BMW E46, unul dintre cele mai legendare modele din istoria producatorului bavarez. O masina iubita atat de pasionatii de masini cat si de pasionatii de cruceoace de haur si muzica de inteligenta indoielnica, BMW E46 este si in 2018 o masina la mare cautare. Iata de ce, in articolul de astazi.

Ai putea spune ca BMW E46 este masina perfecta. De fapt, multa lume este de acord cu acest lucru, E46 fiind considerat apogeul BMW in materie de masini. Lansat in 1998 ca sa inlocuiasca BMW E36, o alta masina extraordinara, BMW E46 a fost intradevar una din ultimele masini sport care erau mai mult mecanice decat electronice, unde soferul nu era mai degraba ocupat cu statul pe telefon, ci era implicat in placerea de a conduce.

BMW E46 – De la „The Ultimate Driving Machine” la „Efficient Dynamics”

 

BMW E46 vine dintr-o era in care masinile erau mecanice, erau facute pentru a fi conduse. Unde majoritatea investitiilor se duceau in performante si nu in ultimul sistem de navigatie cu Android, sistem de detectare a oboselii sau stergatoare cu senzor de ploaie. Asta aduce 2 avantaje mari masinilor de moda veche, cum este E46:

 • Masina are mai putina tehnologie si mai multa mecanica, ceea ce inseamna atat fiabilitate crescuta cat si performante crescute.
 • Masina este mai usoara, deci mai agila si mai rapida. Mai putina tehnologie, mai putine cabluri, mai putina greutate. Am un amic care a trecut de pe E46 la BMW E90, succesorul, iar E46 este mult mai rapid, avand acelasi motor (318i)

Si ca tot am vorbit de motoare, sa trecem la treaba.

Benzina:

 • 316i de 104 sau 114 cai (facelift) – prea mic, la fel de musculos ca Tamara Buciuceanu. Plus ca versiunea facelift are probleme mult prea mari incat sa isi merite mizerabila existenta.
 • 318i de 118/143/150 cai de departe cel mai echilibrat motor pentru Romania, acest benzinar de 2 litri capacitate si 4 cilindri in linie ofera compromisul perfect intre consum si performante. Notoriu in schimb pentru problemele de pornire la rece si pentru consumul de ulei.
 • 320i/323i de 150/170 cai – un motor fantastic, fiind si cel mai mic benzinar in 6 cilindri, cu 2171 cmc. Putere la absolut, dar care vine la pachet cu un consum de ulei aproape echivalent cu cel de benzina. O solutie practica este folosirea uleiului de tip 10W-60, ulei conceput special pentru curse si utilizare intensa.
 • 325i de 189 cai – un motor de 2.5, 6 cilindri in linie si 189 de cai disponibili. Mai puternic decat 320i si 323i, dar mai slab decat 330i. Adevarata cale de mijloc in materie de motoare pentru BMW E46. Dar atunci cand vorbim de E46, oare putem vorbim despre calea de mijloc?
 • 330i de 225 de cai – 3 litri de muschi, aranjati perfect liniar in 6 cilindri care canta gloria motoarelor cu combustie interna. Daca iti permiti taxele, consumul de carburant si intretinerea, ai unul din cele mai bune BMW E46 din istorie si una din cele mai bune masini sport din istorie.

Diesel:

 • 318d si 320d – Acelasi motor M47D20 de 2 litri, in varianta 318d avand 114 cai, iar in varianta 320d avand 134 cai (pre-facelift) si 148 cai (facelift). Un motor rezistent, facut sa manance kilometrii, gratie constructiei simple.
 • 330d – Varful de gama in materie de diesel, M57-ele vine cu 3 litri impartiti liniar la 6 cilindri. La fel ca si in cazul lui 330i, daca te tin balamalele financiare sa suporti taxele, consumul si intretinerea, ai un motor spectaculos.

 

Probleme BMW E46:

 • Motoarele diesel au clapetele swirl, care sunt la fel de utile ca guma lipita de adidas. Mai mult decat atat, clapetele sunt facute din plastic cumparat din bazar, iar in momentul in care se desprind pot ajunge in motor si sa cauzeze o petrecere sora cu Campionii Manelelor Vol. 3. Multa lume pur si simplu le-a dat afara si nu au simtit nicio diferenta. E un fel de apendice al motorului: nu stii ce face, ce cauta acolo sau daca ai nevoie de el.
 • Tot ce inseamna garnitura, furtun, simering sau piesa care conecteaza ceva la ceva, este facut din plastic. Va ceda, se va rupe sau se va uza. Din acest motiv BMW este notoriu pentru consumurile de ulei in aceasta perioada. Problema deosebit de accentuata la motoarele de 2.2 benzina, unde poate consuma lejer 1 litru de ulei la 1000 de km.
 • Pentru variantele break (touring), izolatia nu a fost cea mai profesional facuta si poate ploua in masina.
 • Modelele cu distributie pe lant pot avea probleme la intinzatoarele lantului. In cel mai rau caz, lantul distributiei se rupe si iti distruge motorul. Dar de obicei nu se ajunge pana acolo.

Verdict BMW E46:

O masina cum nu vom mai vedea multi ani de acum incolo, posibil niciodata. O masina indragita de absolut toata lumea, de la pasionati pana la ceafa-lata-frunte-ingusta. O masina pe care o poti cumpara chiar si in 2018, daca esti atent(a) si nu iei toate roabele distruse de cei care aveau buget lunar de mentenanta maxim 50 de lei. Mare atentie si cauta un exemplar care a fost intretinut si care nu este ca Viorel Lis: un vant mai are si s-a dus.

Mi-as cumpara un E46? Cu siguranta. Ce motor as alege? 318i. Chiar daca nu este o masina pe gustul meu, BMW E46 este ca o tigara Colts: trebuie sa traiesti experienta asta macar 1 data in viata. Sau veatza, pentru cei care au absolvit scoala vetii si lucreaza la Facebook si Dolce & Gabanna.