O masina care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Audi A6 C6 a stricat permanent reputatia brandului Audi. Cum a reusit aceasta masina sa devina caruta oficiala a ascultatorilor de Vara Manelelor, aflam in articolul de astazi.

Audi A6 C6 a venit cu o abordare mult mai luxoasa decat vechiul A6 C5 care a fost un vapor simplu dar butucanos. Audi A6 C6 a venit cu un aspect cu un aspect mult mai modern decat conservatorul W211 dar si cu un aspect care sa placa tuturor, spre deosebire de controversatul BMW E60. Mai mult decat atat, Audi A6 C6 a venit si cu o navigatie standard care a rezistat cateva minute mai mult decat iDrive-ul de pe BMW E60.

Si apoi vine aia mare: Aceasta este perioada in care Audi incepe sa se consolideze ca un brand premium si inca nu aveau preturi premium. Asa ca, toti ceafa-lata-frunte-ingusta care nu isi permiteau un BMW E60 second-hand au mers pe un Audi A6 C6 second-hand si au avut parte de o surpriza placuta, cumparand o masina impunatoare, luxoasa si spatioasa. Ai putea spune ca nu era cea mai fiabila masina posibil, dar nici competitia nu s-a dovedit a fi construita din increderea de sine a Nikitei.

 

Merita un Audi A6 C6 in 2019?

Da si nu. Daca eviti versiunile care au fost cumparate masiv de catre tatuatii purtatori de maieu cu 2 numere mai mici si cu un arsenal de sabii in portbagaj, atunci merita sa cumperi un Audi A6 C6 in 2019. Dar daca masina pe care o cumperi are un CD cu manele lipit in CD player, o sa ai probleme mai mari decat daca nu ti-ai platit taxa de protectie.

Motoare Audi A6 C6

Benzina

 • 2.0 TFSI de 170 cai – In esenta o versiune de-tunata a clasicului 2.0 TFSI cu care ne-am obisnuit in gama VAG, acest motor a fost evitat de catre pasionatii de muzica de opera pentru ca nu e diesel, nu e deosebit de potent, consuma ulei si nici nu se impaca cu o instalatie GPL. Un motor decent pentru oras si pentru drumuri ocazionale pe drumurile patriei.
 • 2.4 V6 de 177 cai – Vechiul 2.4 V6 vine de pe A6 C5 si se prezinta cu par alb in cap. La fel ca un batran, nu mai e asa pretentios la ce bea asa ca merge foarte bine si cu GPL. Da, intretinerea costa mai mult decat la un motor cu 4 cilindri, dar per total motorul este fiabil. Plus ca impozitul si consumul a speriat pe majoritatea purtatorilor de sabie din motive profesionale si recreative. Plus ca e singurul motor compatibil 100% cu GPL.
 • 2.8 V6 FSI de 190, 210 si 220 cai – 2.8 V6-ele de pe A6 C5 primeste un sistem FSI si pierde compatibilitatea cu GPL-ul. Marginal mai puternic decat 2.4 V6 si cu mult mai slab decat 3.0 TFSI-ul din aceeasi clasa de impozit, e greu de recomandat motorul asta. Un motor foarte rar, mai rar chiar si decat momentele mele de luciditate.
 • 3.0 TFSI de 290 si 300 cai – Da, deja discutam despre un motor premium pentru o masina premium. Daca iti permiti un asemenea motor, fiabilitatea nici nu mai conteaza. Chiar si asa, nu ai de ce sa te temi la motorul asta pentru ca istoria a demonstrat ca 3.0 TFSI-ul e un motor robust.
 • 3.2 FSI de 255 cai – Motorul de baza pe Touareg, Cayenne si A8 vine si pe Audi A6 C6. Un motor facut pentru a cara masini grele si remorci, vechiul 3.2 FSI are probleme ocazionale cu lantul de distributie si nu se impaca 100% cu GPL-ul. Dar daca vrei ceva fiabil si rapid, atunci 3.2 FSI e o alegere buna pentru ca multa lume l-a evitat si deprecierea a fost pe masura.
 • 4.2 FSI V8 de 335 si 350 cai – Deja ajungem la motoarele de supermasini, 4.2 FSI-ul fiind folosit si pe Audi R8. Un motor care poate fi folosit in viata de zi de zi, dar nu va fi ieftin.
 • 5.0 TFSI V10 biturbo de 580 cai – Conceput special pentru Audi RS6 si Audi R8, deja vorbim de o masina total diferita de un Audi A6 C6 normal.
 • 5.2 FSI V10 de  435 cai – Acelasi motor este montat si pe Gallardo. Practic, un Audi A6 S6 e versiunea break a lui Gallardo.

Diesel

 • 2.0 TDI de 136, 140 si 170 cai – De departe cel mai comun dintre pamanteni, 2.0 TDI-ul de pe Audi A6 C6 e plin de probleme. In primul rand, e prea mic pentru vaporul in cauza. In al doilea rand, acest 2.0 TDI e acelasi motor de pe VW Passat B6 si A4 B7, avand faimosul ax balansier al pompei de ulei. Am discutat mai pe larg despre problema axului in articolul despre Passat asa ca nu voi mai dezvolta aici. Cert este ca vrei un 2.0 TDI dupa 2008 cand s-a trecut pe sistem common-rail si problema a fost rezolvata. Totusi, un 2.0 TDI a fost motorul preferat al celor care au vrut A6 dar n-au avut bani de A6, asa ca multe dintre ele au intretinere cel putin dubioase si au minim 500.000 de km. Pe o roata.
 • 2.7 TDI V6 de 163, 180 si 190 cai – Legenda spune ca acesta este urmasul lui 2.5 TDI V6 de pe A6 C5. Legenda spune ca mai pune 200 de lei la impozit si ia direct 3.0 TDI.
 • 3.0 TDI V6 de 225, 233 si 240 cai – Acelasi 3.0 TDI folosit pentru toate masinile mari din grupul VAG, arhicunoscutul 3.0 TDI s-a demonstrat a fi o bruta fiabila. Sunt ocazionale probleme la pompa de apa si distributia costa infernal de mult ca sa o schimbi, dar la un asemenea motor nici nu mai are rost sa vorbim despre costuri.

Probleme generale Audi A6 C6

 • Ca la orice Audi din perioada asta, modelele cu tractiune fata au parte de o cutie automata Multitronic de tip CVT, poreclita afectuos “Multitrauma”. Cauta o cutie manuala si nu iti fa probleme degeaba. Versiunile Quattro primesc o cutie automata Tiptronic si sunt lipsite de probleme.
 • Diverse probleme electrice afecteaza toata tehnologia din masina, si Audi A6 C6 are multa. In special este afectat sistemul MMI care se pixealeaza si/sau nu mai functioneaza. La fel ca si Basescu, voi da vina pe pixelul albastru.
 • Ca si la Passat B6, frana de mana este actionata electric si motorasul se strica destul de des.
 • Un punct comun de interes pentru motoarele diesel este volanta care se uzeaza mai repede decat ti-ai dori. Toate motoarele vin cu o volanta cu masa dubla, asa ca pune bani deoparte pentru aceasta componenta costisitoare.

 

Verdict Audi A6 C6

Se simte ca Audi A6 C6 a fost calea de mijloc dintre BMW E60 si Mercedes W211. Daca un 520d de baza era decent si un E200 cdi de baza era insuficient, un Audi A6 C6 2.0 TDI isi face treaba dar parca si-ar dori mai mult. E undeva la jumatatea drumului intre confort si sport, asa ca daca esti in contact cu latura ta feminina si nu te poti hotara, un Audi A6 poate fi calea de mijloc pentru tine. Totusi, mare grija atunci cand cumperi, pentru ca multe dintre ele au un istoric cel putin dubios. Daca vezi tapiteria ca are taieturi de sabie, eu zic sa ii spui pas.

Ce motor recomand? Daca vrei ceva simplu, lipsit de pretentii sau sportivitate, atunci 2.0 TFSI de 170 de cai e un motor decent. Daca vrei experienta Audi, atunci clar 3.0 TDI Quattro automat.