Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ford Fiesta V (2002 – 2008)

Cel mai popular model din istoria familiei, Ford Fiesta V a fost un succes mai mare chiar si decat „Muzica de Pahar vol. IV”. Iata de ce, in articolul de astazi.




La fel ca si atunci cand vrei sa agati o tipa intr-un club, vrei sa treci intotdeauna cat mai repede la treaba, asa ca voi raspunde imediat si argumentat la intrebarea pe care nu si-o pune nimeni:


De ce a fost Ford Fiesta V cel mai popular model Fiesta din istorie?



  • La fel ca si in cazul predecesorului, Ford Fiesta V a venit intr-o perioada in care nu ne interesau atat de mult hatchbackurile mari precum Focus sau Golf, in acea perioada berlinele dominau piata auto, iar tractoarele SUV abia intrau pe scena ca sa strice lucrurile pentru toata lumea.

  • Cei de la Ford, impreuna cu cei de la Opel, au inteles ca oamenii vor masini mici, care sa arate bine, care sa nu fie neaparat premium si care sa fie in primul rand ieftine. Si reteta a avut succes, Ford Fiesta V si Opel Corsa C tragand un sut ferm in testiculele lui VW Polo, lasandu-l intr-o coma din care avea sa se trezeasca abia in 2018 odata cu generatia a 6-a.

  • Multumita suspensiei semi-independente, Ford Fiesta V era mult mai agil decat competitia, dar nu la fel de agil decat fratele mai mare Ford Focus II care a primit suspensie independenta total.

  • Nu au aparut cross-over-ele, deci trebuia sa te orientezi spre o masina mica de oras. Iar Ford Fiesta V s-a dovedit a fi decent de fiabil pentru a face fata pietei.

  • Face parte din generatia Ford de masini decent de fiabile si foarte dinamice. Dupa aceasta generatie, lucrurile au inceput sa pice ca un sac de cartofi din pod.

  • Datorita formelor dragute si inofensive, Ford Fiesta V a fost si este o masina indragita si astazi de catre soferite, in special pana in 25 de ani. Masini mici, usor de parcat si de condus, dragute si care nu costa prea mult ca sa functioneze. Daca Ford Fiesta IV este o masina foarte buna pentru incepatori, Ford Fiesta V este o masina foarte buna pentru domnisoarele carora nu le pasa deloc, dar absolut deloc de masini, dar care au nevoie de ceva care sa le duca colo-colo.

  • Ford a anuntat in 2018 ca intentioneaza sa opreasca productia a tot ceea ce inseamna supermini, hatch-back, berlina si tot ce nu este cross-over sau camioneta. Asta ar inseamna capat de linie atat pentru Fiesta, cat si pentru Mondeo (in articolul despre Mondeo V am discutat tot aceasta problema)


Motoare Ford Fiesta V


Benzina



  • 1.3 de 69 de cai – Te-ai gandi ca numarul de cai putere indeamna la distractie, dar din pacate aceasta antichitate a fost lansata in 1959 si imbunatatita ocazional. Un fel de Donatella Versace al motoarelor, acest motor este de evitat pe buna dreptate.

  • 1.25 de 73 de cai – Inca se mai fabrica acest motor in 2018, ca sa iti dai seama cat de vechi este si cat de multa tine Ford de tehnologie si refuza sa investeasca in nou. Un motor care si-a dovedit fiabilitatea in timp, atata timp cat este hranit doar cu ulei de calitate 5W-30 la fiecare 5000 km. Totusi, acest motor are la fel de multa forta ca Alexandru Arsinel dupa 2 reclama la Catena talpa.

  • 1.4 de 79 cai – Acelasi 1.25 de origine Yamaha, marit la 1398 cc. Daca ti se pare ca ai mai vazut motorul asta undeva (posibil chiar Ford Fiesta IV), atunci ai dreptate. Doar ca acum a primit cateva imbunatatiri minore ca sa poata exista in continuare.

  • 1.6 de 98 cai – Acelasi motor de Yamaha care este destul de mare pentru Fiesta si pe care il gasesti mai degraba pe Ford Focus II. Totusi, daca gasesti o Fiesta cu motorul asta, pregateste-te de senzatii tari.

  • 2.0 de 150 cai Ford Fiesta ST – Asta daca nu gasesti varianta ST. Cu un motor de 2 litri de provenienta Mazda, Ford Fiesta ST era o masina fara rival in acea perioada, singurul concurent real fiind Renault Clio 182. O masina cu adevarat senzationala, gata sa iti rearanjeze fata la fiecare plecare de pe loc.


Diesel



  • 1.4 TDCI de 67 cai – Aici se intampla dezastrul Ford, pentru ca in aceasta perioada motoarele diesel erau de provenienta PSA, iar cele pe benzina de provenienta Mazda sau Volvo. Benzinarele sunt spectaculoase, dar dieselurile au probleme mai mari decat cei care au iPhone XR, dar care stau in garsoniera. In cazul motorului de 1.4 TDCI, au fost probleme grave pe partea de injectoare, problema care ar trebui sa fie rezolvata in 2018. E bine sa intrebi daca au fost schimbate injectoarele si sa le verifici oricum, ca sa aiba injectoarele Bosch in loc de problematicele Siemens.

  • 1.6 TDCI de 88 cai – Acest motor a reusit de unul singur sa ruineze reputatia pentru Ford, Volvo, Peugeot, Mazda si multi alti producatori. Un motor care mananca turbine datorita lubrifierii proaste, trebuie sa te gandesti foarte bine inainte de a cumpara un asemenea avorton tehnologic. Este un motiv pentru care Fordurile cu motorul de 1.6 TDCI costa cat o seara in Fratelli.


 


 


Probleme generale Ford Fiesta V



  • Probleme serioase la ECU, valabil pentru toate modelele. Desi au fost schimbate la majoritatea masinilor, e bine sa ai tot timpu bani pusi deoparte pentru un asemenea calculator. Nu ca ar fi un capat de lume 400 de lei, dar e bine sa fii preventiv. Vorba aia, degeaba dormi cu spatele la perete, daca dormi cu gura deschisa.

  • Casetofoanele au fost un alt punct sensibil faimos la Ford Fiesta V. Ba ca era luat cu infarctul si deceda subit, ba ca ramanea pornit si dupa ce opreau motorul si iti golea bateria. Daca inca mai are casetofonul original, arunca-l si ia ceva mai de Doamne ajuta.

  • Suspensia pe fata a avut de suferit la acest model, in special daca s-a stat mult in parcare. Nu costa mult, dar incearca tu sa mergi cu genunchii moi.



Verdict Ford Fiesta V


Ford Fiesta V ramane in continuare o masina foarte populara printre domnisoare. Usor de condus, destul de practica pentru tine si prietenele tale, cu un portbagaj care inghite cumparaturile tale saptamanale din hypermarket si cu motoare economice si relativ fiabile. O masina citadina, un adevarat supermini care nu a incercat sa para ceea ce nu este cum a fost VW Polo 9N care a vrut sa intre in lumea premium si care a primit un sut in testicule din partea lui VW Golf.


Nu, tu vrei o masina mica si ieftina, care sa arate si bine. Nu vrei o masina scumpa, vrei o masina draguta si fara pretentii. Are tot ceea ce iti trebuie, pentru ca nu vrei prea multe de la o masina. Iar daca esti domnisoara (in special incepatoare), iti recomand cu incredere Ford Fiesta V sau Opel Corsa C. Dar pe site-ul asta nu intra niciodata domnisoare, deci acest articol probabil va trece neobservat prin analele (haha, anale) AproapeMasini.


Similar Articles

AproapeMasini

12 November 2018



Scrie un raspuns
  • Dan

    2024-06-24 18:06:05

    Salut, și pe.mine ma interesează cutia robotizata de pe Fiesta V, ce probleme poate avea?

  • Costi

    2024-01-10 18:24:46

    salut, cutiile automate sunt ok la modelul asta? mersi

  • Florin Simion

    2023-11-17 20:05:30

    Nici nu inteleg de ce trebuie sa fuga lume de motorizarea de 1.3 69 cp ? Motorul este tank ,consum mic pe oraș (Bucuresti) intradevar nu ii place autostrada in ideea de turatii mari si consum exagerat dar inafara de asta pt oras este poate cel mai bun detin de 6 ani motorizarea asta km saptamanali peste 400 si inafara de consumabile nu cere saracul nimic deci tineti cont masina fabricatie 2002 suntem in 2023 pe final

  • Marian

    2021-09-07 19:38:31

    Nu este menționat motorul 1.6 16v 101cp, pe care il dețin. Este incredibila mașina.

  • Dan

    2021-09-02 16:51:09

    Am o Fiesta( de noua ) din 2005.Motor,AC totul OK de atatia ani.Am avut ceva accidente cu ea(nu din vina mea)dar se prezinta bine la 16 ani.A fost „masina de garaj ” cum se spune.As vinde masina dar dupa atatia ani nu mai are pret.Pacat ca nu mai e ce a fost la 11000 euro.

  • Dobrescu Cristian-Eduard

    2021-07-27 09:59:09

    Salve. 1.6tdci de 90 cp stiu ca nu are problemele celui de 110cp. La focus 2,chiar autorul a specificat asta pt motorul de 90 cp. Nu e acelasi motor 1.6tdci 90 cp atat pe focus 2 cat si pe fiesta 5 si 6?

  • Cristi

    2021-06-27 22:08:07

    Imi depășesc bugetul ,iar piața mașinilor a explodat. Întrebam de fiesta deoarece se încadrează în bugetul meu de maxim 1500€. Ma gândeam ca la motorizare ar fi ok 1.4 maxim 1.6 ceea ce ajuta si la o depășire ori o urcare mai înclinată, de acea cer sfaturi :).

  • AproapeMasini

    2021-06-27 21:56:09

    Salutare Cristi, Pentru incepatori probabil te-as indruma spre Mitsubishi Colt sau Suzuki Splash.

  • Cristi

    2021-06-27 21:48:57

    Salutare , sunt începător ,dețin permisul de curând si doresc a achiziționa o masina , imi puteti da un sfat ? Am găsit un ford fiesta ghia 2005 1.4 tdci manuală si un ford fiesta ghia 2003 1.4 benzina automată, care este mai buna ? Sunt deschis si catre alte marci de mașini daca doriti sa recomandați. Multumesc


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA