Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Citroen C5 I ( 2000 – 2007 )

Am evitat cat mai mult sa scriu despre Citroen. Dar iata ca, la fel ca adunarile de familie pe care nu le suporti, de ce iti e frica, de aia nu scapi. Iar lista e deschisa de Citroen C5 I.




 


Citroen C5 I, masina omului care n-are bani de o masina cum trebuie dar vrea ceva cat de cat nou si care sa arate a berlina. Iar Citroen C5 I nu e nici una din aceste lucruri.


De ce ti-ai cumpara un Citroen C5 I in 2019?


Buna intrebare.


Exista totusi si cateva lucruri bune la Citroen C5 I si anume pleiada de tehnologii care au devenit standard pe alte masini multi ani mai tarziu. Ai parte de suspensie hidropneumatica adaptiva pe nivele, faruri xenon care se adapteaza in curbe, filtru de particule pentru motoarele diesel sau o suspensie care se adapteaza singura in functie de stilul de condus. La viteze mari si pe drum drept suspensia coboara si ofera stabilitate. Pe drumuri demne de Miroslava, suspensia se ridica.


 


Suna foarte bine tehnologia asta.


Aici vine si marea problema a lui Citroen C5 I. Toate astea sunt tehnologii lansate cu mult inaintea competitiei si care iti imaginezi ca au un regim de intretinere destul de scump. Nu trebuie sa fii bombardier ca sa stii ca o suspensie hidropneumatica costa enorm. Iar daca tu ai un buget de 3000 de euro, pretul unui Citroen C5 I mai de doamne ajuta, cu siguranta nu iti vei permite sa intretii masina asa cum si-ar fi imaginat Citroen ca o vei face. Nici macar in zilele de glorie si garantie lumea nu isi intretinea masina cum trebuie. Si de aici vin problemele si fiabilitatea faimoasa a lui Citroen. De aici si foarte multa lume are o parere foarte proasta despre masina: Da, te astepti la tehnologii din astea scumpe la un S Class si te astepti la costuri de intretinere mari. Dar nu de la un Citroen C5 I de 3000 de euro.



Motoare Citroen C5 I


Benzina



  • 1.8 EW7 de 115 cai – Un motor absolut legendar, cunoscut pentru kilometrii astronomici facuti sub capota lui Peugeot 406. Lent, dar ridicol de fiabil.

  • 2.0 EW10 de 136,140 si 143 cai – Acelasi motor doar ca usor tras de cilindri pentru o capacitate mai mare. Daca ai motorul asta pe al tau Citroen C5 I, ai unul din cele mai fiabile motoare ale anilor 2000. Pacat ca trebuie sa cumperi si restul de masina.

  • 3.0 V6 ES9 de 207 si 211 cai – Un motor faimos pe Renault Clio V6, acest motor e demn de filmele cu Titus Steel. Probleme la radiatoare si la garnitura de chiuloasa, dar la un 3.0 V6 chiar te astepti la intretinere ieftina? Plus ca masina va subvira grav multumita greutatii motorului. Ce e subvirarea? Iei curba, dai stanga de volan dar masina merge tot inainte ca inainte era mai bine.


Diesel



  • 1.6 HDi de 109 cai – Acelasi 1.6 HDi care a ruinat reputatia Ford, Peugeot, Volvo si Mazda vine si pe Citroen C5 I ca sa iti faca viata mizerabila. Am vorbit mai mult in articolul despre Ford Focus despre motorul asta. In esenta ai o sita la turbina care se infunda si turbina nu mai primeste lubrifiere si se strica. Daca schimbi doar turbina si nu sita, noua turbina se va strica cu aceeasi viteza cu care un salahor fuge la birt ca sa isi ia un bidon de Neumarkt si cateva tigari la bucata. Bonus primesti si probleme la EGR si injectoare.

  • 2.0 HDi de 90, 109 si 136 cai – Despre cel de 109 si 136 de cai nu voi vorbi pentru ca nu sunt chiar atat de fiabile si nici de bune. Totusi, am sa vorbesc despre legendarul 2.0 HDi de 90 de cai. Am vorbit despre el si in articolul despre Peugeot 307 unde am spus ca e la fel de bun ca 1.9 TDI-ul ALH de 90 de cai de la VW. In plus, acesta este singurul diesel care vine fara filtru de particule si cu o volanta cu masa simpla. Serios, e mai scump sa iti cumperi adidasi sa ii tocesti mergand pe jos decat sa intretii motorul asta.

  • 2.2 HDi de 133 si 170 cai – Legendarul 2.2 HDi cu o turbina este unul din cele mai fiabile motoare din perioada moderna. Iar 2.2 HDi-ul de pe Citroen C5 I nu e acel motor. E predecesorul acelui motor. Nu voi vorbi despre motor prea mult pentru ca impozitul costa mai mult decat masina. Puncte bonus pentru apa care se acumuleaza in filtrul de aer.



Probleme generale Citroen C5 I



  • Farurile adaptive au nevoie de curent in plus pentru a functiona. In cazul in care nu ai bacteria suficient de incarcata, vei ramane pe intuneric, cu pantalonii jos si fara faruri.

  • Probleme la suspensie, atat pe fata cat si spate. Mai ales daca ai suspensie hidropneumatica, probabil ca vei vinde masina.

  • Cutia manuala e plina de probleme, dar macar poti trai cu liniste stiind ca sunt la fel de multe probleme si la cutia automata ZF. Pe langa asta, cutia automata are nevoie de un schimb de ulei la fiecare 50.000km.

  • Incuietorile de la usi si portbagaj raman blocate. Asta iti da sansa sa ramai pe afara pe langa masina si sa reflectezi la faptul ca ti-ai cumparat un Citroen C5 I.

  • Probleme serioase la motoarele HDi pe parte de ambreiaj si pe partea de filtre de particule. Incep sa obosesc scriind la lista asta.

  • Franele pe spate si jantele de aliaza oxideaza. Daca pentru frane le dai jos si schimbi cu alt rand de frane la fel de oxidate, pentru jante procedura e mult mai grea intrucat jantele ramane intepenite.

  • Revin la farurile Xenon si iti reamintesc faptul ca ele costa mai mult decat masina. Se pare ca inginerii de la Citroen au venit cu problema farurilor scumpe inaintea celor de la Audi, asa ca iata ca germanii au invatat ceva de la francezi.

  • Toata partea de electronice sufera de probleme. Nimic grav de relatat, dar cand se strica toate piesele posibile incepi sa contemplezi solutiile eco, cum ar fi bicicleta.


 


Verdict Citroen C5 I


Daca esti pasionat de masinile franceze si de tehnologie experimentala, atunci Citroen C5 I e o masina excelenta pentru tine. Totusi, daca nu vrei sa fii porcusorul de guineea al francezilor si nici sursa principal de venit a mecanicului tau, probabil ca e mai bine sa eviti aceasta masina. Totusi, macar e bine de stiut ca pe masina asta se afla tehnologie care a venit pe concurenta cu multi ani dupa.


Ce motor recomand? Legendarul 2.0 HDi de 90 de cai. Dupa cum spuneam mai devreme, dezavantajul este ca trebuie sa cumperi si restul masinii.


Scrie un raspuns
  • Emanuel

    2024-05-02 23:34:02

    Bună seara am achiziționat un Citroen C5 2.0 136 cp cu un kilometraj de 175 de mii,mă interesează ce ulei să folosesc și cum reușesc să schimb uleiul și l‐a Hidraulic

  • aproape prost articolul

    2024-01-23 16:52:02

    Numai prostii in articolul asta, informatii total neconcludente, aberante…

  • AproapeMasini

    2022-02-25 12:25:30

    Un far costa cu xenon adaptiv costa 3500-4000 lei. https://www.epiesa.ro/faruri-citroen-c5-ii-rc_-2-0-hdi-rcrhrh-diesel-136-cai/18457/subcat-101657/ Un far normal costa 450-500 lei, tot la C5.

  • Alin Todirică

    2022-02-24 20:56:25

    Suspensia hidropneumatica nu costă enorm. Farurile cu xenon adaptiv nu costă enorm. Articolul ăsta nu e cu nimic diferit de o discuție între două tațe pe buza șanțului. Lipsit de cifre, situații și exemple concrete.

  • Misu

    2021-09-08 06:04:45

    Neinformat total naratorul nostru.

  • Berariu Gheorghe

    2020-01-14 15:05:14

    Am un c5 fabricație 2001 din 2003 cu motor de 2000 am avut intervenții mici la ea la piese de uzura funcționează foarte bine și acum,dar are aproape 20 de ani și vreau sa o schimb.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA