chiar daca un BMW E36 diesel valoreaza cat intrarea in Bamboo intr-o seara.

 • 318tds de 90 de cai. Nici nu are sens sa vorbesc despre el. Macar este salvat de faptul ca are doar 4 cilindri si ca nu depaseste 2000 cc. Macar e ieftin la intretinere si la taxe.
 • 325td is 325tds – un motor de 2.5, acest diesel de pe BMW E36 nu a fost cel mai puternic motor facut vreodata. Macar e fiabil. Cel simplu, 325td-ul are un fabulos 115 cai putere, iar 325tds-ul are 140 cai putere. Diferenta este ca 325 tds-ul are si un intercooler. In rest, un diesel vechi antic si de demult, care nu se va strica.

Ce alte probleme mai are BMW E36?

Cea mai mare problema a acestui model a fost/este plaja larga de posesori care au avut grija de ele, sau n-au avut. Majoritatea masinilor de azi sunt chinuite, trase de ele, legate cu sarma si in drum spre cimitir. Desigur, exista si modele rare, intretinute ireprosabil, dar majoritatea sunt efectiv niste cazane. Totusi, faptul ca au rezistat pana acum sub asediul intretinerii la 50 de lei spune ceva despre calitatea acestora. In fine, sa trecem la problemele specifice acestei generatii de BMW Seria 3.

 • Sistemul VANOS se poate defecta usor. Nu am loc sa scriu aici despre VANOS, dar va veni si un articol dedicat.
 • Cutia de viteze automata are viata scurta.
 • Motoarele pe benzina sunt predispuse la topiri de chiuloasa, pistoane, termostate sau pistoane sarite, mai ales daca sunt conduse dupa logica #YOLO. De asemenea, garniturile si furtunele folosite de BMW nu sunt de cea mai buna calitate, asa ca pot crapa oricand si oriunde. Oricum, daca esti pasionat(a) BMW atunci probabil ca deja ai schimbat cateva motoare si nu vei fi impresionat(a) de cateva probleme.
 • Rugina este un alt factor important pentru BMW E36. Nu neaparat ca a fost masina proasta, doar ca a fost intretinuta necorespunzator.

Verdict BMW E36:

Lasand la o parte cultura bombardierilor, cat si cultura celor de 18 ani si cu 500 de lei in buzunar care isi doresc un BMW, BMW E36 ramane cel mai ieftin BMW si una din cele mai ieftine masini care pot oferi sportivitate si senzatii tari. Poate ca nu iti poti permite impozitul la un 328i, dar chiar si 320i-ul de 150 de cai isi facea treaba in mod admiral, chiar si dupa aproape 30 de ani. Un testament al constructiei germane, BMW E36 ramane un Pepin cel Scurt al BMW, fiind precedat de catre BMW E30 si succedat de catre BMW E46, 2 dintre cele mai bune masini bavareze din toate timpurile. Dar asta nu face E36 sa fie mai slab decat celalalte. Il face doar sa fie mai accesibil noua, pasionatilor.

BMW E36 – Pepin cel Scurt al masinilor.