Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Audi A3 8L ( 1996 – 2003 )

Una din cele mai vechi masini care intra in arena AproapeMasini, Audi A3 8L este genul de masina pe care o cumperi doar pentru sigla. Afla de ce, in articolul de astazi.




Lansat in 1996 cu 5 minute inainte de VW Golf IV, Audi A3 8L a fost prima masina compacta Audi de la 1978 si a fost mai degraba un exercitiu de imagine si mai putin de inginerie. Spun asta pentru ca Audi A3 8L sta pe aceeasi platforma cu VW Golf IV si Seat Leon 1M care a venit cu 2 ani mai tarziu la petrecere. Audi A3 mereu a suferit de aceasta imagine de „un Golf mai scump” iar micul Audi A3 8L a avut de suferit la lansare si inca sufera acum in 2018 cand lumea se intreaba la ce sa dea 500 de euro in plus pentru sigla cand poate sa cumpere un Seat Leon. Desigur, sunt si acei fanatici pana la moarte ai unui brand si care sunt dispusi sa doarma pe jos sau sa conduca un model entry-level din 1996 doar ca sa aiba acele cerculete. Doar ca nu te va invidia nimeni in mod deosebit pentru ca ai un Audi A3 8L din 1996, doar daca nu vorbim despre S3 sau ceva proiect de tuning.


Cu ce a venit Audi A3 8L in plus fata de VW Golf IV?



  • In primul rand, Audi A3 8L este mai robust la calitatea interioarelor. Piesele la nivel mecanic sunt identice cu cele de Golf IV, dar la nivel de interior tot ce este pus acolo este pus pe vecie si va poate declara Vanghelie rob si roaba, pe persoana fizica. Problema este ca Seat Leon 1M are fix acelasi interior de pe Audi A3 8L.

  • Tabla este galvanizata si facuta cu simt de raspundere. Daca Golf IV rugineste ca un boschetar care bea apa pentru prima oara in 25 de ani de trait sub pod, aici chiar nu ar trebui sa ai probleme cu rugina, iar daca apare rugina, poti cauta alta masina pentru ca e plina lumea de Audi, chiar si Audi A3 8L.


 


Motoare Audi A3 8L


Benzina



  • 1.6 MPI de 101 sau 102 cai – Aceeasi antichitate aspirata cu care ne-am obisnuit in grupul VAG, dar aici este geneza. Un motor obisnuit, cu probleme la bobinele de inductie si la tremurat neregulat la relanti, acest maldar de fiabilitate si simplitate te va duce unde ai nevoie si cam atat. Un motor entry-level, pentru o masina entry-level.

  • 1.8 de 125 cai – Clasicul 1.8 aspirat cu 125 cai si performante decente. Marginal mai scump decat 1.6 si cu mult mai incet decat versiunea cu turbina, acest 1.8 e copilul de mijloc al motoarelor. Un motor pe care il cumperi pentru ca probabil n-ai gasit altceva mai decent.

  • 1.8T de 150 si 180 cai – Clasicul 1.8T care se foloseste si astazi, acest benzinar are legata o turbina si o istorie demonstrata de performanta. Un motor senzational care merita banii, bobinele de inductie si pompele de apa pe care ocazional le strica.

  • 1.8T de 210 si 225 caiPrezent doar pe S3, acest motor merita propriul articol impreuna cu Audi S3, fiind radical diferit fata de Audi A3.


Diesel


1.9 TDI de 90, 100, 110 si 130 caiVesnicul, clasicul 1.9 TDI, mai prezent in lumea auto decat Daniela Crudu la emisiunile TV. Vrei motorul de 90 de cai, nume de cod ALH si motorul de 130 de cai, nume de cod ASZ. Poti citi mai multe despre 1.9 TDI ALH in articolul despre Golf IV, unde am vorbit pe larg. Cele de 100 si 110 cai nu sunt asa de stralucite pentru ca au probleme ocazionale la turbina si la ECU.



Probleme generala Audi A3 8L


Nu sunt foarte multe probleme raportate la prima generatie de Audi A3. De fapt, asta a fost si punctul forte al compactei Audi: Un Golf mai scump si mai fiabil. Totusi, sunt cateva lucruri de urmarit si eventual reparat.



  • Spatiul interior este mult mai mic fata de cel de la VW Golf IV. Vorba aia, dai un ban, dar stai in fata, pentru ca in spate n-ai loc.

  • Debitmetrul pare a fi o problema comuna la Audi A3 8L, indiferent de motor. Asta sa fie cea mai mare problema, un debitmetru.

  • La fel ca si la VW Golf IV, franele pe spate ruginesc, corodeaza si fac in general tot ce e posibil ca sa nu functioneze. Dar iarasi, poti cumpara frane de Golf IV si sa le montezi pe Audi A3 8L, ca se vor potrivi mai bine decat tigara si berea intr-o bodega studenteasca.

  • Cutia automata din aceasta perioada este la fel de buna ca atunci cand scapi o tigara in bere. Tragic, scump iar daca te decizi sa bei berea aia oricum, ai toate sansele sa pleci cu ambulanta.



Verdict Audi A3 8L


De ce ai cumpara un Audi A3 atunci cand ai un Seat Leon disponibil, care e aceeasi masina dar care costa mai putin doar pentru ca scrie pe spate Seat si nu Audi? Simplu, pentru ca un Seat Leon vine cu motoare mai normale, pentru oameni normali. Atunci cand te uiti la un Seat Leon iei in considerare motorul de 1.6 MPI, care este un motor bun dar normal, pe cand la Audi A3 8L te uiti doar la 1.8T. Iar acum incep sa scada si preturile la Audi S3, care este o torpila relativ fiabila si relativ decent de intretinut.


 


Ce motor as alege? Daca tot vorbim despre un Audi A3 ieftin si vechi, atunci nu recomand nimic altceva decat Audi A3 8L 1.8T de 150 sau 180 cai. Pentru ca astfel ai o masina cu adevarat speciala, pentru pasionati.


Similar Articles

AproapeMasini

03 January 2019



Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2020-07-20 10:45:27

    Salutare Emanuel, Faimosul tremurat neregulat la relanti e by design. Merge si asa, ca la romani.

  • Emanuel

    2020-07-16 13:14:30

    Buna , Foarte faina pagina ta 🙂 As avea o intrebare daca se poate, la 1.6 MPI acel „tremurat neregulat la relanti” are vreo cauza anume in spate sau ii by design ? Context : Am un Audi A4 1.6 2006 , cod motor ALM Merci in avans pentru raspuns 🙂


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA