Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Mazda 3 BL ( 2008 – 2013 )

Mazda 3 BL sau cum sa strici o masina absolut decenta pentru ca asa au ordonat sefii. Mazda 3 BL, acea masina care ar fi putut, dar care a renuntat pe parcurs. Daca merita sau nu banii tai, afli in articolul de astazi.



 


 


Mazda 3 BL a venit ca sa inlocuiasca o masina destul de ciudata pentru acele vremuri. Era o masina japoneza pur sange, cu suspensie semi-independenta, cu motoare aspirate pe benzina ce aveau distributie pe lant, care functionau doar la multe rotatii pe minut. O masina distractiva, condusa de catre huliganii care vroiau ceva mai mult decat anostul Golf sau ologul Astra. Nici macar Ford Focus nu ii interesau, pentru ca ei au citit o statistica care spunea ca 80% din Forduri inca sunt pe strazi, iar restul de 20% au ajuns si acasa. Doar ca niste corporatisti de la Ford au auzit aceasta gluma asa ca s-au decis sa se razbune pe acesti huligani.



Si cum au distrus cei de la Ford micutul Mazda 3 BL?


Simplu, Ford a venit cu bani si a intrat peste birourile celor de la Volvo si de la Mazda si a aruncat in ei cu bani aproape in acelasi stil in care Becali arunca cu bani in Ferentari, cand intrase calare pe Maybach ca sa plateasca facturile la intreg cartierul. Volvo investise cam mult in dezvoltare si ramasesera fara bani pentru altceva, iar Mazda mereu a fost o companie slaba pe marketing si de aceea nu a fost la fel de populara in Europa precum Benone Sinulescu in Romania. Mai degraba a fost in Romania un brand la fel de apreciat precum Oreste, alt brand dedicat oamenilor hardcore care nu sunt interesati de mediocritate si vor doza completa de bombardament energetic. Si uite asa Ford a…”imprumutat”…toata tehnologia si motoarele benzinare de la Mazda si i-au lasat sa se descurce cu ce era prin tomberoanele din spatele fabricii.


Intradevar, in 2008 Mazda devine din nou independenta, dar in acelasi an se lanseaza si Mazda 3 BL, care a fost in esenta un Ford Focus II cu un aspect o idee mai agresiv. O idee la fel de buna ca atunci cand bei bere, mananci niste pepene si te apuci de genoflexiuni.


De ce au lansat in 2008 un model conceput impreuna cu Ford pe cand puteau sa mai amane lansare cu 1-2 ani si sa modifice modelul ca sa nu fie un alt esec comercial? Pentru ca Mazda. E ca si cum te-ai intreba de ce Nikita a lansat un singur hit, sau daca si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran. Sau daca te-ai intreba „Cine ar castiga daca s-ar lupta dacii cu samuraii?” si ai avea variante de raspuns „Da” si „Nu”.



Motoare Mazda 3 BL


Benzina



  • 1.6 MZR de 105 cai – Motorul de baza de pe Mazda 3 BL e identic cu benzinarul de pe Ford Focus II. Un motor de provenienta Mazda, despre care tot am debitat prostii in celelalte articole. Cu o distributie pe lant si cu plaja de putere sus in turatii, singura problema la motorul asta e apetitul pentru ulei pe care il dezvolta tarziu in viata. Per total, un motor absolut decent, dar atat. Nu vei face sport cu motorul asta.

  • 2.0 de 150 cai – Luat de pe vechea generatie si transplatat aici, acest motor ramane alegerea cea mai echilibrata pentru Mazda. Orice Mazda. Nu sunt sigur ca ar incapea sub capota unui Mazda 2, dar tot e cea mai buna alegere. Face parte din aceeasi familie MZR deci ai faimoasa fiabilitate japoneza.

  • 2.3 Turbo de 260 cai – Clasicul 2.3 Turbo care a propulsat Ford Focus ST si Ford Mustang 2015, aceasta torpila traieste doar alaturi de sigla „Mazda 3 MPS”. E un motor fiabil, dar nu e ieftin la intretinere. Ieftin nu rezista, gratis nu exista.


Diesel



  • 1.6 HDI de 116 cai – Acelasi 1.6 HDi care a distrus reputatia la orice masina a avut ghinionul de a o gazdui. Peugeot 307, Ford Focus II, Volvo V50 sau Mini Cooper, toate au fost blestemate de catre acest avorton mecanic. Pe langa clasicele probleme cum ar fi injectoarele facute din guma si hartie igienica, sau de clapeta EGR ce ramane blocata pe deschis, motorul asta are o problema interesanta la turbina. In fata turbinei se afla o sita care filtreaza uleiul ce o raceste. Sita se infunda, turbina nu mai primeste racire si uite asa iti crapa turbina in mod miraculos. Si daca nu schimbi sita (multi dorei nu schimba sita) si schimbi doar turbina, vei schimba turbine la fiecare 10.000 km. E interesant ca nu au folosit vechiul 1.6 MZR-CD. Ideea e ca atunci cand vii cu o masina noua vii si cu motoare mai bune, nu mai proaste. Dar am precizat si in articolul despre Mazda 6 GH faptul ca japonezii fac lucrurile putin diferite fata de noi europenii.

  • 2.2 MZR-CD de 150 si 185 caiDe ce nu ai oferi un diesel de 2.0 si ai veni direct cu unul de 2.2 dupa cel de 1.6? Pentru ca Mazda. Macar e un motor fiabil? Nu. Faimosul MZR-CD care a tras si el un testiculele Mazda are urmatoarea problema: Filtrul de particule nu isi face regenerarea complet si ramane motorina nearsa. Motorina ajunge sa se combine cu uleiul si iti contamineaza intreg motorul. Singurul mod prin care iti poti da seama de problema asta este daca verifici zilnic nivelul de ulei si vezi daca nu cumva a crescut nivelul de ulei. Nu, Mazda 3 BL nu produce ulei de motor in mod magic, doar are uleiul contaminat. Mazda 3 BL, o masina care si-a luat atat de multe suturi in testicule incat se poate identifica drept Mihai Traistariu.



Probleme generale Mazda 3 BL


Daca intri pe internet si citesti altceva decat teoriile lui Lorin Ioan Fortuna, combatant ezoteric complet si corect definit din punct de vedere ezoteric prin rangurile si distinctiile acordate, vei citi povesti horror despre rugina de pe Mazda 3, in special Mazda 3 BK si Mazda 3 BL. Lucru adevarat in tarile cu un climat umed, cum ar fi Anglea. Acolo da, Mazda 3 rugineste inainte de a fi ansamblata. Dar in Europa civilizata nu trebuie sa iti faci griji de genul asta.


 


Verdict Mazda 3 BL


O masina extraordinara, care ar fi putut. Doar ca problema la Mazda 3 BL e in felul urmator: Ai un 2.0 benzina care e prea mare si prea gurmand pentru soferul de rand, ai un 1.6 benzina care e prea lent pentru clientela tipica Mazda si ai un 1.6 diesel care e la fel de bun ca un dans lasciv facut de catre Raluca Badulescu pre-operatie, Ozana Barabancea pre-operatie si Oana Romana, totul in timp ce tu esti legat de un scaun si atmosfera romantica este intretinuta de catre vocea suava a Nikitei si a lui Naomi. Poate ca restul masinii e fiabila si distractiva, dar singurul motor pe care il poti cumpara in mod realistic e benzinarul de 1.6 si 105 cai si astfel Mazda 3 BL devine doar o alta compacta de duzina, undeva in brosura unei reprezentante. Totusi, daca te induri la un 2.0 benzina vei face din Mazda 3 BL o japoneza pur sange de moda veche. Crede-ma, merita.


Ce motor recomand? Evident ca voi spune despre acel 2.0 MZR de 150 de cai si evident ca tu vei cumpara acel 1.6 MZR de 105 cai. Ca si Fernando de la Caransebes, el iti spune sa inchizi usa si tu te joci cu papusa. Ai ras? Nu? Ok, ma conduc singur afara.


Scrie un raspuns
  • xllxls

    2024-04-07 21:46:49

    Foarte utile explicatii. Am de ceva vreme o Mazda 3 II BL 1.6 CD (diesel-ul de 115 hp) si nu prea da semne de oboseala, iar pe autostrada la 140-145 ia 5.5. Dupa mine, e o masina onorabila. Multumiri pentru pontul cu sita, rog mecanicul sa verifice. Salutari.

  • AproapeMasini

    2023-10-20 09:52:30

    Salutare Grigore, Mazda 3 BL sta ceva mai bine pe partea de rugina dar nu cu mult. Ca si MPS as merge pe vechiul BK, motorul de 2.3 Turbo DISI de pe BL e groaznic ca fiabilitate. Succes!

  • Grigore Trifan

    2023-10-19 15:10:37

    Salut, dintre MPS-ul din generația BL și BK pe care l-ai recomanda? Din ce am văzut singurele diferente sunt doar la aspect interior – exterior și prezența scaunelor RECARO pe BK, in rest sunt schimbări pe sub capota?

  • AproapeMasini

    2023-08-23 09:39:53

    Buna Andreia, Personal as lua Kia Cee’d 1.4 benzina 109 cai. E o masina foarte buna. Succes!

  • Andreia

    2023-08-22 23:15:50

    Bună, doresc sa achiziționez o mașină și bugetul este maxim 4000 euro. Ce părere ai în legătură cu Mazda 3 2010, 1.6, 150 CP, benzina sau Kia Ceed 1.4, 109 CP,benzina. Eventual dacă mai ai și alte recomandări.Mersi frumos de răspuns:)

  • Nri

    2023-06-06 17:58:18

    Centrala ABS pica

  • Lucian Onac

    2023-01-30 16:17:37

    Te rog o parere despre una din 2017.

  • Best

    2022-09-05 11:34:24

    Frumoasa retrospectiva” a anilor” toate cele bune !

  • AproapeMasini

    2022-07-25 09:05:06

    Salutare Mircea, Depinde doar de cata rugina are. In rest nu sunt lucruri care sa iti dea emotii. Succes!

  • Mircea

    2022-07-24 12:45:54

    pareri va rog ,consum Mazda 3 „Ediție Limitata” model ” Facelift” Motor 2.0i Benzina euro 5 Putere 150 C.P 6 + 1 Trepte de viteza Distributie pe lant


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA