Hyundai Tucson III, pentru ca Hyundai nu prea le are cu numaratul. Dar in viata nu conteaza ca ai doua clase, trei clase sau patru clase, important e sa ai S-Klasse. Dar si Hyundai Tucson III e o masina care merita o sansa din partea oricui.

Iei, nu iei bacalaureatul, semintele tot acest gust are. In 2004 are Hyundai Tucson I, iar in 2009 Hyundai a introdus Hyundai ix35 pentru ca pe atunci incepuse asaltul cu i10, i20, i30 si i40. Practic, Tucson II era un Hyundai i35, cu un “ x “ adaugat pentru tractiune integrala. Apoi in 2015 a venit succesorul lui ix35, Hyundai Tucson III. Daca ai inteles ceva din asta, e cazul sa te culci.

Si uite asa a venit Hyundai Tucson III cu un nou aspect, mai mare, mai iute, mai furios si mai agresiv. Doar ca nu e atat de iute. Si nici furios. De fapt, e o masina confortabila de familie, fara valente sportive. Pentru ca si ai nevoie de valente sportive atunci cand ai copii mici in spate, ca sa vezi cum le zboara micul dejun direct din stomac pe tapiterie si geamuri. Fiabilitatea e peste predecesorul ix35 dar sub prima generatie de Tucson, dar asta se poate spune pentru toate masinile moderne. Si nu numai masini, ci orice tehnologie moderna. Mai tii minte vremurile cand un telefon rezista mai mult de 2 ani?

 

Motoare Hyundai Tucson III 

Benzina

  • 1.6 GDi de 132 cai – Un motor clasic marca Hyundai / Kia, care e lipsit de probleme majore. Are un singur defect de fabricatie care il face sa vibreze si sa aiba un sunet de pietris cazand din roaba, dar viata acestui motor e de aproximativ 300.000 de km. Majoritatea posesorilor de motoare pe benzina nu fac atatia kilometri pentru ca un benzinar e mai degraba de oras decat de drumurile patriei. Galeria de admisie trebuie curatata ocazional si mare atentie la filtrul de benzina care e mai sensibil la calitate decat un client care are bani putini si pretentii mari.  
  • 1.6 T-GDi de 177 cai – Acelasi 1.6 GDi dar care vine cu o turbina in plus. Motorul asta e la fel de imprevizibil ca o gravida care nu stie exact ce vrea, stie doar ca vrea, acum. Spun asta pentru ca turbina poate avea probleme inca de la iesirea pe poarta fabricii, sau poate sa un aiba deloc. Ori are probleme la kilometri putini, ori nu are deloc. Nu exista cale de mijloc.

Diesel

  • 1.7 CRDi de 115 cai – Acelasi 1.7 CRDi cu care ne-am obisnuit, aceleasi probleme cu care ne-am obisnuit. Ca si bonus pentru Hyundai Tucson III, motorul are cuplu maxim la 1300 rpm ceea ce tenteaza soferii sa mearga la turatii joase. Asta inseamna probleme la filtrul de particule, EGR si turbina. Pe langa asta sunt probleme la ambreiaj si la volanta, ambreiajul nu face fata la sarcini marite precum remorci sau rulote. Pentru ca multi posesori de Hyundai Tucson III pleaca cu rulota in concediu. Nu in Romania unde ne cazam la all-inclusive ca b0$$-ii pentru ca ne place sa fim serviti la masa, nu putem concepe sa mergem cu rulota la camping.  
  • 2.0 CRDi de 136 si 184 cai – Am discutat si la Hyundai ix35 la motorul asta. Nu e un motor ieftin la intretinere oricum ai da-o. Doar volanta, ambreiajul si filtrul de particule costa atat de mult incat poti considera un motor pe benzina. Ai nevoie realmente de motorul asta doar daca ai nevoie de tractat rulote si/sau remorci, dar in rest esti mult mai in grafic cu un benzinar.

Probleme generale Hyundai Tucson III

  • Pentru cei mai bogati dintre noi care si-au permis si trapa panoramica, trebuie sa stie ca si Hyundai Tucson III sufera de problema comuna Hyundai. Trapa se poate bloca, sticla se poate sparge, din astea. Asa iti trebuie pentru ca ai indraznit sa dai mai mult de 5000 de euro pe o masina.
  • Cutia automata DCT raspunde la fel de lent la comenzi precum un student aflat la un examen oral unde stie doar cum il cheama si eventual cum se cheama material la care da examenul.
  • O problema serioasa pentru Hyundai si Kia moderne o reprezinta o rechemare masiva pe partea de incendiu. Din 2015 pana acum au fost rechemate aproape 2 milioane de masini (din care aproximativ 300.000 de Hyundai Tucson III si Kia Sportage) in urma a catorva sute de masini care au luat foc. O situatie absolut ingendiar pentru motoare incendiare. Rechemarile au vizat baia de ulei care pierde ulei si face Paella din motor, si catalizatorul care nu face fata la temperaturile gazelor. Nu sunt toate masinile afectate, dar e important de intrebat daca s-a facut vreo rechemare in service.
  • Revenind pe un ton mai vesel, pentru bogatii care si-au luat haion actionat cu piciorul trebuie sa stiti ca senzorul nu functioneaza intotdeauna. Va trebui din cand in cand sa deschideti haionul cu manerul, ca restul saracilor.

Verdict Hyundai Tucson III

In ciuda problemelor, Hyundai Tucson III ramane una din masinile mai fiabile din vremurile noastre. O masina care a abandonat complet comportamentul utilitar al primului Tucson, o masina care nu mai e doar un alt cross-over precum ix35, ci e o masina complete de familie. Singura diferenta intre Tucson si Santa Fe e la dimensiune si la faptul ca la Santa Fe poti avea 7 locuri in masina. Dar oare cati dintre noi avem nevoie sa facem plonjonul catre Santa Fe? Eu zic ca un Hyundai Tucson III e suficient pentru majoritatea oamenilor si a familiilor.

 

Ce motor recomand? Clar, 1.6 T-GDi de 177 cai. Pentru majoritatea oamenilor acest motor e suficient, iar cariera motorului diesel e la fel precum cea a lui Doru Octavian Dumitru: A fost bun, dar acum i-a trecut vremea. Totusi, pentru cei care au de tractat rulote si remorci (mi-e greu sa cred ca vei transporta saci de prune si porci intr-un Hyundai Tucson III) atunci clar 2.0 CRDi de 184 de cai e fix ce trebuie. Cat despre tractiune, recomand doar tractiune integrala, dar daca nu ai de gand sa parasesti asfaltul pentru a te lua la tranta cu Mama Natura (Roxana Ionescu), banuiesc ca poti merge si cu tractiune fata. Dar e ca o bere fara alcool. E ca o tigara fara tutun. E ca o femeie fara…. E ca un meci de fotbal fara bataie intre suporteri. E ca Nicolae Vacaroiu treaz. N-are nici un haz.