Mazda 6 GH, o masina ajunsa la maturitate. Oare? Poate ca arata mai serioasa la exterior, dar in interior a ramas in continuare una din cele mai sportive berline pe care le poti cumpara in Europa.

 

Venit in 2008 ca sa pensioneze prima generatie, Mazda 6 GH si-a dat seama ca nu e suficient sa vii doar cu sportivitate in piata competitiva si stransa cu usa a berlinelor. Mazda 6 GH a realizat ca trebuie sa vina si cu un aspect care sa convinga oamenii sa arunci cateva zeci de mii de euro pentru o berlina noua, in conditiile in care in 2008 eram fix inainte de criza si oamenii aruncau cu banii pe fereastra, de obicei pe fereastra unui Cayenne.

Construit pe platforma de Ford, ai sputea ca Mazda 6 GH e un Mondeo IV mai pretentios. Dar nu e, pentru ca s-a pastrat reteta originala: multe motoare pe benzina deosebit de fiabile si sportive si nu s-au mai obosit cu motoarele diesel si l-au adus tot pe cel vechi. Oare ce a fost in mintea lor? Din moment ce vezi ca toata lumea cumpara berline diesel de familie tu te incapatanezi sa vii cu o berlina sport pe benzina, fara sa faci un efort minim pentru un diesel mai bun. Au lucrat la aspect, au lucrat la calitate dar nu au lucrat la cel mai important punct slab: motorul diesel.

Nu trebuie sa fii absolvent la Scoala Vetii ca sa iti dai seama ca Mazda 6 GH nu a fost un succes comercial precum “Vara Manelelor 2005 – 16 Melodii 16 Hituri”. Totusi, partea buna este ca Mazda 6 GH a ramas o masina pentru pasionatii de masini si de sport. La fel ca si Honda Accord VIII, Mazda 6 GH se adreseaza oamenilor care in tinerete aveau un Mazda MX-5 si care acum au nevoie de ceva de familie, dar care nu vor sa renunte la acel spirit tanar si plin de adrenalina. Mazda 6 GH – masina care s-a inecat la mal. Asta din perspectiva familistului European care vrea o berlina de familie. Dar pentru clientela Mazda, aceasta berlina ramane o alegere excelenta pentru cei care nu au ce cauta la mal, ci pe circuit.

 

Motoare Mazda 6 GH

Benzina

  • 1.8 de 125 cai – Acelasi 1.8 MZR luat de pe generatia anterioara pentru ca e atat de bun. Fiabilitate japoneza, distributie pe lant si multa distractie. Oricum nu a cumparat nimeni acest motor pentru ca toata distractia e un motor mai sus. A da, undeva tarziu in viata motoarele astea incep sa dezvolte o dependenta cronica pentru ulei.
  • 2.0 de 147 cai – Si acest 2.0 MZR o ia pe ulei tarziu in viata, dar restul de fiabilitate si performanta deosebita fac din acest benzinar invartit de un lant cea mai echilibrata alegere pentru Mazda 6 GH.
  • 2.5 de 170 cai – Vechiul 2.3 a suferit cateva modificari si a primit cativa centimetri cubi in plus. Din pacate motorul este mai fragil decat restul familiei MZR si e lipsit de vlaga in plaja inferioara de turatii. Daca vrei sa intelegi ceva din motorul asta trebuie sa mergi doar in turatii mari ceea ce duce la consum ridicat si uzura mai mare. Sau iti poti lua un 2.0.
  • 3.7 V6 de 272 cai – Lansat doar pentru America, acest motor a fost pus si pe Mustangul din 2011. Doar am vrut sa scriu asta.

Diesel

  • 2.0 de 140 cai – S-a luat vechiul motor, s-au furat piese din tomberonul Ford si s-au adus modificari pentru ca acest diesel sa nu mai fie la fel de fracturat ca inainte. Un diesel decent, dar care nu impresioneaza cu absolut nimic. Sufera de problema generala despre care discutam mai jos, dar per total e un motor “sa fie acolo, sa nu zica lumea ca nu avem”. Atentie, acesta nu este acel 2.0 diesel de pe Mondeo, acesta e reteta proprie.
  • 2.2 de 130, 163 si 180 cai – De aici incep problemele. In special sunt vizate injectoarele si problema comuna cu motorul de 2 litri.

 

Probleme generale Mazda 6 GH

  • Motoarele diesel au o problema serioasa la regenerarea filtrului de particule. Daca esti roman adevarat, probabil ca ai scapat demult de filtrul de particule asa ca poti trece mai departe. Pentru ceilalti in schimb trebuie sa stiti ca de multe ori regenerarea esueaza si uleiul de motor se acumuleaza. Daca se aduna prea mult, motorul inoata in ulei ca intr-un episode din Spongebob iar mecanicul tau inoata in bani. Este extrem de important sa verifici constant nivelul de ulei la aceste motoare si nu ma refer daca are prea putin ulei ci din contra, trebuie verificat daca are prea mult ulei.
  • La fel ca in cazul lui BMW E90, Mazda a considerat ca un Mazda 6 GH nu are nevoie de o roata de rezerva asa ca nu a fost inclusa in echiparea standard si ai primit in schimb un kit complementar de reparatie.
  • Motoarele pe benzina lucreaza doar la turatii mari asa ca multa lume se plange de lipsa de putere a acestora. Nu sunt lenese, ci doar trebuiesc conduse sportiv in mod constant.
  • Cutia de viteze manuala are nevoie de ulei schimbat in mod regulat, mai regulat decat la o alta masina cu transmisie manuala.

Verdict Mazda 6 GH

Poate ca daca ar fi lucrat unpic mai mult la motoarele diesel poate ca ar fi avut success mai mare. Sau poate ca Mazda 6 GH nu a avut nevoie de un success mai mare. Pentru ca deja e o masina cu o clientela gata stabilita si pentru acei doi oameni care vor altceva decat un Mondeo sau un Passat nu merita efortul financiar. Sau poate ca astfel ii va convinge si pe ei sa cumpere un benzinar si sa traiasca experienta completa Mazda. Cat despre mine, aceasta ramane una din masinile mele preferate. Mazda 6 GH, jos palaria.

Ce motoare recomand? 2.0 benzina de 147 de cai. Celelalte motoare nu se pot compara cu acest motor care ofera tot ce vrei: fiabilitate, sportivitate, taxe mici si costuri relative mici de intretinere