Ford Fiesta VI a fost o fiesta in adevaratul sens al cuvantului: o petrecere unde lumea s-a simtit bine, o petrecere unde unii s-au simtit si rau, o petrecere unde a dansat Eva Kent de seara pana dimineata. Daca am exagerat sau nu, ramane de vazut in articolul de astazi.

In industria auto, durata de viata medie a unei masini este de 8 ani. La fel ca si Daniela Crudu, la fiecare 4 apare si un facelift care sa pastreze modelul relevant pe piata. Doar ca Ford Fiesta VI a trait 11 ani si a primit facelift dupa 5 ani. De ce? Pentru ca a fost atat de bun. Da, au fost probleme pe ici-colo, dar aceasta masina a fost un succes imens pentru Ford si un motiv de bucurie pentru toti agentii de vanzari din industria farmaceutica care au primit o masina de companie noua.

Ce a facut Ford Fiesta VI sa fie atat de buna?

 • In primul rand, aspectul. S-a scapat de aspectul diminutival si feminin al lui Ford Fiesta V si s-a trecut la noua politica „One Ford”: Acea masina care sa fie adaptata pentru toate continentele. O idee care s-a dovedit la fel de utila ca a urina in timp ce mergi, fapt demonstrat de Ford Focus III care urina pe el, la propriu, in timp ce se deplasa.
 • Anii 2008-2012 au fost absolut fantastici pentru hatchback si pentru masinile mici. Am fost loviti in moalele capului de Eva Kent criza si au fost maturate toate masinile mari. Lumea s-a intors la masinile mici, iar atentia producatorilor auto s-a apucat sa construiasca masini mici geniale. Nu neaparat Ford Fiesta VI, dar masini mici geniale.
 • Ford Fiesta VI, chiar daca a avut de suferit in urma inteligentei vaste a celor de la Ford, a ramas una din cele mai dinamice masini din clasa si una din cele mai practice. De fapt, Ford Fiesta VI a fost mereu comparat cu VW Polo 6R si atat, VW Polo ramanand etalonul de comparatie in acest sector de masini mici. Asta nu inseamna in schimb ca a fost o masina perfecta, dar nimeni si nimic nu este perfect, cu exceptia Sofiei Vergara.

 

Motoare Ford Fiesta VI

Benzina:

 • 1.0 aspirat natural de 80 de cai – Un motor care l-a inlocuit pe tanarul 1.25 si care este un motor strict pentru oras. Foarte bun pentru a-ti misca dorsalul in comfort de acasa la gradinita apoi la munca apoi la hypermarket si apoi inapoi la gradinita si acasa.
 • 1.0 EcoBoost de 100, 125 si 140 cai – Am vorbit pe larg despre acest motor controversat in articolul despre Ford Focus III. In esenta, o conducta defectuoasa cauza motorul sa se topeasca, furtun care a fost schimbat in 2011. E important sa vezi daca s-a facut schimbarea conductei de antigel, desi majoritatea motoarelor proaste s-au topit de mult. La fel ca si visele unui tanar poet care lucreaza ca si casier intr-un hypermarket.
 • 1.25 de 60 sau 82 de cai – Tanaru 1.25 ZeTec a fost lansat pe Ford Fiesta IV in 1995 si pensionat in 2013. Lipsit de vlaga sau vointa, acest Viorel Lis al motoarelor este la fel de simplu si de satisfactor ca o ciorba de cartofi: isi face treaba, tine de foame, dar cam atat. A da, au fost probleme serioase la bujii, care trebuiesc schimbate la fiecare 50.000km sau 3 ani, care conditie se implineste prima. Altfel ramai fara motor.
 • 1.4 Duratec de 98 cai – acest motor de origine Yamaha este acelasi motor de 1.25, oleaca marit. Foarte vechi, dar care si-a facut onorabil treaba pana in 2013 cand a fost pensionat. Un motor onest, fara problemele de la 1.25 si fara problemele lui 1.0 EcoBoost.
 • 1.5 Duratec de 112 cai – acelasi 1.4 Duratec adus la 1499 cmc si la standardul Euro 5 de emisii. Numai Ford stie de ce a largit motorul cu inca 100 cmc.
 • 1.6 Duratec aspirat natural de 120 cai – Mereu in istoria Ford Fiesta au umblat la pachet astea 3 motoare Yamaha: 1.25, 1.4 si 1.6. Un motor foarte fiabil, potent si gurmand, dar mult noroc sa gasesti un Ford Fiesta VI cu motorul asta.
 • 1.6 EcoBoost de 182 sau 200 cai – Unul din cele mai bune motoare din istoria auto recenta, acest benzinar cu o turbina legata de el s-a dovedit a fi un motor de senzatie. Rezervat editiei „ST”, acest motor este un motor de top, care combina puterea cu fiabilitatea. Oricum, daca ai nevoie de mai mult de 200 de cai intr-un Ford Fiesta VI, iti pot recomanda cu caldura numarul de telefon al psihiatrului meu.

Diesel

 • 1.4 TDCI de 68 de cai – Pe bune dreptate nu a primit 69 de cai, pentru ca nu are nimic distractiv. Are doar probleme grave la injectoare. Serios, este mai amuzant sa te uiti la Doru Octavian Dumitru cum incearca sa ramana relevant in 2018, decat sa incerci sa te minti pe tine ca acesta este un motor bun.
 • 1.6 TDCI de 90 si 95 de cai – Ahh, acelasi 1.6 TDCI care a tras un sut in testiculele lui Ford, Volvo, Mazda, Peugeot, Mini si Citroen. Acest motor este opusul lui 1.5 dci de la Renault: daca 1.5 dci este un motor excelent pentru multe masini (de la Dacia pana la Mercedes), 1.6 TDCI este dezastruos pentru multe masini. Daca 1.5 dci este tigara care trateaza cancerul, 1.6 TDCI este apa care provoaca ciroza.
 • 1.6 TDCI Econetic de 90 si 95 de cai – Acelasi 1.6 TDCI, cu mici modificari care sa mai scada din consumul de carburant. Astfel, poti face lejer o economie de 3 lei la un plin.

Probleme generale Ford Fiesta VI

Ca si Titus Steel, acest articol este de cursa lunga. Asta pentru ca Ford Fiesta VI s-a vandut in numere foarte mari, iar problemele au fost documentate pe larg de catre fani.

 • Piesele interioare scartaie pentru ca au fost facute de un Dorel de Valencia, fabrica unde a fost construita aceasta generatie de Fiesta. Iar daca vorbim de Valencia si implicit Spania, cel mai probabil Dorel era roman.
 • Cutiile automate sunt in continuare la fe de bune ca o halba de bere scapata pe jos. De fapt, 2018 a adus celor de la Ford o amenda de 10 milioane $ pentru modul in care au construit cutiile automate si in special pentru modul in care au tratat problema.
 • Ca la orice Ford din aceasta perioada, asteapta-te la numeroase probleme pe partea electrica. Nu neaparat grave, dar multe si enervante.
 • Discurile de frana ale masinilor cu motorizarea de 1.25 sunt predispuse la preinfarct si la o moarte subita inainte de termen. Cat despre restul modelelor, apar probleme des la suspensia fata.

 

Verdict Ford Fiesta VI:

Ford Fiesta VI a fost pentru Ford ceea ce Golf V a fost pentru VW: o masina care a revolutionat imaginea brandului. Da, in aceeasi epoca a aparut si Focus III, dar impactul vizual a fost dat de Fiesta. Iar asta se vede pe strazi: chit ca vorbim de o masina de scoala, o masina ale unei firme de medicamente sau de o simpla masina personala care are floricele pe caroserie, Ford Fiesta VI este o prezenta greu de ignorat. 

Nu este un Henrik Sebok al sectorului de supermini ca sa aiba cuvantul, dar este cu siguranta o masina al naibii de buna. Cu toate problemele de fiabilitate, Ford Fiesta VI ramane una din cele mai bune masini din clasa supermini din istoria recenta.

Ce recomand eu? Ford Fiesta VI este o masina citadina, asa ca pot recomanda doar motoarele de 1.4 si 1.6, benzinare aspirate natural. De asemenea, pot recomanda cu incredere berea Stejar in bidonasul de 1 litru. Este mic, compact, plin de distractie si numai bun de strecurat in ghiozdan atunci cand te duci la munca. Stii tu, ca sa fie ziua mai interesanta.