Pregateste casetele cu Dolanescu, da jos din pod husa de scaun cu bile si aseaza-te pe scaunul pliabil: astazi vorbim despre Ford Mondeo II, cea mai mare masina pe care o poti cumpara functionala cu un buget de 500 de euro sau mai putin.

Am luat in vizor si prima generatie de Mondeo pentru ca Ford Mondeo II este in esenta un facelift al uneia dintre cele mai legendare masini ale erei noastre. Si spun asta pentru ca in continuare vezi Ford Mondeo II, de obicei break si cu un portbagaj plin de cartofi, ruginit de bagi mana prin el, condus de cineva trecut demult de prima tinerete. Cu siguranta ti-ai conturat deja imaginea asta in minte: cu toba sparta, cu un fum demn de Combinatul Siderurgic Galati si cu rugina cum faramiteaza tabla care tremura la fiecare semafor. Si totusi, cu toata aceasta neglijenta Ford Mondeo II continua sa reziste eroic pe drumurile patriei, mai mult sau mai putin asfaltate.

Eu unul am foarte mult respect pentru aceasta antichitate care costa cat un telefon din gama medie-premium. Majoritatea oamenilor care cumpara masini atat de ieftin in general nu au un buget fantastic pentru o intretinere corespunzatoare. Termenul de “carte service” este mai degraba un basm si/sau o conspiratie americana decat o realitate. Toate aceste elemente construiesc impreuna testamentul rezistentei lui Ford Mondeo II.

Lansat odata cu “Singur acasa 2:Pierdut in New York”, Ford Mondeo a fost o masina importanta pentru americanii care au vrut o felie din tortul European al masinilor de tip berlina. Rezultatul a fost decent, dar se puteau imbunatati multe chestii, asa ca in 1996 se lanseaza Ford Mondeo II, la doar cateva luni dupa “Nimic Normal”, al doilea album al trupei Parazitii.

Ce imbunatatiri aduce Mondeo II?

S-a lucrat putin la aspectul exterior facandu-l mai aproape de era noastra, s-a lucrat putin la spatiul interior, s-a lucrat putin la fiabilitate. Nu a fost un facelift marca Donatella Versace, ci mai degraba o imbunatatire minora in fiecare arie a masinii.

 

Motoare Ford Mondeo II

Motoare benzina:

  • 1.6 Zetec de 90 sau 95 cai – Un motor care si-a facut debutul chiar pe debutantul Ford Mondeo, acest motor a fost multa vreme un motor exceptional. Singura lui problema in schimb e ca daca mai suplimentezi bugetul cu 50 de euro iti poti cumpara o versiune mai mare.
  • 1.8 Zetec de 116 cai – Aflat la jumatatea drumului dintre 1.6 si 2.0, acest motor este mai nehotarat decat o femeie intr-un magazin de posete. Iarasi, un motor foarte echilibrat, dar pentru 50 de euro in plus iti poti cumpara versiunea responsabila.
  • 2.0 Zetec de 136 cai – Cel mai echilibrat benzinar pe care in schimb nu il va cumpara nimeni. Pentru ca e pe benzina si benzina costa.
  • 2.5 V6 Duratec de 170 cai – Un Ford Mondeo II cu un motor de 2.5 V6 este mai ieftin decat impozitul aferent unui asemenea motor. Mai are sens sa vorbesc despre el?

Motoare diesel:

1.8 TD de 90 cai – Singurul diesel care a fost montat pe Ford Mondeo II, acesta este parintele lui 1.8 TDDI si bunicul lui 1.8 TDCI. Mult mai zgomotos decat cei 2 urmasi la un loc, singura ta solutie la a nu mai auzi pietrisul cazand in roaba este sa dai casetofonul la maxim si sa asculti “La salul cel negru” a lui Faramita Lambru. A da, distributia este pe curea si trebuie schimbata la fiecare 3 ani sau 50.000km. De asemenea, ocazional mai pica si cate un injector, dar vorbim despre un Ford din 1992 deci trebuie sa iti asumi niste reparatii.

 

Probleme Ford Mondeo II

Dupa cum am spus si in deschidere, problemele nu sunt suficiente ca sa il opreasca pe Ford Mondeo II din loc. Este ireal cat abuz poate sa indure aceasta masina, dar sa trecem totusi la problemele specifice.

  • Probleme generale la articulatia fata, problema valabila la toate motorizarile si in special la versiunea 2.5 V6. De la planetare la bucse si capete de bara, mereu vor fi probleme acolo.
  • Pompa de apa a motoarelor pe benzina are o viata de doar 100.000km. Oricum o pompa de apa va costa echivalentul a 2 pachete de tigari, pentru ca oricum intretii masina cu un buget mai subtire decat bikinii unei trupe estivale compusa exclusiv din fete.
  • Motoarele pe benzina nu pot avea parte de o instalatie GPL, cu exceptia unei versiuni de 1.8. E bine sa intrebi inainte de a cumpara, asta in cazul putin probabil in care te intereseaza motorizarea. Sau daca are rugina. Sau daca are acte.
  • Rugina este un alt punct sensibil pentru Ford Mondeo II, desi este de asteptat pentru o masina din 1992, indiferent de marca. Oricum, am vazut cateva Mondeo care erau atat de ruginite incat puteai baga mana prin tabla, iar acele masini inca erau pline de viata din punct de vedere mecanic.

 

Verdict Ford Mondeo II

Daca ai nevoie de o masina rezistenta si mare, pe care sa o cumperi cu un buget minim si care sa functioneze, este foarte greu sa gasesti o masina mai buna sau mai mare decat Ford Mondeo II. Mai ales daca mergi pe versiunea break: este foarte greu sa cumperi mai multa tabla la banii astia. Nu neaparat mai buna, dar mai multa.

Probabil ca acest articol nu va fi prea popular intrucat publicul tinta al acestei masini nici in 2018 nu are conexiune la internet. Dar pentru faptul ca rezista la atata abuz si pentru ca majoritatea masinilor efectiv refuza sa moara, eu voi respecta intotdeauna Ford Mondeo II. Mult succes la carat in continuare porci si tuica acolo unde masina de la Google nu a indraznit sa ajunga. Mult succes si sa iti fie tabla usoara, in momentul in care iti vei da duhul. Asta undeva prin 2150.