Mercedes B Class W245, cel mai bun Mercedes Benz pe care nu l-au cumparat romanii. Oare de ce?

Mercedes B Class W245, prima tentativa a celor de la Mercedes in sectorul de dube cu geamuri…asta, MVP-uri. O piata inventata de Renault Scenic si facuta populara in Romania de catre vestitul VW Touran si, in unele cazuri extreme, chiar si de Sharan. Asa ca Mercedes a trebuit sa vina cu versiunea de lux a masinii de carat vii, cu multi ani inainte de venirea lui Seria 2 Active Tourer de la BMW.

Si cu ce a venit Mercedes B Class W245 pe piata?

Cu toata tehnologia de siguranta pe care a avut-o Mercedes disponibila la acel timp. B Class a fost in momentul lansarii cea mai sigura masina dupa S Class, nava amiral a dictatorilor, directorilor si a bulibasilor.

Pe langa toate tehnologiile cu acronime ciudate, cum ar fi ASR, ESP, lumini cu cornering, headlamp assist, traction control si alte nebunii, Mercedes B Class W245 a venit cu o structura sandwhich a motorului. Practic, in caz de accident, motorul se retrage intr-un compartiment sub scaunele masinii, iar pasagerii nu mai trebuie sa imbratiseze motorul sau macar o chiuloasa, un piston, o treaba. Din pacate, aici vine si dezavantajul major al lui B Class: Garda la sol e atat de mica incat e comparabila cu stima de sina de a unui proaspat absolvent de facultate care depune primele lui CV-uri si vede ca nimeni nu il angajeaza nicaieri.

 

Motoare Mercedes B Class W245

Benzina

  • 1.5 aspirat de 95 cai – Venit sub sigla B160, acest M266 e unul din cele mai fiabile motoare pe benzina din industria auto. Si nu pentru ca e facut de Mercedes pe cat este de simplu. Nu are injectie directa, are un singur ax cu came si are o distributie pe lant simpla si strasnica. Nu il recomand pentru caroseria de Mercedes B Class W245 in schimb, pentru ca M266 nu a venit doar in versiunea de pet de bere.
  • 1.7 aspirat de 116 cai – B180 vine cu acelasi M266 si este cel mai echilibrat motor de pe generatia aceasta de B Class. Simplu, fiabil, economic si de o putere decenta. Nu multa, dar suficienta pentru soferul tipic de B Class.
  • 2.0 aspirat de 136 cai – B200 are 20 de cai in plus, dar oare chiar ai nevoie? Daca tot vrei sa fugi cu un Mercedes B Class W245, macar ia-ti un motor turbo.
  • 2.0 Turbo de 193 cai – Si totusi, de ce ai vrea un B Class Turbo? Dar iarasi, exista Sharan cu motor de 2.8 V6 si Scenic cu motor de 3,5 V6. Cine sunt eu sa comentez.

Diesel

2.0 de 109 si 140 cai – Nu este nimic gresit la B190 CDI si B200 CDI, dar oare chiar vrei un diesel mai presus decat un benzinar? Da, ai consum mai mic, dar ai si o volanta dubla, o turbina, cateva injectoare si un filtru de particule. Toate componentele astea abia asteapta sa se strice si sa iti ia banii. Multi bani. Pentru ca asta e o problema generala la motoarele diesel modern, nu doar la Mercedes. Macar aici nu ai probleme serioase la injectoare, cum e la fratii mai mari si mai luxosi.

Probleme generale Mercedes B Class

  • Garda la sol e principala plangere printre posesorii de Mercedes B Class W245 din Romania. E o masina foarte joasa care e infranta de tot ce inseamna borduri, gropi sau frunze pe strada. Macar e bine ca majoritatea Romaniei e asfaltata ca in palma, deci vei avea putine probleme prin putinele drumuri stricate ale patriei.
  • Cutia automata de tip CVT demonstreaza inca o data ca masinile europene si cutiile CVT nu se impaca deloc. Audi A4 ne-a invatat ce inseamna o cutie CVT, dar nici B Class nu a scapat de aceasta pedeapsa. Sau iti iei o versiune manuala.
  • In traditia Mercedes-Benz, radiatorul si compresorul sunt amplasate foarte jos si sunt vulnerabile la pietrele de pe strada. Iarasi, un aspect important pentru Germania si Europa de Vest, nu in Romania unde drumurile sunt absolut impecabile.
  • Imobilizatorul poate fi mai proactive decat un corporatist dornic sa avanseze si iti blocheaza masina fara vreun motiv anume.
  • Chederele folosite sunt aduse direct din bazarul unui vestit targ auto din Vitan. Asadar, apa se va infiltra in special prin zona portbagajului si inclusiv la roata de rezerva.

Verdict Mercedes B Class W245

Un Touran de lux. Si cu asta as putea pleca linistit la o terasa la un 5 beri talpa. Totusi, Mercedes B Class W245 se adreseaza unei categorii diferite de oameni, mai exact mamicilor care isi duc copii dimineata la gradinita. E o masina spatioasa, inalta, usoara de condusa si care are un statut in societate. Mercedes B Class W245 e strict o masina de familie, fiind mult mai fragil decat VW Touran atunci cand vine vorba de munca. Totusi, ramane una din cele mai ieftine, confortabile si fiabile masini din gama Mercedes Benz. Poate ca pentru tine sigla inseamna ceva, dar eu ma uit doar la masina. Si Mercedes B Class W245 ramane o masina excelenta pentru familistul fashion, dar care nu vrea un SUV.

Ce motor recomand? Absolut, fara dubiu si fara filtru, benzinarul M266 in versiunea B180 1.7 de 116 cai. Nu ai nevoie de mai mult si nici nu vrei mai mult pentru o masina inalta si la fel de sportiva si agila precum Tamara Buciuceanu. Nu, intr-un Mercedes B Class W245 doar te plimbi in confort.