Renault Megane III, una dintre cele mai fiabile masini venite din tara unde toata lumea poarta geaca reflectorizanta si monteaza baricade la fiecare masura anuntata de guvern. Iata de ce merita sa cumperi un Renault Megane III, in articolul de astazi.

 

 

Articolul despre Renault Megane III va fi foarte scurt. Asta pentru ca voi incepe cu punctul central al articolului: din toate compactele anilor 2010′, Renault Megane III este printre cele mai fiabile. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, una din cele mai fiabile compacte pe care le poti cumpara este construita de francezi. Aceeasi francezi care au construit Peugeot 308 sau Citroen C4. Aceeasi oameni care se uita urat la tine in timp ce te servesc la restaurant pentru ca iubitul lor Pierre ii asteapta in bucatarie cu o punga de usturoi si o minte deschisa.

Megane III – A doua oara n-o mai fac

Renault Megane III a venit ca sa repare imaginea Renault, chiar daca Megane II insusi nu a fost o masina slaba. A fost mai degraba o chirurgie aplicata intregului brand, Renault Megane III ridicand alte modele, impreuna cu Renault Clio. Si chiar au reusit, masinile din gama Renault devenind iarasi fiabile si gata de actiune. Renault Megane III a fost pentru Renault ceea ce VW Golf VII a fost pentru VW – revenirea la fabricarea de masini bune.

A da, la fel ca la generatia anterioara de Megane, recomandat este sa merg pe versiunea facelift, primul facelift fiind in 2012 si al doilea in 2013 pentru ca Renault Megane III se identifica cu o videochatista care isi schimba constant trasaturile faciale pentru a nu fi recunoscuta de catre rudele si prietenii care intra pe livejasmine. Oricum preturile second-hand sunt foarte mici, in special comparativ cu competitia.

Motoare Renault Megane III

Benzina

 • 1.2 TCe de 115 si 130 cai – Unul dintre primele motoare TCe, benzinarul ajutat de o turbina totusi nu face fata dimensiunilor lui Renault Megane III. Este ca si cum ai avea 48 de kg, te-ai angaja la Chippendales si te-ar suna Maggie De Block pentru un show privat. A da, s-au raportat consumuri de ulei cam mari pentru unele motoare, dar nimic consecvent.
 • 1.4 TCe de 130 cai – Primul motor TCe adus in familia Renault, acest motor experimental este rar si de evitat. Probleme notabile la utilizarea extra-urbana intensa, motorul cedand mersului constant la turatii mari si crapand. Pentru utilizare urbana in schimb este excelent.
 • 1.6 aspirat de 100, 110 si 115 cai – Vechiul, anticul 1.6 aspirat este prezent pentru oamenii care au frica de nou. Acelasi 1.6 fiabil cu care ne-am obisnuit. Atentie la bobinele de inductie care au obiceiul sa pice. 
 • 2.0 aspirat de 143 cai – Acelasi 2.0 clasic de pe Megane II, venit sa isi dea ultima suflare si sa se pensioneze in mod respectabil. In continuare sufera de un consum ridicat de ulei.
 • 2.0 TCe de 180 si 220 cai – Nume de cod F4RT, acest motor nu este o besina ordinara ci este un motor de senzatie. Acelasi 2.0 aspirat, cu o turbina legata si chef de distractie. Probleme notabile nu sunt semnalate.
 • 2.0 TCe „Turbo RS” de 250, 265 si 275 – Acelasi 2.0 TCe nume de cod F4RT, dar modificat suficient de mult pentru a oferi o senzatie exploziva de viteza. Rezervat exclusiv pentru Megane RS.

Diesel

 • 1.5 dci K9K de 85, 90, 105 si 110 cai – Acelasi legendar K9K pus pe orice, de la Dacia Logan la Mercedes B-Class. Un motor legendar, de fiabilitate de moda veche, cu un consum extra-urban de 4% si chiar mai putin, 1.5 dci-ul are o singura buba notabila: Versiunile de pana in 90 de cai folosesc injectoare Delphi, fabricate in Romania. Cele de peste 90 de cai folosesc injectoare Continental.
 • 1.6 dci de 130 cai – Un motor folosit intensiv de catre alianta Renault-Nissan, 1.6 dci-ul pare a fi un motor decent si normal, fara probleme notabile. Un motor excelent pentru cei care nu stiu nimic despre masini si nici nu le pasa despre masini.
 • 1.9 dci de 130 cai – Mare atentie la motorul acesta intrucat bielele pot iesi spectaculos prin motor si te pot lasa fara motor cu o senzatie majora la 100 la ora. Desigur, la generatia a III-a de Megane problemele sunt rezolvate si sansele de a pati asa ceva sunt mult mai mici.
 • 2.0 dci de 150 si 160 cai – Acelasi 1.9 dci, marit la 2.0 din motive pe care doar francezii le stiu.

Probleme generale Renault Megane III

 • In continuare sunt probleme la electricele geamurilor. Se formeaza condens la motorase si daca ai absolvit ceva mai mult decat scoala vietii vei sti ca umezeala si electrica nu se inteleg prea bine.
 • Pentru versiunile break, izolatia de la portbagaj nu a fost facuta atat de bine si iti poate ploua in masina. Problema este in zona stopului de pe luneta.
 • Unii oameni s-au plans despre interior si despre greieri. Eu am mers cu cateva Renault Megane III si nu am auzit nimic si nici nu am fost deranjat. Daca te deranjeaza, urmeaza sfatul celor de la Hi-Q si da muzica mai tare.
 • Cutia de viteze automata nu mai este o cutie clasica, ci o cutie de tip CVT. Daca nu ai mai condus un CVT pana acum, asigura-te ca te poti obisnui cu aceasta cutie cel putin ciudata.

 

Verdict Renault Megane III

Daca vrei ieftin si bun, Renault Megane III este un candidat serios pe lista de cumparaturi. Daca nu esti ahtiat dupa brand, daca nu iti doresti neaparat o sigla germana sau de lux, daca esti o persoana care se uita in primul rand la masina si apoi la sigla, Renault Megane III este una din cele mai bune masini ale momentului. Atentie in schimb la masinile albe, ca alea sigur au fost de flota si au plimbat fundurile unui intreg departament de vanzari.

Ce motor as alege? Sunt foarte multe motoare bune, asa ca trebuie sa aleg unul singur. Iar acesta este de departe motorul de 1.5 dci K9K de 105 sau 110 cai. Da, este un motor atat de bun.