Audi TT 8N, prima masina Audi mai sportiva decat Catalina Ponor, daca aceasta ar fi avut numai doua usi. Merita senzatia asta pe roti in 2019?

Audi TT 8N, acea masina care a facut senzatie prin jocurile NFS si tot ce era in voga prin anii 2000. O masina departe de ceea ce Audi producea pe atunci, cum ar fi VW-uri mai scumpe. Un A3 era un Golf V mai scump, un A4 era un Passat mai scump, si un Audi TT 8N nu era inrudit cu nimic. Da, majoritatea tehnologiei a fost furata din tomberonul VW, dar ca si masina Audi a jucat la risc.

Si le-a iesit?

 

 • Da si nu. Daca tot s-a ras de prima generatie de A Class care s-a rasturnat in testul elanului, pentru Audi TT 8N problema a fost mult mai serioasa. Si aici vine una din cele mai importante puncte in achizitia unui Audi TT 8N: Primele modele au venit fara ESP, ASR si eleron si asta cauza ca spatele masinii sa fuga la prima curba luata cu viteza. Audi a aflat asta in momentul in care foarte multi clienti au venit sa se planga despre cat de morti erau dupa accident. De aceea vrei un TT care sa aiba spoiler, ESP si ASR.
 • Al doilea punct major de interes la prima generatia de TT se refera la starea masinii. La fel ca si la BMW E46 sau E39, e foarte greu sa gasesti o masina “in mintile ei”. Majoritatea au fost tunate, cipate, fugarite, alergate, rasturnate, reparate si iar alergate. Practic, viata unei dansatoare in club in Torino. Orice modificare scurteaza din viata componentelor, asa ca vei avea de cautat mult si bine un TT care sa nu fie molestat. Toate aceste lucruri demonstreaza ca a fost o masina populara si ramane o masina distractiva pe bani relative putini. Tehnologia e comuna cu VW deci piesele vor fi usor de gasit.

Motoare Audi TT 8N

Benzina

 • 1.8T de 150, 163 cai – Motorul de baza de pe Audi TT 8N, care a fost pus pe toate masinile de perfomanta de la VW. Personal as merge tot pe Skoda Octavia I 1.8T daca vrei ceva mai ieftin, mai iute si mai furios. Dar o Octavia I nu va arata niciodata ca un TT.
 • 1.8T de 180, 190, 225 cai – Ai putea spune ca e acelasi motor, dar nu chiar. Ai doua intercoolere si o turbina K04 in loc de K03 si multe alte chestii in cazul in care 150 de cai intr-un Golf turtit sunt prea putini pentru tine.
 • 3.2 V6 de 247 cai – Fabulosul 3.2 V6 vine si pe Audi TT 8N ca sa te ajute si mai mult sa subvirezi. Marginal mai puternic, mult mai scump la impozit dar mult mai zgomotos decat minuscule 1.8 in 4 cilindri. De notat uzura la lanturile de distributie (da, lanturi). Cand trebuie sa schimbi distributia si ai sa vezi devizul de reparatie, te vor chinui amintirile mai ceva decat pe 3rei Sud Est.

Diesel

1.9 TDI de 90 cai – Nu, nu este niciun diesel pus pe generatia asta de TT. Dar totusi daca nu scriu despre 1.9 TDI la o masina VW, vor sari oamenii si ma vor omora, ma vor epila si imi vor manca coliva.

Probleme generale Audi TT 8N

 • Repet din nou, vrei doar un model cu ESP, ASR si spoiler. Altfel vei avea probleme la stabilitate la viteze mari.
 • Motorul 1.8T e notoriu pentru faptul ca mananca bobine de inductie si cureaua de distributie inainte de termen. Chiar daca Audi recomanda schimbarea la fiecare 100.000 de km sau 4 ani, majoritatea posesorilor care n-au vrut supapele strambate au schimbat la 60.000 de km sau 4 ani.
 • Tot ce inseamna becuri, leduri si butoane din interior trebuie verificate. Nu de alta, dar o plansa de bord va costa atat de mult incat poti cumpara inca un Audi TT 8N. De mentionat si butoanele de la scaune, in cazul in care ai incalzire in scaune.
 • Pentru modelele cu tractiune integrala, modulul Haldex are nevoie de ulei schimbat la fiecare 60.000 de km.
 • Motorul V6 primeste una din primele cutii automate DSG din grupul VW. Mare atentie la smucituri si la mentenanta – uleiul trebuie schimbat la fiecare 60.000 de km. De asemenea, vestitul modul Mecatronic, practic calculatorul cutiei, se poate strica si se va strica. Bine macar ca nu se poate repara ci trebuie doar schimbat si costa doar 6000 lei.
 • Nici o masa fara peste si nici un VW din anii 2000 fara probleme la ABS si ESP, mai specific senzorul G201.

 

Verdict Audi TT 8N

Daca nimeresti un model intretinut, poate fi o alegere inspirata daca vrei ceva care sa si arate bine si sa si fuga. Mult noroc.

Ce motor recomand? Pentru ca un 3.2 are un impozit comparabil cu valoarea masinii, voi recomanda 1.8T de 163 cai. E cel mai modern motor din lista si nici nu e complicat precum cel de 180 si 225 cai.