Lansat in 2004 de pe portile fabricii din Graz, BMW X3 E83 a vrut sa redefineasca sectorul masinilor de teren care nu parasesc niciodata asfaltul. Iata ce trebuie sa stii despre acest X5 lite, in articolul de astazi.

 

BMW a facut o miscare interesanta in 2004 atunci cand a lansat BMW X3 E83. Lansat cam in aceeasi perioada cu VW Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 si primul Range Rover modern, BMW X3 E83 a intrat pe un teritoriu dominat doar de muncitorescul Toyota Rav4 XA20, un teritoriu unde Nissan Qashqai-ul avea sa vina peste 2 ani si sa inceapa era masinilor cross-over.

De ce sa cumperi un BMW X3 E83?

Cel mai mare concurent al lui BMW X3 E83 este insusi BMW X5 E53, unul din primii mastodonti de oras. Te-ai gandi ca BMW X3 e mai mic decat X5, si ai avea dreptate. Dar nu cu mult. Diferentele de dimensiuni sunt mult mai mici decat ti-ai imagina. Asta inseamna ca BMW X3 e un X5 unpic mai mic, mult mai ieftin de cumparat si mult mai ieftin de intretinut. BMW X3 E83 a venit cu motoare de 2 litri, mult mai ieftine la impozit, dar si cu jante mai mici si mai ieftine care gazduiesc si anvelope mai mici si mai ieftine. Foarte important aspectul asta.

 

Si fata de restul masinilor, cum se compara?

Daca il compari cu alte masini de teren, nu se compara. Sistemul 4×4 e luat de pe seria 3, sistem facut pentru aderenta la viteza, nu pentru carat jumate de porc pe Hasmasul Mare. Daca il compari cu masini de oras, nu se compara pentru ca e prea inalt si lipsit de agilitate.

De ce ai cumpara un BMW X3?

Statut. BMW X3 E83 este o masina de statut si atat. Nu exceleaza in off-road, nu exceleaza pe asfalt, nu exceleaza la capitolul lux, in schimb exceleaza la capitolul imagine. Are sigla corecta, are o fiabilitate decenta si cu siguranta are o prestanta mai mare decat o comisie de la minister venita in inspectie intr-un liceu. Plus ca iti ofera acea pozitie inalta la volan care te ajuta sa conduci si sa vezi resturile din trafic si iti ofera si acea siguranta in caz de accident. Nu e foarte bun la evitat accidente, dar e foarte bun in momentul in care se intampla un accident.

Motoare BMW X3 E83

Benzina

  • 2.0 benzina N46 de 148 cai – Un benzinar modest in 4 cilindri care transporta acest statut pe roti fara pretentii si fara probleme. Cateodata bea ulei de suparare ca sa isi aduca aminte ca trebuie sa transporte acest aproape-nu-chiar-X5.
  • 2.5 benzina M54 de 181 cai – Deja vorbim de altceva, motorul asta fiind unul din ultimele motoare cu 6 cilindri in linie de la BMW. Da, consuma de ulei si garniturile se uzeaza, dar conteaza prea putin in fata zgomotului si performantelor acestui monolit.
  • 2.5 xDrive25i N52 de 215 cai – Venit sa pensioneze vechiul M54, motorul N52 este si mai bun decat predecesorul acestuia. Ceea ce este foarte ciudat pentru un BMW. Un motor in 6 cilindri absolut fantastic.
  • 3.0 M54 si 3.0 xDrive30i de 228 si 268 cai – Motoarele premium pentru o masina nu chiar atat de premium. Aceleasi motoare ca pe 2.5, doar ca marite la 3 litri. Daca vrei sa fii printre cei mai rapizi mastodonti din trafic, motoarele astea doua vor surprinde ficatul tau, rezervorul tau, politia si resturile din trafic.

Diesel

  • 2.0d / xDrive20d de 148 cai M47 – Anticul M47 care a transportat orice de la seria 1 la seria 5. Un motor muncitoresc si agrar care are nevoie de dedicare speciala pentru a fi stricat. Singura problema reala e la clapetele swirl, care se rup, cad in galeria de admisie iar din torpedo iese N Sync cantand “Bye bye bye”
  • 2.0d / xDrive20d si xDrive18d de 148 si 174 cai – Venit in 2007 sa pensioneze vechiul M47, noul N47 e unul din motoarele care au stricat reputatia BMW. Un fel de 1.6 TDCI de la Peugeot, motorul N47 are probleme serioase la intinzatorul lantului de distributie, iar distributia e amplasata in spatele motorului. Cu alte cuvinte, ca sa schimbi distributia trebuie sa scoti motorul si sa canti “O, viata mea!” in timp ce te uiti pe devizul de reparatii. Mai mult decat atat, turbina de pe N47 are probleme serioase daca opresti motorul imediat ce ai parcat. Motorul se inchide, turbina este incinsa, nu mai primeste nimic racire de la ulei si in timp se strica. Asa ca, pentru turbina X3-ului tau, nu inchide motorul imediat ce ai parcat. Ca sa nu fii epiderma organului genital masculin in parohie.
  • 3.0d / xDrive30d de 201, 215 si 282 cai – Mamutul M57 care a transportat fara efort mastodonti precum X5, Range Rover sau BMW Seria 7 ajunge si pe BMW X3 E83. Sufera de aceeasi problema a clapetelor swirl ca si versiunea M47 de 2 litri. In rest, poti face miliarde de kilometric cu acest motor.

Probleme generale BMW X3 E83

  • Am sa trec ca un student prin cursuri cu o seara inainte de examen si am sa vorbesc despre partea de electronice. BMW X3 E83 vine echipat cu tehnologie asa ca verifica toate butoanele si toate functiile. Orice problema poate costa de la echivalentul a catorva pachete de tigari pana la echivalentul a catorva rinichi. In special sunt vizati senzorii de parcare.
  • Cutia automata tot a fost prezentata ca fiind “maintainance-free”. Totusi, cutiile automate nu s-au dovedit a fi asa indestructibile, asa ca se recomanda schimbatul uleiului la fiecare 60.000 de km. Teoretic cutia automata tine pe viata, daca e cauza casarii masinii. Dar daca esti mai inteligent decat oamenii care iau de bun ce scrie pe site-urile de satira, ia si schimba uleiul.
  • Apoi vine problema mare a lui BMW X3 E83. Chiar daca multe masini nu vor parasi vreodata asfaltul si vor fi folosite doar acasa – gradinita – munca – gradinita – mall – acasa, acestea vin totusi cu sistem 4×4. Foarte important de verificat pe dedesubt daca nu sunt lovituri pentru ca nu se stie niciodata daca masina a fost scoasa pe camp. A doua problema este ca anvelopele trebuie sa fie identice ca producator, dimensiuni si uzura. Daca nu sunt identice ii va da cu virgula cutiei de transfer si vei avea parte de multe probleme. Plus ca daca anvelopele nu sunt identice poti concluziona ca proprietarul nu a avut cea mai mare grija si minutioasa grija fata de masina.

Verdict BMW X3 E83

Daca BMW X5 e prea mare pentru tine, daca nu vrei sa te inhami la cheltuielile pe care le presupune un X5, atunci un BMW X3 E83 isi face treaba onorabil. O masina pe care o cumperi doar ca sa stie lumea ca viata te trateaza bine, indiferent de care e starea ta financiara reala. Atentie in schimb ca intretinerea nu va fi ieftina, pentru ca e un BMW si va veni cu preturi marca BMW. Dar daca nu stii nimic despre masini, nu vrei sa stii nimic despre masini si vrei o masina impunatoare, BMW X3 E83 e o masina decenta.

Ce motor recomand? Pentru senzatii tari pe bani relativ putini, benzinarul de 2.5 in 6 cilindri e cea mai echilibrata alegere. Daca nu iti pasa de motor, atunci vechiul 2.0d M47 de 148 de cai e un cal de povara cu o istorie demonstrata. Daca vrei performante de X5 si banii nu conteaza, fantasticul 3.0d M57 are muschi de calibrul lui Ion Oncescu.