Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Mazda 3 BK ( 2003 – 2008 )

Mazda 3 BK, atunci cand vrei sa ai ceva diferit de Focusul vecinului. Mazda 3 BK, un Ford Focus mai ieftin. Oare? Sau poate doar e o compacta japoneza de moda veche?



 


Mazda 3 BK a venit in 2003 ca sa pensioneze vechiul 323 si a fost una din primele masini construite sub tutela Ford. Doar ca spre deosebire de Octavia I care a fost un Golf IV mai ieftin si mai slab calitativ, dar mecanic era identic, Mazda 3 BK se diferentiaza de Ford Focus II si de Volvo S40 prin cateva chestii.



  • In primul rand, motoarele sunt de origine Mazda in totalitate. Daca Ford Focus II si Volvo S40 au motoare de origine Ford, Mazda si Peugeot (cu Volvo pastrand doar motorul si venind cu propriile anexe), Mazda a ramas cu motoarele proprii. Ceea ce inseamna ca avem benzinare de fiabilitate legendara si sportivitate decenta, cat si cu un diesel la fel de bun ca o bere rasuflata, uitata in soare. Poti sa o bei, dar cu ce pret?

  • Si ca tot am vorbit de motoare, Mazda a venit si cu propriul 2.3 Turbo de 270 de cai sub capota lui Mazda 3 MPS. O miscare foarte interesanta in conditiile in care in 2002 termenul de hot hatchback era la 8 ani distanta de popularitate. Plus ca Ford Focus ST folosea benzinarul 2.5 Turbo de la Volvo de 225 cai, iar acest 2.3 Turbo de la Mazda avea sa devina 2.3 EcoBoost care s-a pus inclusiv pe Mustangul din 2015.

  • In rest, avem aceeasi reteta sportiva luata de pe Ford Focus si pusa pe Mazda 3 BK. Suspensie independenta, frane pe discuri atat pentru puntea fata cat si spate, ABS si alte cuvinte si acronime complicate pe care nu le inteleg dar pe care le folosesc pentru ca dau bine la public. De asemenea imi place sa fotosinteza.



Si cum s-a descurcat Mazda 3 BK?


Pentru ca un Focus II deja era toata masina de care aveai nevoie, Mazda a ramas o masina care s-a adresat ori pasionatilor care s-au aruncat la benzinarul de 2 litri sau oamenilor care nu si-au permis mai mult si au mers pe mizerabilul 1.4 nu-prea-rup-asfaltul. Un Focus mai mic, mai usor si mai sportiv, intr-o lume a compactelor care prin 2005 erau doar masini practice de oras, nu erau masini de sport. Vroiai sport? Aveai Toyota Celica, Hyundai Coupe, Honda Civic, Mazda MX-5 si BMW E36. Asa ca Mazda 3 BK a fost o masina lansata cu multa inaintea vremurilor sale. Asta inseamna ca astazi daca vrei o masina sport, fiabila si ieftina, Mazda 3 e pentru tine.


 


Motoare Mazda 3 BK


Benzina



  • 1.4 de 84 cai – Da, e marginal mai puternic decat Golf V 1.4 MPI, dar e ca si cum ai spune ca alergi mai repede decat tipul cu 2 carje, asta pentru ca tu ai o singura carja. Macar e fiabil. Foarte fiabil. Inimaginabil de fiabil. Nici macar Nikita, poeta semi-filosoafa ce a furat inimile barbatilor prin platourile…ma rog, garsoniera OTV a lui Dan Diaconescu.

  • 1.6 de 105 cai – Nu e chiar distractia de pe 2.0, dar macar face parte din aceeasi familie MZR. Un motor decent care are nevoie de rotatii multe si constante pentru a oferi performante. Daca ai un stil de condus civilizat, o sa ti se pare un motor slab. Daca ai un stil de condus adecvat, o sa ti se pare un motor fantastic pentru cat costa ca sa functioneze.

  • 2.0 de 150 cai – Aici e toata distractia. In mod comic gasesti mai multe Mazda 3 cu motorul asta decat Mazda 6 GG. Cel mai puternic benzinar aspirat de pe Mazda vine si pe micul 3 si e gata sa iti traga un sut in testicule (sau ovare) la fiecare plecare de la semafor. 2.0 MZR – motorul oficial „dai sa sara!!!”

  • 2.3 Turbo de 260 cai – Fabulosul Mazda 3 BK MPS e o torpila in toata regula. Dar mult noroc sa gasesti unu. Apropo, motorul asta a stat la baza motorului de pe Mustangul din 2015.


Diesel



  • 1.6 MZ-CD de 109 cai – Cel mai mic si cel mai popular motor pe Mazda 3, chiar daca toata ideea masinii era de a fi o compacta sportiva cu motor pe benzina. Dar romanul stie doar diesel asa ca va trebui tolerat in articolul asta, chiar daca e un motor de o varsta cu Boney M.

  • 2.0 MZR-CD de 143 cai – Dieselul standard de la Mazda care a avut grija sa le strice reputatia. Nici macar nu au avut nevoie de acel 1.6 HDi de la Peugeot ca sa isi strice reputatia, si-au stricat-o singuri. Despre probleme vorbim la comun despre MZR-CD.

  • 2.2 MZR-CD de 185 cai – Pe langa problemele standard, primesti probleme la turbina dar si la ambreiajul subdimensionat pentru acest motor cat si un impozit de 4 ori mai mare decat dieselul de 2 litri. Toate astea in conditiile in care tariful la tractari auto e standard.



Probleme generale Mazda 3 BK



  • Motoarele pe benzina au fiabilitate, au distributie pe lant, au performante, au tot ce vor mana ta. Totusi, undeva in viata tarziu incep sa oboseasca si incep sa consume ulei asa ca ai grija ce cumperi.

  • Nu e o problema pe cat e un zvon – Mazda 3 BK rugineste mai ceva decat Nicolae Vacaroiu daca l-ar pune necuratul sa bea apa. Intradevar, Mazda a avut problema asta cu rugina dar doar in tarile cu o clima umeda, gen Anglea. Modelele standard de Europa nu au problema asta.

  • Ca foarte multe masini din perioada asta, Mazda 3 a primit si el un sistem ABS defectuos, mai specific senzorul G201. De la VW Touran pana la BMW Seria 1, toata lumea participa la petrecerea de la service.

  • Motoarele diesel de la Mazda…pe astea le-am lasat la sfarsit pentru ca e mult de vorbit. La fel ca si la 2.0 TDI-ul de pe Passat B6, sunt doua tipuri de motor la care trebuie sa te uiti. Cele fara filtru de particule sunt ok, dar sunt Euro 3 si poate pentru unul din cei doi cititori AproapeMasini conteaza norma de poluare. Pentru cele cu filtru de particule, problema sta cam asa: Filtrul de particule nu reuseste sa faca regenerarea completa si ramane cu motorina nearsa. Acea motorina nearsa ajunge sa se plimbe prin sistem si la un moment dat contamineaza uleiul de motor. Cum iti dai seama de asta? Nivelul de ulei incepe sa creasca peste nivelul maxim. Nu, nu e un motor minune ce produce ulei la fel cum ALH-ul de la VW produce motorina, e doar plin de ulei contaminat. Ce se intampla daca nu te obosesti sa verifici constant nivelul de ulei? Va veni un moment in care din portbagaj va iesi trupa N SYNC si va canta „Bye bye bye”, iti va lua motorul si va pleca cu el la „fer” vechi.



Verdict Mazda 3 BK


O masina care in mod categoric nu e pentru cine. Mai ales in 2019. E o masina care se adreseaza pasionatilor de senzatii tari si care au un buget mai inghesuit decat Libresse-ul. Uita de motoarele diesel, uita de benzinarul de 1.4 si mergi ori pe 1.6 sau pe 2.0. E pacat sa ai suspensie independenta, aerodinamica si o masina in general construita pentru sport si sa ii pui un motor non-sport. E ca si cum ai avea un bidon de Monster Energy, dar care inauntru ar avea bere Neumarkt. E ca si cum ai iesi in oras cu o tipa buna de tot care e si inteligenta, dar care rade ca o drujba. E ca si cum te-ai duce in Poiana Brasov cu cortul. E ca si cum ceremonia de acordare a Premiilor Academiei Romane ar fi prezentata de catre Luis Lazarus, Nelson Mondialul si Serghei Mizil.


Ce motor recomand? 1.6 benzina de 105 cai daca n-ai bani, 2.0 benzina de 150 cai daca ai bani.


Scrie un raspuns
  • Florentina

    2024-03-29 17:20:09

    Salut .urmează să cumpăr Mazda 3 1.6 benzina din 2006 .km 29000 mii, aproape 300 nu știu daca ma exprim bine. Am citiți despre consumul de ulei daca depășește 300 de mii. Ca sfat sa o cumpăr sau nu? Mulțumesc

  • AproapeMasini

    2024-03-10 10:04:18

    Salutare Cristian, Probleme mari la capitolul rugina. Succes!

  • Cristian Vasiliu

    2024-03-09 19:50:05

    Salutare, sunt curios de ce nu a intrat Mazda 3 nici în topul 5000 euro nici în cel de 3000 euro 🤔

  • Mădălin

    2024-01-17 09:25:53

    salut ,zi mi și mie despre cutia automată ,am citit dar n am găsit nimic !!

  • Grigore Trifan

    2023-10-19 10:20:27

    Am luat eu după ce am primit carnetul mazda3 de 150cp cu doar 90000 km, nebunie mare mașinuța, face fata cu ușurință la 2.0 tdi de 140cp iar de la 3000rpm incepe distracția. Faina rău mașină și e destul de sportivă pt doar 150cp, păcat că Intr un an de zile vremea românească și a spus cuvântul, a început să ruginească destul de serios

  • AproapeMasini

    2022-07-08 09:05:02

    Nu e cel mai reusit motor

  • Ciucu Ionut

    2022-07-07 23:47:35

    Salut, ce părere ai de mazda 3 1.6 16 V Diesel, 2008? La caroserie stiu problema cu rugina, dar mă interesează motorul dacă e cât de cât bun!

  • AproapeMasini

    2022-03-31 20:59:53

    Salutare Alex, Iti recomand sa citesti articolul despre Mazda CX-7, vorbesc mai in detaliu despre acel 2.3 turbo. Personal l-as evita. Succes!

  • Alex

    2022-03-31 15:15:29

    Te salut!Vreau sa merg pe varianta sportiva 2.3 MPS de 260HP Trebuie sa am grija la ceva anume la motorul asta,sau e o chestie generala ca si la celelalte?

  • Teodor

    2021-08-15 19:54:58

    Salut, In primul rand vreau sa-ti spun, ma bucur enorm ca am dat peste acest site. Am citit multe anunturi referitoare la masinile pe care le aveam in vedere si m-am lamurit sau convins. In al doilea rand, sunt nevoit sa imi schimb masina. Printre preferinte se afla si Mazda 3BK. As dori sa aflu parerea despre cutiile automate. Multumesc!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA