Toyota Yaris II, o masina care poate fi condusa atat de domnisoare, doamne, octogenare, dar si de golani care fac cerculete prin parcarile de supermarket. O masina mai distractiva decat ti-ai imagina.

Daca prima generatie de Yaris a fost mai degraba o ieftineala pentru cei care vor o masina simpla de oras, fiind debutul in zona de supermini precum prima generatia de Rav4 a intrat in zona de SUV, Toyota Yaris II a devenit vedeta oficiala a cucoanelor si a fetelor care vor o masina feminina, de oras si suficient de fiabila incat sa reziste si cu schimburi de ulei facute niciodata. La fel ca si a doua generatie de Rav4, Toyota Yaris II se adreseaza unei plaje large de oameni, de la pasionati de masini pana la oameni care nu stiu ca motorul are nevoie de o baterie pentru a porni sau ca o masina are nevoie de intervale regulate de intretinere. Si uite asa Toyota Yaris II s-a tarait de la un schimb de ulei la alt schimb de ulei o data la fiecare 3-4 ani si a devenit una din cele mai fiabile masini din istoria recenta. Doar ca are o mare problema. 

 

Toyota Yaris II, pentru ca e o masina atat de fiabila, sufera de „taxa Toyota”. Toate masinile Toyota second-hand au costuri extrem de mari, aproape la fel de mari ca masinile noi. Masinile Toyota pur si simplu nu se depreciaza.

Doar ca daca vrei o masina compacta, de oras, simpla si extrem de fiabila, exista Dacia Sandero I. 

De ce compar Dacia Sandero I cu Toyota Yaris II?

 • Dacia Sandero costa jumatate cat o Toyota Yaris II. Pentru jumatate din bani primesti o masina mai mare si mai practica decat Yaris.
 • Legendarul 1.4 MPI de la Dacia e la acelasi nivel cu legendarul 1.33 de la Toyota, motorul mioritic fiind chiar mai fiabil atunci cand vorbim de kilometraje astronomice.
 • Toyota Yaris II in schimb castiga pe partea de marca, dotari si siguranta. Principalul dezavantaj al lui Sandero e tabla subtire care nu te ajuta in caz de accident nasol. Dar daca nu ai de gand sa iesi din oras vreodata pentru ca ai si o masina pentru drum lung, argumentul acesta e mai subtire decat tanga-ul purtat de catre o dansatoare dintr-o trupa estivala de duzina. Totusi, pentru unii oameni acel „Toyota” valoreaza prea mult ca sa strambe din nas si sa conduca o simpla „Dacie”, chiar daca acea Dacie e o masina mai buna in oras.

 

Motoare Toyota Yaris II

Benzina

 • 1.0 1KR-FE de 67 cai – Gata cu anticul motor de Daihatsu, acest motor e 100% Toyota, produs in Polonia. Acesta este motorul oficial de pe Toyota Aygo, Citroen C1 si Peugeot 107, masinile oficiale de livrari pizza si mancare la domiciliu. Din pacate, motorul sufera la modul general de probleme la pompa de ulei si pe Toyota Yaris II e pur si simplu prea anemic. Nu m-as lauda nimanui spunand ca mi-am cumparat un Yaris 1.0 benzina…
 • 1.33 de 85 si 100 cai – Faimosul 1.33 despre care am vorbit si in articolul despre Auris, acesta este unul din motoarele de baza ale Toyota. Versiunea de pana in 2008 e anticul 2NZ-FE de 85 de cai, un motor absolut indestructibil, dar care a fost pensionat in 2008 de catre 1NR-FE pentru ca Euro5. Un motor la fel de impresionant, dar care sufera de un consum mic de ulei. Nu e chiar ca la nemti, dar asta sa fie cea mai mare problema a lui. Doamne ajuta!
 • 1.5 de 109 cai – Acelasi 1NZ-FE precum 1.33-ul, dar marit la 1.5 si la 109 cai. La fel, un motor legendar ca si fiabilitate, pensionat in 2008 pentru ca era Euro 4 si nu a putut sa o mai lungeasca pana la Euro 5.
 • 1.6 de 120 cai – Venit in 2008 ca sa inlocuiasca vechiul 1.5, acesta are un apetit decent pentru ulei. Ca un alcoolist care nu isi creste niciodata doza si se multumeste mereu cu aceleasi doua doze de bere in fiecare zi. 
 • 1.8 de 133 cai – Toyota Yaris II TS se vrea a fi raspunsul Toyota la Polo GTI si Fiesta ST. O masina comic de rapida, care se adreseaza pasionatilor auto. Un motor comic de rapid pe o caroserie usoara, care consuma putin si care e cunoscut pentru fiabilitate. Asta e una din cele mai bune masini create de catre Toyota de care nu ai auzit niciodata. 

Diesel

1.4 1ND-TV de 87 cai – Acelasi avorton mecanic preluat de pe generatia anterioara, acest 1.4 D-4D e o dovada in cilindri a faptului ca japonezii nu se pricep la diesel. Probleme la turbina, garnitura de chiuloasa, consum de ulei si toate probleme posibile si imposibile. 

Probleme generale Toyota Yaris II

 • Cutia de viteze semi-automata MMT care nu comunica cu tine, la fel ca o prietena care s-a suparat pe tine ca ai iesit la o bere cu baietii in loc sa stai cu ea acasa. Probleme serioase la actuator si la ambreiaj, lipsa de putere, probleme de electronica si tot asa. De evitat complet.
 • Canalul de drenaj de la parbriz, o problema banala care poate afecta masina grav. Nu fi de o lene demna de angajatii institutiilor publice, curata si tu frunzele de acolo ca sa nu ai probleme cu masina.
 • Amortizoarele de la haion au uitat sa mai dea pe la sala si sunt la fel de puternice precum Ion Paladi. Avand in vedere ca haionul unui Toyota Yaris II cantareste 2 grame, asta spune ceva despre calitatea amortizoarelor.
 • Senzorul de langa pedala de ambreiaj se poate strica si pedala ramane blocata. Va trebui sa tragi manual (sau cu tocul) pedala pentru a te putea deplasa pana la service. Sau chemi pe cineva ca sa vina sa iti schimbe senzorul.

Verdict Toyota Yaris II

Daca nu ar fi atat de scumpa second-hand, poate ca as recomanda Toyota Yaris II. Totusi, avand in vedere ca ai atat de multe alternative mai ieftine si aproape la fel de bune sau chiar la fel de bune (Dacia Sandero), imi e greu sa recomand masina asta. Totusi, daca sotia insista ca vrea o Yaris, atunci macar stii ca faci o alegere buna pentru o masina de oras.

Ce motor recomand? Clar, de departe si fara nici un dubiu, motorul benzinar de 1.33, cuplat la o cutie manuala. E singurul motor care face sens pentru posesorul tipic (sau mai degraba zis posesoarea tipica) de Toyota Yaris II. Desigur, mai exista si deliciosul 1.8 VVT-i de 133 de cai, dar ala deja se adreseaza acelor doi oameni care vor o masina sport si cauta Toyota.