Audi A4 B8, masina oficiala a medicilor rezidenti la stomatologie si a corporatistilor de nivel de mijloc, intra astazi in ringul critic al AproapeMasini. Daca a iesit A4 B8 batut mar sau a iesit cu un calificativ decent, aflam in articolul de astazi.

Exista o lume a masinilor care sunt cumparate strict pentru statut. Nu sunt masini care sa aiba o anumite valoare decat de a-ti pune in evidenta valoarea, exista masini care se remarca prin utilitatea lor, sunt masini care se remarca prin luxul lor, sunt masini care se remarca prin performanta pe asfalt, sunt masini care se remarca prin performanta pe drumurile care nu au auzit de asfalt. Iar A4 B8 nu se incadreaza in nicio categorie.

Lansat in 2008 ca sa inlocuiasca depasitul A4 B7, A4 B8 a venit cu un nou aspect, adus la standardele zilei, un aspect de care era nevoie disperata. Si celor de la Audi le-a iesit designul, A4 B8 fiind o masina care arata modern chiar si astazi.

Este A4 B8 o masina mai buna decat vechiul A4 B7?

 

Daca analizezi strict prin prisma aspectului si a statutului pe care il inspira, da, Audi A4 B8 isi calca in picioare predecesorul. Doar ca realitatea nu este universala, realitatea este diferita in functie de perspectiva. Audi A4 B7 de exemplu a dorit sa ofere acel lux discret: o masina destul de anonima, care nu epateaza, dar care este de o calitate si o performanta extraordinara. A4 B7 este o masina usor de ignorat pe strada, are un interior mai vechi decat Viorel Lis, dar ofera totusi acea senzatie a lucrului bine facut. Stii ca acele bucati de interior nu se vor desprinde prea curand.

A4 B8 in schimb este opusul: O masina care arata foarte bine, dar care mecanic si calitativ nu este foarte stralucita. Daca A4 B7 este o bere Stejar, A4 B8 este Paulaner: mai scumpa, este unpic mai slaba, dar o bei pentru statut. O bei pentru ca lumea sa stie ca tu bei Paulaner. Stejar in schimb este o bere de care te bucuri doar tu si este o alegere oarecum ciudata pentru 2018, ca sa bei o bere simpla, dar buna.

Motoare Audi A4 B8

Benzina:

 • 1.8 TFSI de 120 cai – motorul aspirational de pe A4, acest domol 1.8 TFSI a fost castrat la doar 120 de cai. E identic cu celelalte versiuni, doar ca a primit doar 120 de cai. Initial gandit ca o masina entry-level care sa fie cat mai ieftina si care sa dea cat mai bine pe brosurile de vanzari ale reprezentantelor, cu preturi incepand de la…
 • 1.8 TFSI de 160 sau 170 cai – Acelasi 1.8T lansat in 1995 pe Octavia I , actualizat la standardele anilor 2010. Spectaculos si potent, acest motor sufera in schimb la capitolul consum de ulei. Serios, e greu de stabilit daca se consuma mai mult ulei sau benzina.
 • 2.0 TFSI de 180, 210 si 225 cai – Acelasi principiu ca la 1.8 TFSI, mai multa putere, mai mult ulei consumat. Aparent, 1 litru de ulei la 1000 de km este un consum acceptat de catre Audi. Toti acesti ani ai ras de astia cu BMW si Mercedes ca au iarna in portabagaj 2 saci de nisip si o lopata, tu acum ai in portabagaj tot timpul 5 litri de ulei.
 • 3.0 TFSI de 272 si 333 cai – Mult prea porno pentru Romania, acest monstru cilindrat in 6 compartimente este unul din cele mai bune motoare la ora actuala. Da, consuma ulei cu aceeasi viteza cu care consuma un ultras seminte, dar consumul de ulei va fi ultima ta cheltuiala la un asemenea mastodont.
 • 3.2 FSI de 265 cai – In mod ironic, antichitatea de 3.2 FSI este cel mai fiabil motor de pe A4 B8. Originar de pe Touareg, Phaeton, A8 si alte nebunii mari si scumpe, acest motor este fiabil dar infiorator de scump la taxe si impozite.
 • 4.2 TFSI RS4 de 450 cai – RS4 este atat de diferit decat A4 B8 normal incat isi merita propriul articol.

Diesel:

 • 2.0 TDI de 120 cai – In esenta acelasi 2.0 TDI de 110 cai, adus la 120 cai. Sa dai 10 cai in plus la un diesel de 2 litri si 110 cai in 2008 este ca si cum ai comanda un pahar de whiskey cu gheata si ai primi un cub de gheata in plus: nu simti nimic in plus, nu te ajuta cu nimic. Daca ai un A4 B8 2.0 TDI de 120 cai, meriti tot ceea ce ti se intampla
 • 2.0 TDI de 143 si 170 cai – Aceleasi probleme clasice ca la 2.0 TDI-ul marca VW. Probleme serioase cu volanta cu masa dubla, acumulari de span care contamineaza intreg sistemul de injectie care costa mai mult decat masina, ambreiaje care se strica si cateodata iau si cutia de viteze dupa ei. La versiunea de 143 de cai cateodata se mai strica pompa de ulei si ramai la fundul gol, pe marginea drumului.
 • 2.7 TDI de 190 cai – Audi nu s-a obosit sa lucreze la acest motor, pensionand aceasta criza existentiala cu cilindri in favoarea lui 3.0 TDI.
 • 3.0 TDI de 240 cai – Motorul standard folosit la toate vapoarele Audi – VW, 3.0 TDI s-a strecurat cumva si sub capota lui A4 B8. Probleme notabile la pompa de apa care se strica, supapa EGR care demisioneaza subit si distributia pe lant care costa atat de mult sa o schimbi incat incepi sa te intrebi daca nu era mai bine sa iti fi luat un Q7 din prima, daca tot platesti atat.

Probleme generale Audi A4 B8

Daca te-ai gandit ca fiabilitatea a cazut ca un sac de cartofi din pod, atunci ai dreptate. Da, A4 B8 a venit cu un aspect vas superior designului conservator si discret al lui A4 B7, dar lista de probleme este mai lunga ca un pomelnic citit intr-o dimineata de duminica la o manastire din Bucovina.

 • Farurile sunt standard de tip LED pentru luminile de zi, iar cand aceasta se strica vei plati atat de mult incat e mai ieftin sa platesti amenzi de fiecare data cand esti obligat sa folosesti lumini de zi dar nu le folosesti pentru ca ai ignorat factura astronomica de reparatii.
 • In continuare, toate modelele cu tractiune fata folosesc cutia de viteze Multitronic, cunoscuta afectuos sub numele de „Multi-trauma”. O cutie de tip CVT care face ravagii prin toate masinile unde este instalata.
 • Acumularile de span sunt o problema generala pentru motoarele diesel de la VW, in special fiind afectate motoarele de 1.6 TDI si 2.0 TDI.
 • Sistemul multimedia MMI se prajeste si se strica, venind cu un pret de inlocuire mult prea mare care sa ii justifice schimbarea decat pe garantie.

Verdict Audi A4 B8

 

 

Audi A4 B8 este o masina buna, dar care sufera de problema generala a masinilor moderne. Fiabilitatea nu mai este relevanta in aceste vremuri, pentru ca o masina fiabila nu se strica si nu are nevoie de piese noi si in felul acesta producatorul vinde mai putin.

Audi A4 ramane o limuzina admirabila, chiar si cu aceste probleme. Acest Audi a reprezentat cel mai bine chintesenta marcii – BMW este orientat spre sportivitate, Mercedes spre lux, iar Audi este calea de mijloc. Iar Audi A4 A8 reprezinta, alaturi de fratii deopotriva mai mici si mai mari, calea de mijloc, acel amestec de eleganta si sportivitate care este aproape la fel de bun ca amestecul de triplu sec, vodka si absinth care se numeste „Brain Damage” si pe care il poti bea in Vinyl in fiecare sambata seara. 

Ce recomand eu? Audi A4 B8 1.8 TFSI de 160 de cai este cea mai echilibrata alegere pentru acest model. 2.0 TFSI sufera de incontinenta uleioasa, iar 2.0 TDI este mai gresit decat reclamele la Lays ale lui Puya.