Initial am fost reticent la a scrie un articol despre Audi A4 B5, dar iata ca acest monument al fiabilitatii inca are o comunitate puternica care tine aceasta relicva a trecutului in continuare pe strazi.

Articolul despre Audi A4 B5 ar intra mai degraba in zona de articole „Din redactie” intrucat Reuț Gheorghe m-a intrebat daca am de gand sa scriu si despre cel mai accesibil Audi din momentul de fata.

Audi A4 B5 – BUG Mafia lumii auto

Audi A4 B5 a reusit sa stranga o mica comunitate in jurul ei. O comunitate compusa din 2 lumi total diferite.

Prima lume este lumea oamenilor care nu au sau nu vor sa dea prea multi bani pe o masina asa ca se orienteaza spre Audi A4 B5. Genul de om care isi cumpara Ford Mondeo II ca sa care legume si jumari pe drumurile rurale ale patriei. Are o vesta de lana fara maneci, e rosu la fata tot timpul si isi da jos ciupilica atunci cand intra in biserica. Are un telefon cu tehnologie „touch-button” si un mileu pus pe televizor.

A doua categorie de oameni care inca tin aceasta relicva pe strazile patriei sunt pasionatii auto. Audi A4 B5 este una dintre cele mai populare masini de proiect de la noi din tara. La fel ca si BUG Mafia, Audi A4 B5 are o comunitate de oameni care fie au refuzat sa treaca la ceva mai nou, fie au ramas fani ai vremurilor de mult apuse. Oameni pasionati de adrenalina si de comunitatea underground. Iar A4 B5 s-a dovedit a fi o masina perfecta pentru asa ceva, venind cu un pret mic de achizitie si posibilitatea de tuning (sau ciuning, depinde de gusturile fiecaruia). Iar astazi A4 B5 este cumparat din nou de catre entuziasti carora le este dor de vremurile bune, sau cum spunea La Familia in 2003 – Viata buna. Posibilitatile sunt mari, pentru ca doar la mine in oras am vazut de la Audi A4 B5 facute pentru off-road si baja pana la un Audi A4 B5 de 310 cai putere. Daca esti pasionat de tuning, un Audi A4 B5 e un punct de pornire.

Motoare Audi A4 B5

Benzina

 • 1.6 MPI de 102 cai – Un motor adresat celor din prima categorie, genu de om care cumpara cea mai ieftina masina care are acte in regula si care se deplaseaza pe propriile roti. N-am nimic cu motorul asta pentru ca e foarte fiabil, dar pentru 500 de euro in plus poti lua ceva mult mai potent.
 • 1.8 MPI de 125 cai – Un 1.6 MPI care a invatat unpic mai mult in scoala, care a muncit unpic mai mult la munca. Tot nu merita efortul. Mai puternic decat 1.6 MPI dar mai slab decat 1.8T. Mai econom decat 1.8T dar mai gurmand decat 1.6 MPI. Daca schizofrenia ar avea cilindri, ar fi motorul de 1.8 MPI de la VW. Ca bonus la schizofrenie primesti si probleme la pompa de apa. 
 • 1.8T de 150 si 180 cai – In sfarsit ajungem la motoare decente. Un motor care se produce si astazi, originalul 1.8T este un mancator de bobine de inductie, ulei si turbine, dar macar ofera senzatii tari. Si nu genul de „senzatie majora cu 30 la ora”, senzatii majore pe bune.
 • 2.4 V6 de 150 si 165 cai – O antichitiate fiabila si gurmanda. Ai grija la faptul ca e un V6 si distributia si intretinerea generala te va costa semnificativ mai mult. De asemenea, versiunea de 150 cai are 12v, iar cea de 165 cai are 30v. Pentru 15 cai, mergi pe versiunea de 150 de cai cu 12v si mai putine piese. Daca este legat la un GPL, motorul asta e chiar decent.
 • 2.6 V6 de 150 cai – Nu stiu la ce ti-ai luat asta in conditiile in care exista 2.4 V6. Plus ca 2.4 V6 este de 2 ori mai ieftin la impozit decat cel de 2.6 V6.
 • 2.7 V6 Biturbo de 265 sau 361 cai – Stii ca spuneam de un Audi A4 B5 de la mine din oras cu 310 cai? Reteta e simpla: Se ia un 2.7 V6 biturbo de pe un Audi S4 si se transplanteaza pe alta masina. Se modifica pe ici colo si hocus pocus 300+ cai. Un motor de pasionati de circuit, care necesita costuri pe masura.
 • 2.8 V6 de 174 si 193 cai – Te-ai gandi ca un Audi A4 B5 2.8 V6 de 200 de cai din fabrica ar fi o idee buna. Si ai gresi. Imagineaza-ti ca Ozana Baranbancea pre-operatie ar sta pe capota si ai incerca sa virezi cu atata greutate in plus. Ai ghicit, nu vei vira, vei merge inainte, ca inainte era mai bine.

Diesel

 • 1.9 DI de 75 cai – Un 1.9 TDI fara turbina. E la fel ca barbatul perfect: Nu consuma, nu se strica, nu exista.
 • 1.9 TDI de 90, 110 si 115 cai – Arhicunoscutul 1.9 TDI care a devenit mai faimos printre romani decat blugii turcesti si-a inceput cariera ilustra pe Audi A4 B5. Versiunea de 90 NU ESTE vestitul ALH, ci are nume de cod AHU. La fel de fiabil si econom, dar piesele sunt diferite si mai rare. Cel de 110 cai are usoare probleme la turbina iar cel de 115 cai cod AJM este cel mai popular si mai echilibrat pentru Audi A4 B5. Un motor folosit des in proiectele de off-road datorita cuplului decent de 285 Nm care era foarte aproape de cuplul dezvoltat de motorul de 2.5. Un 2.0 TDI de pe A4 B9 de astazi de 150 de cai dezvolta 320 Nm, ca sa pun in perspectiva cuplul comic al AJM-ului.
 • 2.5 TDI de 150 cai – Nu recomand acest 2.5 TDI pentru ca are probleme serioase la axul cu came si ale sale came. Foarte scump la intretinere, nu foarte fiabil si total inadecvat condusului urban. Fa-ti un bine, ia un AJM.

Probleme generale Audi A4 B5 

As putea sa dau copy paste de la VW Passat B5.5, fiind construite pe aceeasi platforma si avand aproximativ aceleasi probleme.

 • Ca si la Passat B5.5 sau A6 C5, suspensia complexa de pe fata este construita ca sa ofere confort pe autostrada. Fiindca esti in Romania, va trebui sa schimbi suspensia complexa mai des decat iti doresti. Te va costa de la 400 la 2000 de lei un schimb complet. 
 • Catalizatorul este o alta problema comuna pentru Audi A4 B5. Asta daca iti pasa de catalizator. Indiferent daca ai cumparat-o ca sa cari barabule sau vrei sa rupi anvelope pe circuit, catalizatorul probabil nu te intereseaza prea mult. Probabil vei vedea ca va cadea, vei spune „Oh nu, catalizatorul!” si ai merge mai departe.
 • Discurile pe spate ruginesc si trebuiesc schimbate la fiecare 20.000 de km. Asta pentru ca daca esti genu de om care a plecat de la ignat cu jumate de porc si doua damingene de vin oricum nu mergi suficient de tare incat sa pui frana prea des sau prea agresiv.

Verdict Audi A4 B5

La fel ca si berea Stejar, Audi A4 B5 are raspunsul la toate intrebarile. De fapt, dupa articolul asta cred ca am sa imi cumpar un Audi A4 B5 1.9 TDI 115 cai AJM Quattro si am sa il pregatesc pentru off-road.

Ce motor recomand? Nu iti pasa de masina si vrei ceva ieftin care sa te care prin noroaiele patriei? Un 1.6 MPI necomplicat e fix ce trebuie. Vrei sa rupi asfaltu? 1.8T daca ai bani si 2.7 V6 Biturbo daca ai foarte multi bani. Vrei sa faci off-road? 1.9 TDI AJM de 115 cai. Vrei un Audi A4 dar nu ai bani de Audi A4? 1.9 TDI AHU de 90 de cai.