Te-ai intrebat vreodata ce ulei de motor sa folosesti pentru masina ta? Vine sorocul schimbului de ulei si se instaleaza panica pentru ca nu stii ce sa cumperi? Iata ce trebuie sa stii despre ulei de motor, intr-un articol mai serios decat un profesor ce mai are 2 ani pana la pensionare.

Intalnesc si primesc intrebarea ” Ce ulei de motor sa folosesc la masina X?”. Chiar si mai des decat intrebarea „Ai o tigara?” sau „Si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran?”. Raspunsul e simplu: Ce motor ai? Pentru ca fiecare motor are nevoie de un ulei diferit.

Ce ulei de motor folosesc eu la masina mea?

Momentan am un 2.0 diesel care a avut undeva la 180.000 de km kilometrajul dat inapoi (nu se stie cu cat, apare pe tester doar ca la 180.000 km s-a intervenit), acum are 230.000km in bord (probabil vreo 2 miliarde de km reali), asa ca folosesc Liqui Molly 10W40.

Care e diferenta intre norme si ce ulei de motor sa folosesc pentru masina mea?

  • Uleiul cu norma 5W30 se foloseste pentru motoarele pe benzina care au un kilometraj redus, dar si pentru motoarele diesel cu filtru de particule. Iarasi voi recomanda Liqui Molly 5W30 Toptec  si nu pentru ca ma plateste cineva de la Liqui Molly ca sa scriu asta. De fapt, cei de la Liqui Molly probabil ca nici nu stiu ca exista site-ul asta. Si cu siguranta nu ar plati fosa asta septica. Recomand Liqui Molly pentru ca asta am folosit pana acum si nu am avut probleme. E o marca de ulei de motor calitativa si mai scumpa. Dar stii cum e, dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai.
  • Uleiul cu norma 5W40 se foloseste pentru motoarele cu benzina cu un kilometraj mai mare si pentru motoarele diesel fara filtru de particule.
  • Pentru motoarele diesel mai vechi se recomanda 10W40. Unde se determina cand se trece de la 5W40 la 10W40? Atunci cand 5W40 devine prea subtire si motorul incepe sa dezvolte un apetit pentru ulei de motor. Daca pierzi prea mult ulei intre schimburi, probabil ca trebuie sa schimbi norma.
  • Pentru cei care au picior de plumb si care nu cred in limite de viteza, semafoare sau cod rutier la modul general, pentru ei exista ulei de motor cu norma 10W60. Un ulei destinat exclusiv masinilor de performanta care primesc numai acceleratie talpa. Poate remedia problemele grave de consum de ulei de motor pentru motoarele de performanta, cum ar fi vechiul dar spectaculosul 2.2 benzina in 6 cilindri de la BMW.

Merita un ulei de motor Long Life?

Uleiul Long Life e facut pentru a fi schimbat la 15-30.000 de km. O idee fantastica in tarile civilizate, dar intr-o Romanie plina de praf si de carburant de calitate dubioasa, nu cred in ideea unui ulei Long Life.

Cand trebuie sa schimb uleiul?

In primul rand, cel mai bun ulei de motor si cel mai bun interval de schimb il gasesti in cartea tehnica a masinii. Acolo scrie clar ce tip de ulei sa folosesti, ce marca, ce vascozitate si daca sa fie mineral, semi-sintetic sau sintetic. Personal schimb uleiul la 1 an sau 10.000 de km, care conditie sa indeplineste prima. Am un job de corporatist, deci fac rapoarte si meeting-uri 25 ore pe zi, asadar nu fac 10.000 de km pe an si il schimb odata ce se implineste anul.  Orice ar spune oricine pe internet, cartea tehnica si manualul de utilizare al masinii sunt sfinte.

Despre motociclete ce stii?

Stiu ceva ceva despre ce uleiul de motor se foloseste la motociclete, dar despre asta am nevoie de alt articol.

Ce se intampla daca folosesc ulei gresit?

Amenda + bataie.  Si motorul s-ar putea sa fie mai afectat decat Mircea Badea dupa ce si-a luat K.O.

Ce mai trebuie sa stiu despre uleiul de motor?

Uleiul de motor este viata motorului tau. Folosirea unui tip corect de ulei si schimbarea lui la timp poate extinde viata motorului tau. Nerespectarea chestiilor astea pot si vor scurta viata motorului tau. De fapt, de aici pornesc majoritatea problemelor. Asa ca nu fii epiderma organului genital masculin in parohie, ai grija de motorul masinii tale.