BMW E60, un model pe cat de contestat pe atat de iubit deopotriva de cei cu cefele late si fruntile scurte, cat si de oamenii de afaceri sau din managementul superior al unei multinationale. Unul dintre cele mai controversate BMW din istoria recenta, intra in ringul AproapeMasini.

Au fost si sunt foarte multe motive pentru care sa cumperi un BMW E60. Venit in 2003 ca sa il pensioneze pe miticul BMW E39, BMW E60 a venit cu un design la fel de sportiv ca Silviu Brucan, dar la fel de capabil ca John Cena. BMW E60 a ramas in continuare o limuzina de clasa medie, dar capabila si de sport. Asta a atras deopotriva oamenii cu banii cat si oamenii care au ales alte cai in viata. De fapt, BMW E60, alaturi de Audi Q7 si Porsche Cayenne au reprezentat masinile oficiale ale crizei economice din 2008. Romanii s-au inghesuit sa cumpere aceste masini inainte de criza, avand bani obtinuti prin diferite metode mai mult sau mai putin legale. De fapt, BMW E60 a fost atat de popular incat BMW Romania obisnuia sa bage un CD cu Sorin Copilu’ de Aur sau ce se asculta prin 2007, iar apoi CD-ul era lipit cu superglue ca sa poti asculta pe repeat.

 

 

Este greu de gasit o masina care sa fi atras clientela atat de diferita. De la diversii dubiosi care au la fel de multe cutite pe cat tatuaje, pana la oameni de afaceri foarte puternici si curati fiscal ca lacrima. Cunosc personal un domn de afaceri, milionar in euro, care a cumparat un BMW E60 530i de nou, banu’ jos ochiu’ la usa. BMW E60 chiar a fost o masina de statut, dar care putea sa se si miste conform asteptarilor (exceptand versiunea 520d).

Motoare BMW E60

Benzina

 • 520i de 155 si 170 cai – Un motor robust, dar care sufera de problema generala a motoarelor din aceasta generatie. Atentie in schimb la faptul ca, in ciuda nomeclaturii, motorul are 2171 cmc deci la impozit vei plati mai mult.
 • 523i de 177 si 190 cai – Nume de cod N52 si N53, retine aceste doua (*doo) coduri.
 • 525i de 192 si 218 cai – Versiunea de 192 cai are nume de cod M54 si este adus de pe BMW E39. Un motor excelent, spre deosebire de N52-ul de 218 cai.
 • 528i de 230 cai – Noul N52 este gata sa traga un sut in testiculele fiabilitatii si in contul bancar al persoanei suficient de neinspirate incat sa cumpere un asemenea avorton mecanic demn de emisiunile de inteligenta indoielnica difuzate seara tarziu. Pe vremea mea, dupa 11 noaptea la televizor se difuzau doar fete imbracate sumar care facea reclama la numere de telefon care iti promiteau senzatii tari. Acuma tre’ sa ma uit la Capatos.
 • 530i de 258 si 272 cai – Un motor spectaculos, unde problemele specifice nici nu mai conteaza. La cat de mult costa intretinere si la cat consuma, cateva probleme sunt neglijabile.
 • 535i de 306 cai – Primul motor BMW care sa aiba o turbina si sa functioneze pe baza de benzina, motorul N54 are probleme serioase la pompa de inalta presiune si la turbina.
 • 540i de 306 cai – V8-ul nume de cod N62 sufera de aceleasi probleme ale benzinarelor BMW, iar ca bonus primeste si bobine de inductie la fel de durabile ca relatiile elevilor de clasa a 7-a.
 • 540i de 333 cai – Legendarul 4.4 V8 de la BMW a ajuns si pe BMW E60 propulsand berlina in urmatoarea dimensiune. In esenta este un 540i marit, deci ai aceleasi probleme, costuri mai mari si un salt in performante.
 • 550i de 367 cai – Versiunea finala a motorului N62 vine cu 4799 centimetri cubi de distractie. Problemele specifice nici nu mai au relevanta in stratosfera asta a motoarelor.
 • 5.0 V10 „M5” de 507 cai – Montat pe M5, legendarul S85 merita articolul propriu. Un motor exploziv, la propriu.

Diesel

 • 520d de 163 si 177 caiCel de 163 cai, nume de cod M47, este preluat de pe BMW E39 si este un motor decent. Dar versiunea de dupa 2007, nume de cod N47, este o ideea la fel de buna ca atunci cand intri in baie, incui usa, arunci cheia in buda si tragi apa.
 • 525d de 177 si 197 cai – Vechiul, legendarul M57 este prezent din nou la datorie. Din fericire, anticul si fiabilul M57 salveaza onoarea lui BMW E60 atunci cand vine vorba despre motoare diesel de capacitate mare.
 • 530d de 231 si 235 cai – Acelasi M57, in varianta de 3 litri talpa. Un motor pe cat de costisitor, pe atat de blanao. Foarte fiabil in schimb.
 • 535d de 272 si 286 cai – Chiar daca scrie 535d, motorul este tot de 3 litri talpa. Acelasi M57TUD30 (Motorren 57 Technical Update Diesel 3.0), dus la limita superioara de putere. Un motor fantastic, pentru cine si-l permite.

Probleme generale BMW E60

 • Toate motoarele pe benzina care au cod N: N43, N46, N52, N53, N54 si N62 si dieselul N47 au urmatoarele probleme: Probleme grave la bobinele de inductie, probleme grave la intinzatorul lantului de distributie care sare si iti plesneste motorul cu aceeasi velocitate cu care o mama mexicana isi plesneste copiii. Mai mult decat atat, distributia a fost mutata in spatele motorului asa ca pentru a o schimba va trebui scos motorul si nu vrei sa stii cat costa.
 • Toate motoarele mentionate mai sus sufera de consum imens de ulei. Acest lucru se intampla din 2 cauze: BMW a folosit garnituri cumparate de pe aliexpress, garnituri care cedeaza si motorul scapa ulei peste tot. Garniturile sunt ieftine de cumparat, scump de schimbat. A doua cauza este data de constructia motoarelor, care au nevoie de ulei special aprobat de catre BMW. Daca se foloseste un ulei care nu este pe lista oficiala aprobata de BMW, vei intampina toate problemele enumerate mai sus. A da, era sa uit: injectoarele sunt la fel afectate, asa ca fa tot posibilul sa folosesti doar ulei aprobat oficial de catre BMW.
 • Pentru vechile motoare diesel M47 si M57 a ramas problema clapetelor swirl. Clapetele swirl se desprind si cad in galeria de admisie, distrugand iremediabil motorul. Solutiile sunt ori de inlaturare completa a clapetelor, ori de schimbare a acestora in mod regulat.
 • Sistemul iDrive are obiceiul sa dea rateuri si sa isi dea demisia ca o corporatista care a realizat ca viata ei nu se rezuma la Microsoft Excel, Skype si Concur.
 • Problema clasica a pixelarii display-ului se resimte si la BMW E60. Ce sa-i faci, n-ai ce sa-i faci. Stai, te gandesti, te rostogolesti, mai schimbi o garnitura, faci 1 kilometru cu masina, consumi 2 litri de ulei, faci o integrala, faci un sondaj…nu ai! N-ai ce sa-i faci!
 • BMW E60 face parte din generatia de BMW-uri care au anvelope de tip run-flat. Anvelopele run-flat au o spuma aditionala care permite ca anvelope sa fie utilizabila si dupa o pana, pe o distanta suficienta cat sa ajungi la prima vulcanizare. O idee buna in practica, dar care taie din elanul confortului si al sportivitatii. Asigura-te ca esti ok cu anvelopele run-flat si cu tinuta de drum.
 • Cutia de viteze automata a fost prezentata drept „Sealed for life” si fara a avea nevoie de mentenanta. Totusi, daca nu vrei ca masina sa aiba o durata de viata identica cu cea a cutiei de viteze, schimba uleiul la fiecare 60.000km. 

 

Verdict BMW E60

BMW E60 – masina oficiala a dubiosilor care acum dau de primii bani. BMW E60 ramane o masina de mijloc in familia Seria 5, care nu va ramane in memoria noastra precum BMW E39. La fel ca si BMW E90, BMW E60 face tranzitia dintre mecanic si digital. O masina care arata spectaculos chiar si astazi. Chiar daca a fost lansata in 2003, inca are un aspect fresh. Mie imi place BMW E60. Doar ca atunci cand vad un BMW E60 negru si cu geamuri fumurii, nu ma intreb daca are o sabie in portbagaj, ma intreb doar cate sabii are portbagaj.

Ce motor recomand? 525i de 192 cai. Mai vechi, mai fiabil, dar al naibii de puternic si cu o simfonie in 6 cilindri care te va face sa panticaresti abundent la fiecare plecare de la semafor. Plecare cu scartz, ca doar esti intr-un BMW E60.