Cauti o berlina fara pretentii, care sa te duca de colo colo si care sa aiba si dotari? Hyundai Elantra III – masina oficiala a lozului in plic.

 

Lansata prin anii 2000, Hyundai Elantra III a fost fix acea masina care ne-a dat imaginea Hyundai pe care o percepem si astazi, alaturi de Hyundai Accident…asta, Accent. Doar ca Elantra se vroia a fi masina premium a unui producator de masini ce costau unpic mai mult decat o masina de spalat si care erau la fel de dotate si care accelerau la fel ca o masina de spalat. Sa incerci sa faci o masina premium in timp ce tu vinzi cuptoare de microunde pe roti, e ca si cum ai fi intr-un sat African si ai avea papuci facuti din bidoane. Ai fi al mai dat in aia masii.

Dar totusi Hyundai Elantra III s-a remarcat prin pretentii low-cost si fiabilitate legendara. Si cand spun legendara este pentru ca merge pe principiul “nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”. Motoare agriculturale furate de pe UTB 650, interioare mai gri decat economia tarii, dar macar aveai cateva butoane care sa iti fure ochii si, in speranta reprezentatelor, banii.

Totusi, Elantra a venit cu primul val coreean care a pus Hyundai pe harta Romaniei. Construit pe o platforma comuna cu Hyundai Tucson, Kia Sportage si Hyundai Coupe, aceasta berlina inca mai face fata pe strazile patriei chiar si in 2020.

Elantra III sau Dacia Logan I?

Evident, cand esti in zona asta de buget trebuie sa bagi in seama si elefantul din camera. Ma rog, Nicu Paleru din camera, in cazul Loganului. Amandoua sunt ieftine de cumparat si ieftine de intretinut. Elantra vine cu o idee mai multe dotari iar Loganul are o garda la sol mai mare si motoare mai mici. Ai rade la argumentul asta si de faptul ca Elantra incepe de la 1600 cmc iar Loganul poate fi cumparat cu un motor de 1.4 “rup asfaltul”, dar cand esti in zona asta de pret, fiecare leu conteaza. Altfel, mi-e greu sa cred ca Hyundai Elantra III ar fi o masina aspirationala. Mi-e greu sa cred ca undeva in Romania exista cineva care sa spuna “Ah, ce mi-as dori o Elantra din 2001”.

 

Motoare Hyundai Elantra III

Benzina

  • 1.6 de 107 cai – Cel mai mic, anemic si non-pretentios motor din gama. Vine din aceeasi gama cu celelalte benzinare deci vom discuta la probleme comune. Oricum nu va cumpara nimeni acest Ion Paladi care trebuie sa traga o caroserie de Ernesto Dosman.
  • 1.8 de 132 cai – Copilul de mijloc al unei masini de top al unui constructor de jos. La fel ca si la A6 C5, e mai scump decat 1.6 dar mai slab decat 2.0. Ori mergi la ieftineala, ori mergi la sport. Intr-o Elantra din 2001.
  • 2.0 de 140 cai – O antichitate care a rezistat pana in 2010 pe Tucson si pe Sportage, acest motor a facut senzatie pe Hyundai Coupe. Iar daca ii pui GPL, fuge ca Liviu Varciu dupa emisiuni si consuma cat un alcoolic care a trecut millimetric pe langa ciroza.

Diesel

2.0 CRDi de 113 cai – Aceeasi antichitate Euro 3 montata pe Tucson, Sportage si Santa Fe. Un motor robust, lent si care are probleme ocazionale la senzorul axei cu came. Macar vine cu volanta cu masa simpla deci intretinerea e atat de ieftina incat iti poti permite chiar si o noapte de cazare in Cluj la Afterhills. Intradevar, o noapte de cazare intr-un beci, dar cazarea e cazare.

Probleme generale Hyundai Elantra III

  • Toate motoarele pe benzina sunt de fapt motorul Beta in diverse forme. Asta inseamna probleme la comun si un zgomot demn de un motor diesel si un relantiu neregulat. Macar e un benzinar aspirat robust care nu se strica pentru ca oricum nu are ce sa se strice.
  • Interioarele sunt furate din Dragonul Rosu, de la tarabele din spate. Dar ce conteaza daca mai pica un buton sau un torpedou?
  • Nu e o masina obisnuita asa ca piesele se vor gasi mai greu decat initiativa de munca a unui angajat pe minimul pe economie.

 

Verdict Hyundai Elantra III

Daca nu iti pasa de masini si vrei o berlina ieftina care sa iti transporte fundul de colo colo, ia-ti un Logan. Sau un Hyundai Accident. Dar daca vrei o berlina care e la jumatatea centrului dintre incredibil de ieftin si aproape premium, atunci Hyundai Elantra III e o alegere buna de luat in calcul. Poate ca nu e cea mai buna masina din anii 2000, dar macar a pavat drumul catre alte masini geniale ce au urmat, iar pentru asta – Hyundai Elantra III, respect!

Ce motoare recomand? Benzinarul de 2.0 cu o instalatie GPL e o alegere excelenta pentru cei care vor o berlina semi-low-cost-semi-premium-semi-barja-semi-masina-sport. Pentru restul recomand 2.0 CRDi de 113 cai.