Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: VW Bora ( 1999 – 2005 )

Am auzit de atatea ori „gluma” asta. Ce facea VW atunci cand ii era rau? VW Bora. O gluma mai rasuflata chiar si decat masina asta. Chiar trebuie sa scriu despre masina asta?



 


As putea sa dau copy + paste de la articolul despre VW Golf IV si as putea pleca acasa. Dar totusi mi-am dat seama ca pe cat de mult urasc VW Golf IV, s-ar putea totusi sa am o problema mai mare cu VW Bora.


De ce?


Daca VW Golf IV reprezinta masina oficiala a romanului care nu stie nimic despre masini, VW Golf IV break reprezinta masina oficiala a romanului care vrea mult, bun si ieftin. Iar VW Bora e un Golf IV cu portbagaj, pentru ca la romani masina trebuie sa aiba 4 portiere si portbagaj. Masa sa fie masa, masina sa fie masina, casa sa fie casa, femeia sa fie femeie iar alcoolul sa fie alcool. 


Doar ca Golf IV a fost gandit ca o masina compacta care este destul de mica conform standardelor zilelor noastre. Sa incerci sa faci o berlina dintr-un Golf IV inseamna ca vei avea o berlina foarte inghesuita, ceea ce VW Bora chiar este. Cand era noua, o VW Bora era pentru cei carora le placea Golful, ar fi vrut ceva mai mare dar nu isi permiteau un Passat. 



Dar astazi? Un VW Bora costa mai mult decat un Golf IV chiar daca e aceeasi masina. Problema e ca e la doar cateva sute de euro distanta de VW Passat B5.5, asa ca daca vrei o berlina de la VW iti cumperi direct Passat-ul. Singurul motiv pentru care merita sa cumperi un Bora astazi este ca ai gasit un pont sau ceva ieftin. Sau poate esti un roman atat de romanizat incat platesti in plus doar pentru a cumpara acea sigla de la VW, chiar daca asta inseamna sa iti cumperi o berlina inghesuita. Si chiar si daca ai sigla de la VW, la final de zi ai un VW Bora. Nu vei impresiona pe nimeni.


Da, VW Jetta-ul de dupa a incercat sa se desprinda de Golf si sa capete propria identitate, dar Bora a fost o copie exacta a unei masini care inca de la lansare era un Nokia 3310 intr-o lume Blackberry. Da, ai putea veni cu argumentul fiabilitatii, un argument absolut valabil. Dar totusi trebuie sa stii ca ultimul VW Bora a fost fabricat acum 15 ani. In afara de Ion Iliescu si Viorel Lis, nimeni nu castiga lupta cu timpul. In cazul celor doi domni mentionati, lor li se aplica vorba „cand e frate langa frate, se da moartea la o parte”. 



Motoare VW Bora


Benzina



  • 1.4 MPI de 75 cai – Daca esti atat de ahtiat dupa VW dar nu ai bani de VW, asta e cel mai bun motor pentru tine. Un motor aspirational, pentru o masina aspirationala.

  • 1.6 MPI de 100, 102 si 105 cai – Un motor care a stat in productie cateva secole, pentru ca e atat de bun. Ocazional mananca sonde lambda si bobine de inductie iar undeva tarziu in viata dezvolta un apetit pentru ulei.

  • 1.6 FSI de 110 cai – Acelasi 1.6 MPI dar care primeste sistemul FSI si cativa cai in plus. In schimb pierde compatibilitatea cu GPL-ul, iar mecanicii din Romania in general evita acest motor pentru ca a fost produs timp de 2 minute pe VW Bora si 5 minute pe VW Jetta. Un motor bun, dar rar si prea scump pentru posesorul tipic de Bora.

  • 1.8 de 125 cai – Primul benzinar cu 4motion de pe Bora se afla undeva la jumatatea distantei dintre 1.6 si 2.0. Daca vrei un motor echilibrat, pentru oras, asta e alesul.

  • 1.8T de 150 si 180 cai – Vestitul 1.8T ajunge si pe la VW Bora si e unul din cele mai senzatie motoare din anii 2000. Daca e mai bun sau nu decat 2.3 V5-ul sau 1.9 TDI-ul, va las pe voi sa decideti. Cert este ca pentru un consum mai mare si pentru cateva bobine de inductie primesti la schimb un motor fantastic care poate fi dus lejer in 210 cai. Iar cel de 150 de cai este unul din cele doua motoare cu transmisie automata TipTronic de la Audi A4 B6.

  • 2.0 de 115 cai – Vestitul „2.slow” sacrifica tot in numele fiabilitatii. Consum, putere, dinamica, toate sunt sacrificate pentru fiabilitate totala. Legenda spune ca nici macar nu are nevoie de ulei pentru a functiona. Motorul asta e ca un roman – lipsit de putere, infometat constant dar macar e muncitoresc.

  • 2.3 V5 de 150 si 170 cai – Daca 2.0 sacrifica tot in numele fiabilitatii, „Varu’ 5” sacrifica tot in numele sunetului spectaculos. Slab ca si performante, consum sau fiabilitate, acest dusman al mecanicilor scoate un sunet fantastic atunci cand e functional. Varu’ 5 – motorul oficial „Dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai”.

  • 2.8 V6 de 204 cai – Oare exista posesori de VW Bora 2.8 V6? In fine. Varu’ 6 – motorul oficial „Mergem inainte, ca inainte era mai bine”. La cat de greu e motorul, masina nu mai vireaza stanga dreapta si doar merge inainte.


Diesel



  • 1.9 SDI de insuficienti cai – Motorul asta sacrifica tot in numele fiabilitatii. Sacrifica performantele si inclusiv turbina pentru a fi un motor indestructibil si economic. Acceleratia la motorul asta se masoara cu calendarul, dar macar nu ai sa mergi la mecanic prea des pe partea de motor.

  • 1.9 TDI de 90, 101, 110, 116 si 131 cai1.9 TDI 90 cai ALH este deja un meme mergator pentru consumul mic si pentru fiabilitate, chiar daca are performante modeste. Cele de 101 ( cod AXR ), 110 (cod ASV) si 116 (cod AJM – acelasi de pe Audi A4 B5) sunt motoare simple si fiabile, cu un consum modest dar care au probleme ocazionale la turbina si la EGR. Cel de 131 cai vine cu nume de cod ASZ si este gata sa iti traga un sut in testicule si sa iti ofere performante aproximative cu cele ale lui 1.8T. Fiabil, puternic si economic, acest motor a fost pensionat doar de catre normele de poluare ale UE, ca altfel in Romania s-ar fi cumparat si astazi, de nou. 1.9 TDI – unul din diesel-urile care au pornit mania diesel in Europa.



Probleme generale VW Bora



  • Motoarele diesel nu mai suporta atat greutate si atata faima si isi darama suportii pentru a pleca intr-o lume mai buna. Schimba suportii motor in mod regulat ca sa eviti asta.

  • Incuietorile au obiceiul de a se strica si de a te lasa pe afara, ca sa poti reflecta asupra faptului ca ti-ai cumparat o VW Bora, cand mai puteai pune inca 200 de euro si iti cumparai un Passat B5.5 si aveai experienta completa.

  • Ca orice VW din anii 2000 sunt probleme la uzura interioarelor. Bine, daca vorbim despre Bora optiunile nu sunt chiar atat de multe asa ca nu vor pica prea multe piese. Un scaun rupt si/sau un volan tocit nu este suficient pentru a opri un sofer de VW.

  • Ca tot vorbim despre anii 2000, nu exista VW din acea perioada care sa nu aiba „Check Engine” aprins. De ce? Nu vom sti niciodata. Si eu am avut un VW din 2005 si la fel aveam Check Engine aprins constant. Solutia universal acceptata este sa te obisnuiesti asa.

  • Cutiile automate sunt ori TipTronic de la Audi, ori automate clasice de la VW. Evita cutiile automate clasice VW din anii 2000 mai ceva decat evita Dan Diaconescu sa ne raspunda la intrebarea „Cine ar castiga daca s-ar lupta dacii cu samuraii?”

  • Rugina si varsta generala a masinilor astea sunt o problema serioasa. Mai ales ca un VW Bora 1.9 TDI cu siguranta are un kilometraj astronomic deci te poti astepta la orice piesa sa cada. Daca stau bine si ma gandesc, VW Bora break chiar are forma de cada. VW Bora break, practic versiunea break a versiunii berline a lui Golf IV.


 


 


Verdict VW Bora


Cauti mult, ieftin, fiabil, care sa consume putin si care sa fie ieftin? Atunci VW Bora poate fi alegerea pentru tine, daca ai vreun fetish bizar pentru berline compacte. Totusi, fiind VW preturile vor fi mai mari si de multe ori masinile astea sunt supra-evaluate. Dar, daca gasesti unul la un pret decent, VW Bora poate fi o masina excelenta pentru oras sau pentru cei care au un buget mai strans decat al unui student care a ramas peste weekend in camin pentru ca nu mai avea bani pentru drum acasa si care acum asteapta ziua de duminica pentru ca sa vina prietenii lui din orasul natal ca sa ii aduca un pachet. Totusi, retine ca VW Bora a fost o masina populara si alergata, asa ca majoritatea masinilor de astazi au peste 500.000 de km la bord. Nu 187.000, cum scrie in anunturi.


Ce motor recomand? Daca vrei un benzinar linistit de oras, 1.6 MPI de 102 cai. Daca vrei ceva sport, 1.8T de 150 cai sau 1.9 TDI de 131 cai. Daca vrei un diesel economic, 1.9 TDI de 90 de cai. Sau mana mea, cumperi si tu ce gasesti, ca oricum toate motoarele de pe piata SH din Romania sunt forjate, dar fiabile.


Similar Articles

Sfat achizitie - masina, buget 8,000 euro

Sfat achizitie - masina, buget 8,000 euro

01 September 2024 In „Din Redactie”
Sfat achizitie - Autoturism pe benzina, buget fara numar

Sfat achizitie - Autoturism pe benzina, buget fara numar

24 August 2024 In „Din Redactie”
Sfat achizitie - Troaca japoneza, buget 5,000 euro

Sfat achizitie - Troaca japoneza, buget 5,000 euro

24 August 2024 In „Din Redactie”
AproapeMasini

13 October 2019

Din Redactie



Scrie un raspuns
  • Cata

    2021-12-17 16:02:22

    VW,poate au fost printre campionii fiabilității…de câțiva ani au cam rămas în urmă.. La calitatea construcției sunt foarte buni în continuare !

  • Hugo

    2021-08-21 22:57:34

    Salut la toata banda? am si eu o nelamurire:am cumparat un vw bora din decembri 2001(an masina) 1.9 tdi 90hp, cod motor ALH, care este pb: daca atunci cand schimb vitezele o accelerez incet, linistit nu se aude absolut nimic, in schimb daca o calc mai brutal intre viteze sau in blana se aude in sunet(cum ar sufla ceva) tin sa precizez ca nu scoate nici un fel de fum si nu pierde absolut putere, consumul foarte mic, la atelier mi-au zis ca atat turbo cat si furtunele de alimentare sunt in stare buna, dar pb poate fi de la un radiator care se afla in partea dreapta in fata roti(intercooler cred ca ii zice) pt ca au gasit pete de ulei, acum va intreb pe voi daca ma puteti lamuri cu niste sfaturi.

  • Daniel Șandru

    2021-02-10 15:47:21

    Referitor la mașini peste anul 2010 sunt modele de la Kia și de la Renault peste cele din Wolfsburg.

  • Mihai

    2020-11-28 06:42:03

    Salutare! Mulțam pentru sfat, ca an este 2004 dar ce am aflat după ce am vb cu omul care o vinde este că bora asta Era de anglia, a fost adusă în țară și făcută conversie pentru schimbare volan pe partea stângă și nu știu dacă e ok așa…referitor la acte dacă a fost trecută la rar cu volan pe dreapta sau dacă a fost făcută conversia asta ca la carte..ti am zis am un golf 4 1.6 fsi si e un motor rar și scump la unele piese importante care se găsesc foarte greu tocmai din cauză că s a fabricat un an și se fac doar pe original cum ar fi pompă înalte si altele și super scumpe. Ce vreau sa știu dacă merită achiziția asta ținând cont că mașina avea volanul pe dreapta..?

  • AproapeMasini

    2020-11-27 14:44:01

    Salutare Mihai, 1.8T-ul e mult mai usor de intretinut pentru ca a fost un motor popular pe Passat, A4 si A6 dar si pe alte masini din gama VAG. Trebuie doar sa ai in vedere faptul ca vei avea un consum mult mare la 1.8T, mai ales daca il conduci de parca are 150 de cai. In orice caz, orice masina trebuie verificata pe elevator + tester, iar la VW e cu atat mai valabil intrucat au probleme la rugina. Un ultim sfat ar sa fie masina dupa 2000, ca sa fie Euro 4. Daca e model 1999, e Euro 2 si nu m-as arunca la asa ceva. Succes!

  • Mihai

    2020-11-26 14:00:03

    Salutare! Ma interesează să achizitionez o bora 1.8t 150 cp, ar fi o alegere bună. Eu acum am un golf 4 1.6 fsi dar vreau sa trec la altceva din cauză că am realizat ca se găsesc piese greu ptr motorul 1.6 fsi. Am găsit o bora cu 2200 euro si km undeva la 220000, asta nu știu daca e adevărat. Ce sfat imi poți da te rog in legătură cu posibila alegere!?

  • Daniel

    2020-11-14 18:07:18

    Articolul are o tenta sarcastica, am inteles, dar, lasand gluma la o parte, nu cumperi Passat B5 / B5.5 pentru ca bratele fata (8 la numar) te costa 2500 lei, pe cand 2 pivoti fata la Bora / Golf 4 te costa 90 lei. Snob trebuie sa fii, sa platesti 2500 lei pe bratele unei masini de 20 de ani. La doua schimburi de brate, ai cumparat masina. Vorbind despre Romania, unde este nevoie sa schimbi acele brate anual. Ai mentionat si stema Volkswagen, in general. Volkswagen este cu 10 clase, in domeniul fiabilitate si calitate a materialelor peste orice Renault, Citroen, Peugeot, Kia si alte biciclete de genul. Sunt fan Mercedes si da, Volkswagen este cu mult sub Mercedes, dar si costurile unui Volkswagen, in general, sunt sub cele ale unui Mercedes. Oamenii care isi cumpara Bora / Golf 4, isi cumpara Bora / Golf 4 din mai multe motive : costuri (ale masinii in sine, ale pieselor, ale taxelor, etc.), consum, fiabilitate, usurinta reparatilor si asa mai departe. Nu-si cumpara nimeni Golf 4 / Bora ca sa arate satului cat de „smecher” este. Legat de cat de mult nu impresionezi cu Bora, nu asta ma intereseaza cand cumpar o masina utila si practica. Cat despre mine, am un Mercedes CLK (Coupe, ca da, romanii vor berlina in 4 usi, dupa cum spune articolul), masina inimii si un Bora 1.9 TDI Break. Am ales Bora peste Passat, peste A4 B6 si peste BMW E46 din motivele mentionate anterior. Bun sarcasmul, in cazul in care exista. Daca nu, prost articol. Numai bine, rau la nimeni !

  • Florin

    2020-05-28 20:55:52

    Salutare. Raspund la intrebarea ta de mai sus. Da, sunt posesrori de Bora V6 4 Motion. Eu sunt unul dintre ei, si va asigur ca este o placere sa conduci o asemenea masina. Motor fiabil, puternic, chiar daca sistemul 4Motion atarna cam mult in carca lui si limiteaza spatiul interior (mai ales in spate). Ca plusuri, as spune: sunetul acestui motor face toti banii . Consumul este foarte bun (8.5l / 100km), distributie cu lant, Haldex nu prea complicat, 6 trepte. Ca minusuri: interior cu plastice care se uzeaza foarte repede, vesnicele probleme cu broastele usilor, faruri proaste. Doar putini isi dau seama ca este un lup in blana de oaie, pentru ca la exterior difera fata de modelele obisnuite doar buza de jos a barei fata si spate, evacuarea, jantele specifice, dimensiunea discurilor de frana, si cam atat. Parerea mea personala este ca este cel mai bun motor pe care l-a construit VW vreodata. Poate ma insel, dar repet, este strict parere personala, dupa experienta mea din 1995 pina astazi, ca fan VW care a detinut cam 80% din motorizari, pe diferite caroserii, de la golf 2 la Phaeton V8 4.2i.

  • Adi Iulian

    2020-01-23 07:51:21

    „Check Engine” aprins are doua cauze fundamentale : 1. Necesita inlocuirea sondelor lambda, obligatoriu cu altele ORIGINALE ca acelea puse in fabrica la ansamblarea masinii , deci nu cu ceea ce exista pe piata .Probelma este ca , orice piesa din fabrica , nu se va gasi pe piata . Este un concept secret defapt , care merge pe premiza ca acest creier al motoarelor pe benzina (sonda lambda) este defapt limitat atat cat si garantia masinii ( 5 ani sau 150.000 km) iar dupa acest interval , sondele lambda si-au consumat viata . Chiar daca le vei schimba , martorul apare dupa putin timp ! 2. Cureaua de accesorii si cureaua de distributie ,dupa un anumit timp , in momentul cand se intinde putin , nu mai antreneaza o rotatie perfecta a tuturor rolelor , si din aceasta cauza, niste senzori speciali observa lucrul acesta si transmite computer-ului ( marca Audi mai ales , cunoscuta prin faptul ca acel computer este foarte performant si afiseaza deseori martorul ceck engine)

  • vlad tepes

    2019-10-17 23:17:49

    Problema comuna a tuturor masinilor actuale este aceea ca, datorita globalizarii accentuate, majoritatea folosesc aceleasi subansamble sau componente, inclusiv motoare intregi, astfel incat notiunea de fiabilitate a devenit relativa, variind nu de la marca la marca, nici macar de la model la model, ci pur si simpu de la masina la masina , dupa cum ai noroc sau ghinion la cumparare. De exemplu, clasicul si banalul 1.5 DCI echipeaza si dacia logan, dar si mercedes C-class, doar preturile masinilor difera exponential. C a sa nu mai vorbim de arhicunoscutele 1.6 si 2.0 HDI! Practic, in ziua de azi se fac masini fara individualitate si fara originalitate!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA