VW Jetta A5, una din cele mai populare masini printre romani. Practic, in Romania ar trebui sa se vanda doar VW Jetta A5. De ce este Jetta pentru Romania ceea ce sunt casetele cu Benone Sinulescu pentru mine, afla din articolul de astazi.

 

 

VW Jetta A5 a venit ca si continuarea unui experiment VW care a avut un succes pe plaiurile mioritice mai ceva decat blugii din Turcia si mai ceva decat tricourile cu plasa prin discoteca tineretului din Costinesti prin anii 2006. VW Bora era un Golf IV portbagaj sau un Passat B5.5, ia-o cum vrei (ia-o tu bai nesimtitule) si era o curiozitate pe care au cumparat-o romanii.

Doar ca Golf IV a inceput isteria 1.9 TDI de la VW iar Golf V a venit ca sa o continue. Si pentru ca prea multi romani faceau prea multe glume proaste pe seama numelui Bora, VW lanseaza VW Jetta A5. Se pronunta VW Jetta? Sau VW ietta? Sau VW Geta? Cine stie.

Iata trei motive pentru care VW Jetta A5 e cea mai potrivita masina pentru romanul tipic:

 • E Volkswagen deci are sigla care trebuie. Doar nu ai fi vreun ata-in-cur cu un Ford sau vreun atza-in-cur cu o Toyota sau vreun loser cu Citroen sau vreun fraierica-geamantan cu Opel si fereasca Dumnezeu sa nu cumva sa te apropii la mai putin de 50 de metri de o Dacie. Ai Volkswagen, le-ai aratat la fraeri. Plus ca ai auzit de la vecinii ca VW sunt cele mai rezistente chestii de la Rasputin incoace.
 • Are motor diesel. Si nu orice motor, are vestitul 1.9 TDI!!!!! Dar stai, nu te aseza pe scaun, tine-te bine de testicule pentru ca VW JETTA A5 VINE SI CU 2.0 TeDeI !!!!!!!!! Si mai e si VW!!!!
 • Are patru portiere si portbagaj. Practic, arata a masina adevarata, nu a jucarie. Pentru romanii masa trebuie sa fie masa, casa sa fie casa, femeie sa fie femeie, masina sa fie masina si alcoolul sa fie alcool.
 • Trecand peste stereotipuri, mai este un motiv real pentru care VW Jetta A5 a avut atat succes. Practic, in 2005 aveai foarte putine optiuni de berline bazate pe masini compacte. Aveai Ford Focus II berlina care arata jalnic, aveai Opel Astra H berlina dar toata lumea era ocupata ori prin service ori isi cumparau versiunea break. Mai aveai Mazda 3 berlina dar aia nu o interesat pe nimeni, si nici Toyota Corolla nu exista in vocabularul european. Mai aveai Volvo S40 dar si ala era ocupat ca sa stea in service. Despre Dacia Logan si Hyundai Accident nici nu ma obosesc sa scriu nimic. Singurul rival real a lui Jetta era Renault Megane II berlina, dar iarasi nu l-a cumparat nimeni pentru ca nu era VW.

 

Motoare VW Jetta A5

Benzina

 • 1.4 TSI de 122 cai – La fel ca multe lucruri in viata, prima oara nu e asa cum iti imaginai ca va fi si eventual va fi si dureros. La fel e si cu 1.4 TSI cu distributie pe lant de la VW, unde trebuie verificat la fiecare 50 de km intinzatorul lantului de distributie.
 • 1.4 TSI de 140, 160 si 170 cai – Primesti atat o turbina cat si un compresor si ai vestitul Twincharger care a fost retras la 2 zile dupa lansare din cauza fiabilitatii excesive si a protestelor mecanicilor.
 • 1.6 MPI de 102 cai – Vechiul 1.6 MPI lansat odata cu Viorel Lis, acesta este singurul benzinar compatibil 100% cu GPL-ul. Ocazional mananca bobine de inductie si ulei, dar daca nu ai un bidon de ulei in portbagaj, nu simti ca ai un VW autentic.
 • 1.6 FSI de 116 cai – Cel mai simplu si mai ieftin benzinar din lista in ceea ce priveste costul de achizitie. Daca vrei ceva ieftin, simplu si fiabil care sa iti transporte fundul prin oras, acesta poate fi cel mai decent motor pentru asa ceva. Multa grija in schimb la mecanici pentru ca multi se feresc de el pentru ca in Romania daca e cu munca dam bir cu fugitii.
 • 2.0 FSI de 150 cai – Nu ai 1.8 TSI ca pe Octavia II asa ca discutia e mult mai simpla. Asta e singurul motor civilizat care sa fie si sport de pe VW Jetta A5. In afara de consumul responsabil nu ar trebui sa ai emotii cu motorul asta si pentru ca e un 2.0 FSI si preturile sunt foarte mici.
 • 2.0 TSI de 200 cai – Versiunea lui 2.0 FSI e mai rara pe Jetta A5 decat momentele in care fetele nu imi dau cu seen atunci cand le scriu ceva pe Facebook. Nici macar pe olx. Ca orice posesor de 2.0 TSI care se respecta, nu uita sa iei damingeana de ulei dupa tine.

Diesel

 • 1.6 TDI de 105 cai – Ceea ce a vrut sa fie succesorul lui 1.9 TDI a fost doar un o tentativa usor nefericita. 1.6 TDI a fost pentru 1.9 TDI ceea ce Gothic 3 a fost pentru Gothic 2. Strangulat de normele de emisii moderne, acest 1.6 TDI e mai chinuit de viata decat un angajat minim pe economie, in mediul privat. Daca ruleaza 200 de metri in oras acest motor isi pierde EGR-ul, injectoarele si filtrul de particule.
 • 1.9 TDI de 105 cai – Ala-i tata, vestitul 1.9 TDI de la VW. Un motor vechi si testat, lipsit de probleme generale de fiabilitate (exceptand BXE-ul care mai scapa bielete prin esapament). Undeva tarziu in viata se uzeaza axa cu came si suportii motor.
 • 2.0 TDI de 140 cai – Aceasta serie de 2.0 TDI vine de pe Golf si Octavia si nu face parte din generatia problema de pe Passat B6 si A4 B7. Singura problema notabila la acest motor este apetitul pentru volante cu masa dubla si pentru ambreiaje, iar in cazuri extreme ambreiajul cand face infarct ia si cutia de viteze dupa el. VW 2.0 TDI – Mihaela Nicoleta Ispas a industriei auto. Acest 2.0 TDI NU ARE problema axului balansier de la pompa de ulei.

Probleme generale VW Jetta A5

 • Nu are destule motoare diesel.
 • Motoarele diesel moderne sunt mai sensibile la calitatea motorinei decat o boboaca care se intalneste pentru prima data cu carturarii din camin. Daca ii dai cu motorina luata direct din buda, vei contamina rezervorul cu span si se va ajunge pana la distrugerea rampei comune. Practic, poti sa-ti iei alta. Alta masina.
 • Unele motoare mai de Doamne Ajuta au primit si o cutie automata de tip DSG, iar motoarele pentru saraci au primit o cutie automata pentru saraci. Ambele sunt la fel de slabe ca si fiabilitate, doar ca DSG-ul e mult mai scump la intretinere. Iar daca a picat Mecatronic-ul, practic calculatorul cutiei, poti sa-ti iei alta. Alta masina.
 • Nici un VW din anii 2005 fara probleme la ABS iar VW Jetta A5 nu face exceptie. Multumim senzorului G201 pentru ca ne tine pe noi ocupati si pe mecanici bogati.
 • Dar stai, mai sunt probleme de povestit! Vestitul compresor care se strica la fiecare 5 minute pe Octavia 2 se afla si pe VW Jetta A5, doar ca se strica mai rar. Dar tot se strica si asta nu ma incalzeste si nici nu ma raceste cu nimic. Ca doar e stricat compresorul.
 • Chederele de la usi sunt facute din guma de mestecat iar la primul contact cu ploaia se vor dezlipi si vor cadea. Dar macar masina arata a masina, cu 4 porti si un portbagaj.

Verdict VW Jetta A5

E o berlina compacta de la VW care are atat 1.9 TDI cat si 2.0 TDI. Ce mai vrei de la viata? Lasand gluma la o parte, VW Jetta A5 ramane doar un Golf V cu portbagaj, pentru ca nu si-a facut propria identitate precum a reusit generatia urmatoare. Totusi, acesta berlina compacta a venit si a bifat toate dorintele romanilor, fapt pentru care sunt mai multe masini pe strada decat am eu igrasie in bloc si asta e un testament al popularitatii si al fiabilitatii. VW Jetta A5 – Marioara Murarescu a lumii auto, daca Marioara Murarescu ar fi avut 4 porti si un portbagaj.

Ce motor recomand? Daca vrei o berlina compacta de oras care sa te plimbe de colo colo, probabil ca 1.6 MPI sau 1.6 FSI, singura diferenta e ca unul merge 100% cu GPL si celalalt nu, dar 1.6 FSI e mai ieftin la achizitie pentru ca nu se impaca cu GPL. Deci, daca te intereseaza sa pui GPL sau nu, aici se rezuma decizia de achizitie. Pentru diesel, daca vrei VW Jetta A5 dar nu ai bani de VW Jetta A5, ia un 1.9 TDI. Daca ai bani si vrei experienta full, ia un 2.0 TDI.

Ce motor as cumpara eu? 2.0 FSI de 150 cai. O viata avem, si o gaura in fund.