Daca Victor Frankenstein ar fi lucrat in industria auto, cu siguranta ar fi lucrat la Ford in perioada anilor 2000. Si ar fi facut multi copii, unii de succes iar altii catastrofe. Daca Ford Focus II a fost un esec sau un succes, ramane de vazut in articolul de astazi.

Am vorbit despre Ford Focus I, o masina care a maturat competitia din clasa sa in momentul lansarii. O masina care a venit cu suspensie independenta, un pret scazut, distractie si practicalitate. Doar ca Ford s-a lacomit si a vrut sa creeze un succesor care sa duca lucrurile la un nou nivel: Ford Focus II. Lacomie care s-a extins si asupra altor companii, Ford imprumutand in mod agresiv piese de la Mazda si de la proaspat achizitionatul Volvo.

Ce noutati aduce Ford Focus II?

 • Daca prima generatie de Focus era dedicata mai degraba amatorilor de senzatii tari, episodul II vrea sa se adreseze si familistilor. Bineinteles, suspensia independenta ramane standard pentru toate modelele, fiind una din putinele masini din clasa sa care se poate lauda cu asa ceva, dar acuma ai parte de spatiu mai mare la interior, plastice care nu cad la fiecare groapa si un interior care nu a fost desenat de catre o persoana cu Alzheimer.
 • Una din schimbarile majore este pe partea de motoare, fiind adus un container cu motoare donate de catre diversi producatori. Un singur motor de pe Ford Focus II este de provenienta 100% Ford, restul sunt imprumutate si cumparate. Ironia sortii face ca acel motor sa fie diesel. Americanii au reusit in Europa sa construiasca un singur motor, si ala diesel. Este ca si cum Jamie Olliver ar sti sa gateasca doar hamburgeri americani. Este ca si cum Andra ar sti sa cante doar muzica reggae.

 

Motoare Ford Focus II

Un veritabil container cu motoare a fost adus in fata fabricii de ansamblare a lui Ford Focus II. Era sa zic tomberon, dar unele motoare sunt absolut geniale.

Motoare pe benzina:

 • 1.4 Duratec de 80 cai putere – Fostul 1.4 Zetec-SE, motorul Ford Sigma a fost construit in colaborare cu Yamaha. Foarte bun motor de altfel, doar ca a fost lansat in 1995 si are doar 80 de cai, mult prea putini pentru Ford Focus II. Antichitatea de Ford Sigma inca se mai fabrica, fiind pus pe actualul Ford Fiesta, ce conteaza ca are peste 20 de ani vechime.
 • 1.6 Duratec de 100 cai putere – Aceeasi poveste ca la 1.4, doar ca la 100 de cai putere este un motor decent care isi face treaba admirabil. Rapid, fiabil si silentios, acesta este cel mai popular motor pe benzina de pe plaiurile mioritice. Nu o sa iti murdareasca lenjeria intima atunci cand accelerezi, dar isi face treaba cu brio in orice situatie.
 • 1.8 Duratec de 125 cai putere – Un motor de provenienta Mazda, girat spre performanta. Totusi este un 1.8, deci iarasi este la jumatatea distantei dintre 1.6 si 2.0.
 • 2.0 Duratec de 145 cai putere – Motorul de 2.0 litri Mazda este senzatie, venind cu suficienta putere si fiabilitate. Mai mult decat atat, vine si cu o distributie pe lant menita sa reziste cateva milenii. Un motor folosit intensiv de catre Ford, Mazda L propulseaza chiar si Ford Mustang-ul zilelor noastre, in versiunea de 2.3 supraalimentata.
 • 2.5 Duratec de 225 / 305 / 355 cai putere – Un motor de provenienta Volvo, vestitul T5 si-a gasit pe Ford Focus II in variantele ST si RS. O porneala de motor, acompaniata de un cor angelic.

Motoare diesel:

 • 1.6 TDCI de 90 / 100 / 109 cai – Un motor de provenienta PSA, vestitul 1.6 hdi a venit ca sa strice si ceva pe la americani. Renumit pentru faptul ca mananca turbine, 1.6 TDCI-ul are probleme si cu filtrul de particule si cu blocul motor care are obiceiul sa crape. Singura versiune viabila este cea de 90 de cai, care este si singura de altfel fara filtru de particule.
 • 1.8 TDCI de 115 cai putere – Singurul motor pur Ford, acesta este luat direct de pe generatia anterioara de Focus. Mai zgomotos decat dieselurile frantuzesti, acest Rambo al combustiei interne este mai fiabil si mai muncitoresc. Nu e de mirare ca 1.8 TDCI este alegerea romanilor pentru Ford Focus II. Cateodata mai pica injectoarele, da’ nu e panica man.
 • 2.0 TDCI de 110 / 136 cai putere – Alt motor impecabil marca PSA care devoreaza turbine cu frecventa cu care romanii devorau emisiunile lui Dan Diaconescu in 2008.

Probleme generale Ford Focus II:

 • Motoarele diesel au si filtru de particule si volanta cu masa dubla. Oricare din astea 2 componente ar pica, pregateste-ti banii pentru momente intime, fara consimstamant si fara lubrifiant. Filtrele de particule au o viata de aproximativ 150.000km, iar costul unui filtru nou poate ajunge lejer cat suma masinii.
 • Izolatia facuta din plastilina furata de la cea mai apropiata gradinita si montata pe la usi se gaseste pentru prima oara la aceasta generatie de Focus. O problema resimtita in special la versiunile break, unde va ploua in portbagaj. De verificat daca roata de rezerva este ruginita sau umeda, asa iti poti da seama daca ploua in masina.
 • La fel ca si la generatia anterioara, ansamblul stergatoarelor nu retine cum trebuie apa si astfel apar scurgeri in motor. Probabil ca in America nu ploua si de asta nu au facut nimic in privinta asta.
 • Probleme generale la electrice si la cablaje. Tot ce inseamna electrice si cablaje.
 • Rulmentii rotilor din spate sunt mai sensibili decat o maicuta ajunsa la un spectacol de stand-up comedy.
 • Cutiile automate sunt in continuare la fel de bune ca atunci cand scapi mancarea pe jos sau ca acea tipa cu care vorbesti 1 ora intr-un bar ca apoi sa descoperi ca o suna prietenul ei.

Verdict Ford Focus II

Ford Focus II este una din cele mai bune alegeri pe care le poti face atunci cand cauti o masina second-hand. Aflata la jumatatea drumului dintre Opel Astra H si VW Golf V, Ford Focus II este acea masina buna la toate, dar care nu exceleaza la nimic. Exista un tip de caroserie pentru fiecare dintre noi, exista un tip de motor pentru fiecare dintre noi. Vrei sa mori incet? Ia-ti benzinarul de 1.4. Vrei o masina excelenta de oras? Ia-ti benzinarul de 1.6. Vrei ceva care sa ofera performanta si care sa nu te ruineze financiar? Ia-ti benzinarul de 2.0. Vrei ceva care sa te ruineze financiar? Ia-ti un diesel marca PSA. Vrei un diesel onest, care isi face treaba si care iti este alaturi? 1.6 TDCI de 90 de cai este raspunsul.

Cei de la Ford s-au gandit prin 2010 sa vina cu ideea / conceptul masinii globale. O masina care se descurca oriunde, oricand. Doar ca nu au realizat ca au facut asta inca din 1998 cand au lansat prima generatie de Ford Focus. In 2004 au lansat Ford Focus II si in 2008 au venit cu botoxul si facelift-ul, creand astfel o masina polivalenta. Desigur, asta daca nu iei motorul de 1.4 benzina, pentru ca astfel vei avea o masina doar lenta.