Ahh, Audi Q5 8R, masina oficiala a cucoanelor si a purtatorilor de basca care vor statut social si atat. Dar cat de bun este Audi Q5 8R ca si masina? Aflam in articolul de astazi.

Audi Q5 8R a venit in 2008 si a luat locul lui Toyota Rav4 XA30 ca si modul de transport preferat al cucoanelor purtatoare de blanuri si ochelari de soare in mall care vor sa vorbeasca doar cu managerul, doar nu se vor injosi prin a vorbi cu simplii angajati.

Atentie!!! Aceasta nu este o masina de teren!!!

De fapt, singurul motiv pentru care Audi Q5 8R a fost un asa success pentru VW a fost ca un Audi Q7 era prea mare pentru majoritatea soferilor si soferitelor. Asta pentru ca in general cine isi permite un Q5, isi permite si un Q7. Iar VW a inteles imediat ca exista o piata pentru SUV-uri mai mici si/sau cross-overe, asa ca lansat VW Tiguan 5N si Audi Q5 8R cam in acelasi timp. Daca Tiguanul statea undeva pe la mijlocul lantului trofic, Q5-ul judeca de sus competitia. Iar pentru construirea lui Audi Q5 8R nu a fost nevoie de prea mult efort, grosul tehnologiei fiind luat de pe Audi A4 B8, Q5-ul din aceasta generatie fiind in esenta un A4 B8 cu picioroange.

Audi Q5 8R sau Audi A4 B8?

  • Si au fost oameni care au cumparat Audi Q5 8R pe banda rulanta. O masina care ofera statut social si care e mai usor de condus decat un A4 B8 si care sta mai sus decat un A4 B8 si care iti permite sa te uiti de sus la resturile din trafic.
  • Audi A4 B8 in schimb castiga la capitolul sportivitate, fiind mai agil si mai aproape de asfalt. Plus ca un A4 B8 poate veni si in formula break si poate gazdui mai multe haine proaspat cumparate din mall. Si un A4 poate veni doar cu tractiune fata si e implicit mai ieftin la intretinere. Pentru ca oricum 99% din Q5-urile de pe strazile patriei nu vor parasi in viata lor asfaltul. Toate motorizarile de pe Q5 vin cu tractiunea integrala Quattro, mai putin 2.0 TDI-ul de baza.

Atentie!!! Aceasta nu este o masina de teren!!!

Motoare Audi Q5 8R

Benzina

  • 2.0 TFSI de 180, 211, 225 cai Acelasi 2.0 TFSI folosit prin toata galeria VW-Audi-Seat-Skoda-cefirmaomaicumparatVWsaptamanatrecuta, un motor foarte potent dar care sufera de incotinenta uleioasa si consuma pana la 1 litru de ulei la 1000 de km. Aparent, cifrele astea sunt in parametrii Audi. Serios, nici nu stii daca se masoara consumul in benzina sau in ulei.
  • 3.2 V6 FSI de 270 cai – O relicva a trecutului care a primit sistemul FSI, vechiul 3.2 isi celebreaza pensionarea si sub capota lui Audi Q5 8R. Un motor mai potent decat Romeo Fantastik si mult mai fiabil decat stimatul critic literar mentionat anterior, vechiul 3.2 FSI e un motor mai degraba adaptat pentru un Q7. Dar e bine de stiut ca poti.
  • 3.0 V6 TFSI de 272 si 355 cai – Asa cum Vadim a dat-o afara pe Somaldoaca de la el din birou, asa si 3.0 TFSI il da afara pe 3.2 FSI in 2012 odata cu venirea faceliftului. Un motor spectaculos cu o intretinere pe masura, un 3.0 TFSI de 272 de cai face mai degraba rau decat bine compactului Audi Q5 8R. Dar la fel, e bine de stiu ca poti.

Diesel

  • 2.0 TDI de 143, 150, 170 si 177 cai – Vechiul, clasicul, vesnicul, anticul 2.0 TDI isi duce existenta mai departe. Doar ca Audi Q5 8R primeste direct versiunea common-rail, lipsita de problemele vechi ale axului pompei de ulei si ramane doar cu probleme la pompa de inalta presiune si la ocazionala contaminare cu span daca se foloseste motorina mai dubioasa decat invitatiile la o cafea la o sala de conferinte facuta de catre un coleg de liceu cu care nu ai mai vorbit de 15 ani si care are o afacere pentr tine. Per total, un motor fiabil. A da, am uitat de volanta care se uzeaza mai repede decat ti-ai dori si costa mult mai mult decat ti-ai puteai imagina.
  • 3.0 V6 TDI de 240, 255 si 309 cai – La fel ca si in cazul lui 3.0 TFSI, gigantul 3.0 V6 TDI face mai mult rau decat bine. Pe langa asta, vine la pachet cu probleme la injectoare, pompa de apa si o distributie care costa atat de mult sa o schimbi incat stai si te intrebi de ce nu ti-ai luat un Audi Q7 din prima. Daca tot te falimentezi, macar fa-o cu stil.

Hibrid

2.0 TFSI de 245 cai ( 211 cai benzinarul + 54 electric ) – Probabil conceput doar ca sa fie, versiunea hybrid poate pune la bataie doar 245 de cai in regim combinat. Nu inteleg masina asta. Daca vrei o versiune hybrid, vrei sa consume putin si sa fie ecologica. Incearca asta cu un 2.0 TFSI, sa conduci economic. E mai probabil sa ajunga Roby Roberto profesor universitar decat sa conduci civilizat un 2.0 TFSI.

Probleme generale Audi Q5 8R

  • Ca la orice VW din aceasta perioada, sunt probleme serioase la cutia de viteze DSG, care aici se numeste Tiptronic. Am discutat mai pe larg in articolul despre Golf VI, dar in esenta cutia de viteze are nevoie de schimburi regulate de ulei si filtru la fiecare 60.000 de km, altfel iese Gica Petrescu din torpedou si spune “Sa-nceapa petrecerea!”. De asemenea, unitatea Mecatronic se strica si doar se schimba, nu se repara.
  • Problemele electrice sunt prezente peste tot in masina, de la unitatea MMI pana la geamurile electrice. Inainte de a cumpara masina, ai grija sa verifici toate butoanele si toate chestiile electrice.
  • Ca si chestiune specifica masinilor care au sistem Quattro / 4×4, anvelopele trebuie fie identice ca si marca, dimensiuni si uzura. Daca mergi cu anvelope de dimensiuni sau marci diferite ii vei da sistemului Quattro cu virgula si va deceda prematur. Important sa verifici asta si inainte de a cumpara un Audi Q5 8R, pentru ca asa iti vei putea da seama daca masina a fost intretinuta cum trebuie sau nu.

Verdict Audi Q5 8R

Daca vrei o masina de statut si nu ai de gand sa conduci prea repede, atunci un Audi Q5 8R e o alegere mai inteleapta decat un A4 B8. Pentru ca astea doua masini asta fac: subliniaza importanta si rolul masinii de statut. In special Audi Q5 8R, care e o masina inalta, dar care nu e capabila de off-road. Da, va traversa o balta si un drum forestier, dar nu va face niciodata treaba serioasa. E o masina inalta doar pentru a fi inalta, doar pentru a te uita de sus in parcarea subterana de la mall.

Ce motor recomand? Chiar daca nu sunt fan, trebuie sa recunosc ca motorul cel mai potrivit pentru Audi Q5 8R e 2.0 TDI. Daca nu vei parasi vreodata orasul, o combinatie de 2.0 TDI cu tractiuna fata si cutie manuala e relativ ieftina de intretinut, pentru ca in oras nu ai nevoie de Quattro. Daca totusi vrei si mai mult statut, atunci 2.0 TDI cu tractiune Quattro si cutie Tiptronic. Atentie doar sa schimbi uleiul si filtrul la fiecare 60.000 de km pentru cutia automata.