Audi A6 C7, o masina care a reusit in final sa isi implineasca visul de a deveni o masina luxoasa pentru oamenii discreti. Doar oare umanitatea mai cauta discretie in vremurile noastre?

Audi A6 C7, pentru ca un Audi A4 e sub demnitatea ta si un Audi A8 e peste puterea ta financiara. De fapt, cred ca Audi A6 C7 si Opel Astra J sunt rude spiritual, pentru ca nici acestui A6 nu ii gasesc publicul tinta. Acest A6 nu este o masina care tipa si care spune tuturor ca viata te trateaza bine, indiferent daca ai ales cai legale sau mai putin legale in viata. Doar ca oamenii din a doua categorie au fugit catre Mercedes si catre SUV-uri, lasand berlina undeva in analele (haha, anale) trecutului.

Am vorbit si in articolul despre Mondeo despre problema asta, ce relevanta mai are o berlina in 2019?
Ce relevanta mai are masina clasica, intr-o lume a SUV-urilor? Si iata ca Audi A6 C7 se incapataneaza sa se pensioneze si inca ofera o alternativa de lux directorilor de multinationale si de spitale. Pentru ca in afara de ei, nu stiu cine si-ar mai cumpara un Audi A6 C7.

Motoare Audi A6 C7

Benzina

 • 2.0 TFSI de 180 si 211 cai – Motorul entry-level pentru cei care vor un motor simplu, fara batai prea mari de cap cu filtre de particule, pornire la rece si alte nebunii. Totusi, acest Ion Oncescu pe A4 este mai degraba un Ion Paladi pe Audi A6 C7, asa ca asigura-te ca te poti impaca cu acest motor.
 • 2.8 FSI de 220 cai – Lansat imediat dupa batalia de la Yamazaki in 1582, acesta este ultimul benzinar de pe Audi A6 C7 care nu are turbina. Nu se impaca 100% cu o instalatie GPL si traieste niste vremuri in care benzinarele cu turbina sunt fiabile si nu mai fac probleme ca in trecut. Un fel de Aurelian Temisan al motoarelor, 2.8 FSI inca mai poate, dar se simte faptul ca vine dintr-o alta era.
 • 3.0 TFSI de 300 si 310 cai – In sfarsit, cel mai reprezentativ motor pentru Audi A6 C7. Am sa explic in sectiunea de probleme generale care e treaba cu acest Michael Phelps al motoarelor, si la verdict de ce aleg acest motor.
 • 4.0 TFSI de 420 si 560 cai – Disponibil pentru versiunea S6 si RS6, acest motor e atat de indepartat pentru Audi A6 C7 incat are nevoie de propriul articol. Important de stiut ca motorul vine cu tehnologie de dezactivare a cilindrilor la sarcina usoara, astfel nu iti mai consuma 45 de litri la suta de km de oras, iti va consuma doar 40 de litri. De parca au vreo relevanta consumul sau cantitatea de emisii atunci cand iti cumperi un RS6.

Diesel

 • 2.0 TDI de 177 cai – Arhicunoscutul 2.0 TDI este pus din nou la jug pe Audi A6. Venit cu majoritatea problemelor rezolvate, acest minuscule diesel este perfect decent pentru Audi A4 B8, dar nu pe Audi A6 C7. 2.0 TDI, motorul aspirational de pe Audi A6. Daca vrei un Audi A6 C7 dar nu ai bani de Audi A6 C7, iti iei un 2.0 TDI manual cu tractiune fata.
 • 3.0 TDI de 204 si 245 cai – Motorul de baza pentru toate vapoarele din grupul VAG, acest 3.0 TDI e capabil de a te transporta repede, in liniste, cu un consum rezonabil de motorina si poate tracta si o remorca cu inca un Audi A6 C7. Totusi, au fost probleme cu intinzatorul lantului de distributie pentru primele versiuni si se recomanda montarea intinzatoarelor de dupa 2016.
 • 3.0 BiTDI de 313 cai – Un motor mai exotic decat un roman lucrand la receptia unui hotel din Osaka, acest 3.0 BiTDI are impresii bune si mai putin bine. Cert este ca daca ai noroc si sistemul BiTDI se defecteaza, reparatia costa atat de mult incat poti vinde masina. Chiar si atunci cand vorbim despre un Audi A6 C7.

Hybrid

2.0 TFSI + electric de 245 cai – Cu un 211 cai de la 2.0 TFSI si 45 de la un motor electric, care pot folosi impreuna un maxim de 245 cai. Un motor hibrid pus ca sa fie. Ca sa nu spuna Audi A6 C7 ca nu are ceva optiune hibrida disponibila.

Probleme generale Audi A6 C7

 • Motoarele pe benzina care sunt ajutate de turbine au nevoie si de ajutorul uleiului de motor pentru a face treaba cum trebuie. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, si la generatia aceasta de Audi motoarele 2.0 TFSI si 3.0 TFSI consuma ulei. Nu consuma la fel de mult ca pe vremuri, dar e bine de tinut un bidon de ulei in portbagaj. Nu se stie niciodata.
 • Cutia de viteze automata de tip S-Tronic   (DSG) este de generatie noua si are probleme mai putine. Totusi, trebuie schimbat uleiul si filtrul la fiecare 60.000 de km. Cat despre versiunile cu tractiune fata, acestea vin cu deja clasica in viata cutie automata de tip Multitronic CVT, poreclita afectuos “Multitrauma”.
 • Frana de parcare este electrica, normal, ca doar ai un Audi A6 C7. Doar nu ai un Golan cu care sa tragi singur frana de mana. Dar tu stii ce are un Logan si nu are un Audi A6 C7? Rugina. In orice caz, frana de parcare electrica are obiceiul ocazional de a ramane blocata, multumita motorasului care lucreaza cu acelasi interes ca o tantita de la directia de taxe si impozite CARE ITI CERE DOSAR CU SINA SI ADEVERINTA CARE ATESTA FAPTUL CA AI LUAT O ADEVERINTA.
 • Se spune ca toti proprietarii de Audi A6 sunt egali. Doar ca unii sunt mai egali decat altii. Si aici ma refer la exotica suspensie pe perne de aer. Audi A6 are o reputatie si o istorie dezastruoasa cu suspensie pe perne, doar ca in cazul lui Audi A6 C7 problema nu e la pernele efective, ci la bratele care au bucse facute din guma de mestecat. Astfel, prin bucse trece aerul iar bratele nu isi mai fac treaba. Daca ai suspensie pe aer la al tau A6 si auzi scartzait atunci cand treci peste o groapa (stiu, fenomen rar in Romania), atunci poti suspecta bratele.
 • Sistemul MMI gliseaza si se ridica mai spectaculos decat tensiunea atunci cand vezi facturile. Totusi, sistemul MMI nu gliseaza intotdeauna foarte maiestuos, sau deloc.
 • Directia asistata electric este ultimul punct discutat aici si nici macar nu e o problema generala. Directia asistata electric e ultima nebunie in industria auto si daca nu ai condus pana acum o masina cu directie electrica, iti recomand sincer sa faci un test drive riguros. La fel ca si muzica lui Andre Rieu, directia electrica nu este pentru oricine.

Verdict Audi A6 C7

O masina care a intrat timid in industrie, care apoi a rupt gura targului si care a fost masina oficiala a purtatorilor de ceafa dublu stratificata, Audi A6 acum este o masina pentru cei care vor ceva discret si care nu vor sa iasa in evidenta. Purtatorii de iatagane s-au mutat catre Audi A7, cei care vor un Audi dar n-au bani de Audi isi cumpara un A3 sau maxim un A4. Cei care vor lux isi cumpara un A8. Cei care vor opulenta isi cumpara un Q7. Cei care vor statut cumpara un Q5. Si unde intra A6 in combinatia asta? Singurul grup tinta pe care il vad sunt oamenii care vor un Audi A8 dar vor sa si-l conduca singuri.

Ce motor recomand? Mergand pe logica de mai sus, daca vrei sa iti conduci singur masina si iti permiti un Audi A6 C7, atunci clar un 3.0 TFSI de 300 de cai este raspunsul.