Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mercedes GLK ( 2008 – 2015 )

Un ML e prea mare si nu incape pe poarta? Nu vrei sa fii asociat cu imaginea soferului tipic de ML? Sau poate ca sotia vrea ceva impunator dar mai usor de condus? Mercedes GLK iti raspunde la toate aceste intrebari si nu numai.




Mercedes GLK a venit in 2008 ca sa ii traga un sut in testicule lui BMW X3 ca apoi sa isi ia un sut in testicule de la BMW X1 si Audi Q5. Mercedes GLK a venit ca o masina care arata a fi de teren, dar care este optimizata pentru condusul urban. Sunt sigur ca majoritatea propritarilor de Mercedes GLK nici nu stiu ce e aia o cutie de transfer si nici nu le pasa. Lor le pasa ca au pozitia inalta de condus de unde judecat de sus resturile din trafic, pot urca usor borduri si au pe capota steaua in trei puncte care arata tuturor ca viata te trateaza bine.


 


Ce inseamna numele Mercedes GLK?


G vine de la Gelandewagen, in romaneste tradus “Masina de teren”. L-ul vine de la “Lux” si K-ul de la “Kompakt”. Asadar, Mercedes GLK e o masina de teren, de lux din clasa compacta. Si fix asta a reusit sa faca, punand accent pe aspect si mai putin pe dinamica. Oricum nu ai nevoie de putere si tractiune integrala in parcarea subterana de la Baneasa Shopping City. Plus ca Mercedes GLK nu a fost niciodata o masina de interventii pentru clanuri cum a fost W211 E Klass si nici masina de bulibasa cum a fost ML-ul. Mercedes GLK a fost si este o masina predominant de doamne, la fel cum si Lorin Ioan Fortuna era predominant gravitational. Practic, Mercedes GLK reprezinta pasul urmator dupa Rav4 pentru toate cucoanele care vor sa vorbeasca cu managerul in orice magazin ar merge.



Motoare Mercedes GLK


Benzina



  • 3.0 V6 de 231 cai – Deschidem lista de motoare direct cu miticul M271 in versiunea de 3 litri. Un motor exploziv pentru cucoana care se grabeste sa prinda ultimele promotii la cosmetice si blanuri. Venit in versiunile GLK 280 4Matic si GLK 300 4Matic, standard cu tractiune integrala si cutie automata.

  • 3.5 V6 de 272 si 306 cai – Versiunea de 272 de cai e acelasi M271, cu aceleasi probleme dar cu un impozit de 2 ori mai mare si 40 de cai in plus. Daca merita pentru tine asta, poti avea un Mercedes GLK comic de rapid. Cat despre cel de 306 cai, numai de bine pot spune despre M276, succesorul acestuia care vine cu o fiabilitate crescuta, start-stop si suficienta putere incat sa te arunce in urmatoarea dimensiune.


Diesel



  • 2.2 CDI de 143, 170 si 204 cai – De departe cel mai popular motor pe Mercedes GLK, clasicul 2.2 CDI si-a facut onorabil treaba carand cartofi si paleti intr-un Sprinter sau carand VIP-uri intr-un S Class. Iar pe GLK a venit cu nume de cod GLK 200 CDI, GLK 220 CDI si GLK 250 CDI, in versiunea cu tractiune integrala sau doar tractiune spate, cutie automata sau manual. Un motor mai flexibil decat Fakirul atunci cand a baut lapte cu ochiul.

  • 3.0 V6 de 224 si 231 caiLegendarul OM 642 care a fost calul de bataie pentru toate masinile mari din gama Mercedes ajunge si pe GLK. Sunt mii de motoare care au facut miliarde de kilometri fara probleme, dar e bine de notat problema cunoscuta a intinzatorului lantului de distributie care trebuie schimbat ocazional impreuna cu lantul. Codurile sunt GLK 320 CDI si GLK 350 CDI si vin standard cu tractiune integrala. De ce ti-ai lua motorul asta pe Mercedes GLK? Pur si simplu ca Mercedes ML e prea mare fizic.



Probleme generale Mercedes GLK



  • Motorul M272 e notoriu pentru problema axului balansier care se uzeaza in timp si distruge motorul. Pe langa asta mai sunt probleme si la lantul de distributie asa ca e important ca la fiecare schimb de ulei sa verifici si starea axului balansier.

  • Motoarele diesel sufera si pe Mercedes GLK de vestita “ciuma neagra”. Garniturile de etansare ale injectoarelor sunt facute din speranta si hartie, injectoarele incep sa scape motorina neprocesata si gaze si totul se depune pe motor. Daca ignori suficient de mult problema si nu schimbi garnitura la injector, risti sa infectezi si sa distrugi motorul. De asemenea, injectoarele Mercedes au marje de toleranta foarte mici si e obligatoriu ca acestea sa fie calibrate dupa montaj.

  • Pentru cei sau cele care au optat pentru plafon panoramic trebuie sa aveti grija mare la etansare, altfel o sa filmati episoade live din Spongebob, in masina.

  • Ca tot am vorbit de incontinenta si scurgeri, banalul rezervor al lichidului de parbriz are tendinta de a se fisura. Si nu ai cum sa iti dai seama, pentru ca rezervorul e ascuns dupa motor. Dar daca ai un Mercedes GLK cel mai probabil nu vei folosi niciodata stergatoarele, ci vei plati pe cineva care sa iti stearga parbrizul. Apropo de asta, parbrizul e aproape vertical, ca la G Class. Despre asta voi vorbi alta data.

  • Oglinzile fac scandal atunci cand sunt pliate. Pentru ca ai oglinzi electrice standard. Pentru ca ai Mercedes.

  • Cutia de transfer sufera si ea de incotinenta si pierde ulei. Daca nu stii ce e o cutie de transfer, nu e bai. Trebuie doar sa stii ca daca ai tractiune integrala 4Matic trebuie sa verifici ocazional la mecanic cutia de transfer.

  • Cutia automata 7G-Tronic are o istorie dubioasa de fiabilitate si are nevoie de schimburi regulate de ulei la fiecare 60.000 de km. Important sa testezi masina dimineata pe racoare pentru a vedea daca se comporta cutia in parametri. Cei doi oameni care au cumparat versiunea cu o cutie manuala au o grija in minus.


 


Verdict Mercedes GLK


Nu este o masina de teren. Mercedes GLK e un soft-roader in sensul ca se descurca pe majoritatea drumurilor pe care merg oamenii si indeplinesc ideea lor de off-road, care de obicei e mers pe camp si traversat o balta. Dar asta pentru ca Mercedes a inteles ca oamenii nu vor sa faca off-road. Oamenii doar vor un SUV compact care sa arate bine si care sa ii gadile la ego. Iar Mercedes GLK e irezistibil pentru cucoanele cu bani si pentru cei care vor ceva mai mult decat un E Class dar care nu vor sa faca plonjonul la ML.


Ce motor recomand? De departe cel mai rational si echilibrat motor pe Mercedes GLK e motorul de 2.2 CDI de 170 de cai, in versiunea GLK 220 CDI. Obligatoriu cu tractiune integrala ca sa nu rada lumea de tine ca SUV-ul tau nu e chiar SUV si ramane blocat in zapada. Si obligatoriu cu o cutie automata pentru ca in general la SUV-uri se preteaza cutia automata, cu atat mai mult la un Mercedes.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-04-22 12:39:59

    Salutare Virgil, Este posibil sa fie o bucsa pe spate. La service nu iti face constatare decat daca masina e in mers. Asta ar fi singurul element pe care nu il descoperi sus pe elevator. Succes!

  • Virgil

    2023-04-22 06:12:34

    Salut am un GLK din 2009 ,motor 22 la curbă strînsă și viteză mică se aude un trăncăni la roțile din spate nu îi dau de cap la nici un servind, ce ar putea fi ?

  • AproapeMasini

    2021-08-10 15:08:11

    Hmm…X3-ul e cel mai bun pe asfalt dar cel mai slab pe off-road dintre toate…desi daca ideea ta de off-road e de mers pe o poteca si sa treci peste o balta, e ok si X3. Ramane Santa Fe si Freelander desi si Santa Fe e mai de light off-road si nu neaparat de ciobaneala…pt ciobaneala Freelander, Outlander si Forester. Mai ai Audi Q5 care e destul de capabil dar cutia automata de pe 2.0 TDI e bau-bau hau-hau. Mai exista Mini Cooper Countryman care e in mod straniu o masina populara printre sefii de santiere si e un X3 unpic mai capabil offroad si unpic mai slab pe asfalt, cu tehnologie de pe X3, dar e mai rar decat momentele in care chiar iau in serios comentariile si ma pun pe treaba. Apoi mai ai combinatia Nissan X Trail cu Renault Koleos, cu X Trail fiind destul de bun pentru drumuri proaste, foarte proaste si inexistente. Iar daca vrei sa faci o treaba cu adevarat misto, atunci clar un Sprinter sau un Transporter 4×4 si mergi direct cu camper-ul. Dar trebuie buget pentru asa ceva si eu inca fur curent de la vecini, la propriu, pentru ca nu imi permit mai mult. In orice caz, eu zic ca ai de unde alege acum.

  • Daniel

    2021-08-10 12:28:59

    Problema de care ziceam este „Mitsubishi Outlander 2.2 DiD engines suffer from a bad balance shaft design” . Freelander-ul in schimb, il voi lua in vedere. Am frunzarit ghidul tau si la o prima vedere pare ca din lista propusa de mine, si un Santa Fe ar putea sa isi faca treaba cat de cat. Celelalte ar putea macar sa se apropie sau ramane un duel Doroftei-Bute intre Santa fe si Freelander? Numa bine!

  • AproapeMasini

    2021-08-09 18:29:44

    Salutare Daniel, Atunci iti recomand Freelander 2 2.2 diesel, e destul de fiabil ca si masina. Iar la Outlander depinde ce problema avea si ce motor era, dar atat motorul de 2.0 de origine VW cat si cel de 2.2 de origine PSA (acelasi pus si pe Freelander) isi fac treaba onorabil. Succes!

  • Daniel

    2021-08-09 10:45:26

    Salutare, Subaru forester mi-ar face dauna la buget combustibilul fiindca as fi cam obligat sa iau un motor pe benzina, iar la 40 mii de km pe an.. Outlander in schimb are un prieten si nu e deloc multumit de el, ba mai mult a avut o problema pe la motor pe care a remediat-o cu fabuloasa suma de 3000 euro.. Ma gandeam daca vreuna din cele propuse de mine ar putea sa faca fata pe un drum sa zic pana la Cabana Ciucas. Nu ca as face asta cu masina, dar e singurul exemplu ce imi vine in minte. Cam la ceva de genul asta ma gandesc in momentul in care zic drum forestier : https://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2018/09/drum-forestier-adevarul.jpg O sa iau ebook-ul sa il frunzaresc intre timp. Multam fain.

  • AproapeMasini

    2021-08-06 13:57:39

    Salutare Daniel, Pentru tine am scris ebookul acesta -> https://aproapemasini.com/2021/07/04/top-69-de-masini-de-cumparat-in-2021-editia-15000/ . Din pacate ce mi-ai recomandat tu sunt mai degraba SUV-uri de asfalt, nu sunt masini de drumuri de munte. Mai degraba Subaru Forester si Mitsubishi Outlander sunt mai potrivite pentru asa ceva, daca vrei sa ramai la sectiunea 2 litri la motoare si nu vrei sa treci mai departe. Succes!

  • Daniel

    2021-08-06 10:59:57

    Salutare, Daca ar fi sa recomanzi o masina pentru o familie cu un copil carora le place sa calatoreasca mult si sa se mai aventureze si pe drumuri forestiere mai jalnice si urcat dealuri in sezonul rece, ce ai alege intre: GLK, X3, SantaFe, Sportage… Ce ai recomanda din punct de vedere fiabilitate/siguranta/un sistem 4×4 bun.. nu mai vorbesc de costul de intretinere intrucat ma gandesc ca toate il au peste medie. Ne incadram intr-un buget de 16.000 euro? Ne-ar place o cutie automata. Multumesc si spor in continuare cu blog-ul!

  • Florin

    2020-12-22 21:04:32

    Salut Felicitari, buna treaba Asteptam pareri si despre GL Euro 6 Numai bine!!!

  • AproapeMasini

    2020-12-15 17:40:37

    Salutare Andrei, In mod ironic, unul din cele mai bune Mercedes la ora actuala e C Class 1.6 dCi 130 cai cu motorizare de la Nissan. Consum mic, fiabilitate, dar performantele sunt usor in urma. Altfel poti merge in continuare pe un C220 CDI de 170 de cai, motorul clasic Mercedes. Cel mai ieftin la intretinere si mai dinamic e C Class, cel mai comfortabil e E Class si cel mai pompos e GLK. Au acelasi tren de rulare oricum (motor + cutie) deci e doar o chestiune de aspect, pret si greutatea care influenteaza in mod direct sportivitatea, consumul si fiabilitatea. Succes!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA