Daca ai fi Roby Roberto sau Serghei Mizil, ai raspunde ca vara. Dar oare cand trebuie cu adevarat sa trecem la anvelope de vara? Iata tema unui articol care se vrea atat educativ cat si distactiv. Dar oare mi-a iesit?

Sunt foarte multe momente prielnice pentru a trece la anvelope de vara, fiecare dupa propriile criterii. Fie ca Busu spune ca vin zilele insorite, fie ca iti arata aplicatia de pe telefon ca vor fi temperaturi mari, fie ca incep sa apara ofertele pentru anvelope de vara la magazinele de profil, fie ca vezi pe grupul de Facebook al masinii tale ca incepe lumea sa-si puna incaltarile de vara.

Unde este adevarul? Cand merita intradevar sa treci pe anvelope de vara?

Am vorbit despre subiectul asta undeva in trecut, dar cel mai probabil nu ai chef sa citesti un articol de o varsta cu Viorel Lis. Asa ca o sa vorbesc pe scurt: Anvelopele de vara isi fac treaba cel mai bine la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius. Atentie in schimb ca atunci cand te uiti la vreme si la temperaturi, trebuie sa iei in calcul si temperaturile de noapte. Degeaba ai 15 grade Celsius ziua, daca ai 2 grade Celsius. Cu alte cuvinte, degeaba dormi cu spatele la perete daca dormi cu gura deschisa.

 

La fel cum anvelopele de iarna se inmoaie la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius si isi pierd aderenta, la fel este si pentru anvelope de vara, la frig se intaresc, la cald se inmoaie. Astfel, ziua se inmoaie, iarna se intaresc si tot asa. Asta e un mod sigur de a-ti scurta viata anvelopelor.

Asadar, momentul cel mai bun pentru a trece la anvelope de vara este atunci cand temperatura minima a zilei este de minim 7 grade Celsius. Ca vorbim de luna martie, aprilie sau august, asta tine doar de vreme. 

 

La ce trebuie sa ma uit atunci cand ma uit dupa anvelope de vara?

In primul rand, in oferta magazinelor online de specialitate. Lasand gluma la o parte, cel mai important criteriu de selectie al anvelopelor este DOT-ul si apoi celelalte elemente. 

Ce este un DOT?

DOT (Deparment of Transportation) este un cod care se imprima pe peretele oricarei anvelope si care arata data de fabricatie. Daca pentru iubita noastra ministreasa pentru orice om ii este teama, pentru anvelope de vara si nu numai orice cod de identificare are la sfarsit DOT-ul. Ultimele 4 cifre ale codului anvelope arata data de fabricatie: Ultimele doua cifre arata anul de fabricatie, iar cele doua cifre dinaintea lor arata saptamana de fabricatie din an. 

De exemplu, daca avem o anvelopa de vara ( Toyo Open Country A/T sunt preferatele mele) si avem un DOT 5218, inseamna ca anvelope a fost fabricata in saptamana 52 a anului 2018, adica la jumatatea lui Decembrie 2018. In fiecare an se schimba si se intensifica standardele de calitate pentru anvelope, asa ca un an cat mai recent de fabricatie este cel mai important criteriu de selectie.

Care sunt cele mai bune anvelope de vara? 

La fel ca si la masini si la femei, nu exista anvelope decat altele, exista doar anvelope care se preteaza mai bine pentru nevoile tale. Asa ca va trebui sa scriu un articol separat in care sa fac un top al anvelopelor de vara.

Merita sa cumpar anvelope de vara second hand sau resapate?

Am scris si despre subiectul asta, undeva in trecut. La fel ca si atunci, consider ca anvelopele resapate sau second hand sunt bune pentru o masina care nu va iesi din oras. In oras stresul la rulare e mai mic si in caz ca se intampla ceva nasol, poti trage imediat pe dreapta si vei fi undeva in civilizatie. Asta daca nu cumva faci pana undeva prin Ferentari. Mai degraba faci pana undeva intre Constanta si Afumati, in mijlocul nimanui, si tot esti mai in siguranta decat in Ferentari. Asadar, daca masina in cauza va face doar drumul acasa – gradinita – munca – gradinita – mall – acasa, poti merge si cu anvelope resapate. Dar daca ai de gand vreodata sa iesi din oras, fa un efort si cumpara anvelope de vara noi.

In concluzie, nu te grabi ca mireasa la schimbat anvelopele. Am scris acest articol datorita pericolului real de a trece prematur pe anvelope de vara. Pana nu se stabilizeaza vremea, recomandarea mea sincera este sa ramai cu anvelopele de iarna. Pana nu va creste temperatura minima la 7 grade Celsius pentru minim 1 saptamana, cel mai bine este sa nu mergi inca la vulcanizare. 

Tu, ai trecut la anvelope de vara deja?