Renault Captur I, una din cele mai vandute masini din istoria moderna, intra in ringul AproapeMasini. Renault Captur I, atunci cand vrei un SUV dar n-ai bani de SUV.

 

Asa cum era o vorba candva despre Astra G si Astra H: Daca vrei o decapotabila, dar nu ai bani de o decapotabila, iti iei o Astra decapotabila. Asa e si cu Renault Captur I: Daca vrei un cross-over, dar nu ai de bani de un cross-over, iti iei un Captur.

Construit pe platforma de Clio IV, Renault Captur I arata bine, are un istoric decent de fiabilitate si mai si arata a cross-over. Spuna ca arata a cross-over pentru ca nu are nicio valenta de off-road sau vreun sistem care sa il ajute pe zapada sau pe teren accidentat. E doar un Clio cu picioroange.

 

Mai primesc si altceva in afara de o garda la sol mai mare la Renault Captur I?

Din fericire, diferenta de 2500 de euro dintre Clio si Renault Captur I nu se rezuma doar la niste arcuri mai inalte, niste plastic si o vopsea mai interesanta. Primesti o suspensie fata independenta de tip MacPherson cum avea Ford Focus II candva, primesti un torpedo mai mare si mai primesti alte optiuni precum geamuri, scaune, plafon.

Da, un Renault Captur I costa cat un Duster, dar un Captur e mai mic, mai echipat si unpic mai bine construit. Plus ca pentru multa lume dimensiunile unui Duster sunt prea mari pentru oras si pentru ceilalti conteaza sigla. Dacia Duster e cumparat de oamenii ce vor o masina practica, Renault Captur I e o masina cumparata de cei ce vor aspect si stil. Legenda spune ca primesti in torpedo-ul marit o poza cu Iulia Albu in timp ce iti critica masina alaturi de Maurice Munteanu.

Daca le aduni pe toate iese o masina ce se vrea a lua locul primei generatii de Qashqai: O masina simpla, mica, ieftina, care arata a SUV chiar daca nu e, si care mai e si fiabila. Daca Nissan Qashqai a esuat lamentabil la capitolul fiabilitate, Renault Captur I se tine de banii tai.

Asta desigur daca ai grija si mentii conceptul lui Renault Captur I de masina ieftina de oras. Bifezi prea multe casute si poti sari lejer de 21.000 de euro, punct in care numai masina ieftina de oras nu e. Si Renault Captur I ramane o masina de oras, pentru ca motorul diesel prezent e un fel de var de la tara pe care il stii drept muncitor, dar parca nu e asa de cizelat pentru viata urbana.

Motoare Renault Captur I

Benzina

  • 0.9 TCe de 90 cai – Renault a primit benzinarul de 0.9 de la Mercedes, la schimb cu propriul lor diesel de 1.5 dci. Un motor excelent care a facut senzatie pe Clio IV, Logan II, Sandero II si alte masini mai putin importante. Da, e la fel de musculos precum Ion Paladi, dar pentru viata de oras isi face treaba excelent si nici nu are probleme de fiabilitate.
  • 1.2 TCe de 120 cai –  Retras in 2019 datorita scandalurilor de fiabilitate dintre Renault si Nissan, motorul asta nu a facut ravagii prea mari in curtea Renault sau Dacia. Totusi, pot exista probleme la unele motoare in ceea ce priveste consumul de ulei si moartea prematura a motorului. Problema a fost la Nissan mai degraba, cert este ca acest copil de mijloc a avut o viata mai scurta decat “Vrei sa fii milionar” prezentat de Teo Trandafir.
  • 1.3 TCe de 130 si 150 cai – Acuma deja vorbim despre altceva. Dupa ce au fost prinsi cu pantalonii jos in cazul lui 1.2 TCe, francezii si-au spus “a doua n-o mai fac” si au venit cu un nou motor. Despre fiabilitate nu sunt prea multe de spus pentru ca motorul a fost lansat acum 5 minute, desi nu sunt inca probleme raportate. Atentie in schimb la filtrul de particule, acesta fiind unul din primele motoare pe benzina ce au GPF, filtru de particule pentru benzina.

Diesel

1.5 dCi K9K de 90 si 110 cai – Lansat in 1315 inca de pe Clio II sau primul Logan, acest motor inca demonstreaza ca mai poate. Un fel de Aurelian Temisan al motoarelor, 1.5 dCi pur si simplu refuza sa imbatraneasca si ramane relevant chiar si dupa 500 de ani de activitate. Atentie in schimb la filtrul de particule si la distributia ce trebuie schimbata la fiecare 60.000 km sau 4 ani.

Probleme generale Renault Captur I

  • Toata suspensia aia independenta suna bine, pana incepe sa piarda componente. Un rulment, o bucsa, o treaba, o maslina, un 500 de lei in service. D’astea.
  • Sistemele de navigatie si infotainment sunt facute in graba de catre niste programatori care fac stagiu de pregatire urmarind cursuri de pe Youtube. Sa te astepti la multe vizite pe la reprezentanta pentru diverse actualizari.
  • Cutia automata EDC are unele rateuri asa ca eu scriu aceasta informatie pentru acei doi posesori de Renault Captur I automat.

 

Verdict Renault Captur I

Renault Captur ramane o masina excelenta pentru cei sau cele care vor ceva mic si fashion, pentru traficul urban. Escaladeaza bordurile, are 4 locuri si un portbagaj decent, e fiabila si economica. Totusi, nu inteleg de ce ai alege un Captur in locul unui Clio. Daca nu ai de gand sa conduci doar pe trotuar si nici nu locuiesti undeva prin Prelungirea Ghencea, chiar nu ai nevoie de garda la sol a lui Captur.

Ce motor recomand? 0.9 TCe de 90 cai se leaga perfect de caracterul urban al lui Renault Captur I. E mic, fiabil, ieftin la taxe si impozite, ieftin la intretinere. Stiu, si eu am acasa un Zanussi cu un motor mai mare, dar pentru Renault Captur chiar nu ai nevoie de mai mult.