BMW Seria 1 F20, a doua generatie a BMW-ului aspirational. Daca primul Seria 1 avea o pseudo-identitate in afara de „vreau BMW dar nu am bani de BMW”, BMW Seria 1 F20 iti ia si banii si iti da si ceea ce am primit eu cand am cerut marire de salariu.

 

 

Asta pentru ca prin 2004 inca aveai optiunea de a cumpara un E46ti, care intradevar era BMW-ul aspirational. Dar in 2011 BMW Seria 1 F20 era cel mai ieftin BMW, atat ca si pret cat si la nivel de calitate si de ceea ce primesti.

30.000 de euro pentru un BMW de 94 de cai.

Eu cand am vazut lista initiala de configuratii si am vazut ca un BMW Seria 1 F20 cerea 30.000 de euro pentru un benzinar de 101 cai sau pentru un diesel de 94 de cai, am inchis. Poate daca iti ofera un benzinar de 101 cai SI un diesel de 94 de cai era o treaba la banii astia, dar cand vii si ceri bani de Golf VII GTI si oferi putere de Logan, atunci stii ca ai comis-o grav. De fapt, Loganul 0.9 TCe te va bate la fund grav pe strazile patriei pentru ca are 4 sau 11 cai in minus dar are si o greutate considerabil mai mica. Practic, v-au ajuns glumele din trecut cand se compara GOLANUL cu BMW-ul.

Primesc si altceva in afara de sigla la banii astia, corect?

Da, primesti posibilitatea de a selectiona dotari optionale. Si pentru ca vorbim despre un constructor german premium (am discutat problema asta si la Audi A3 8V ), totul este optional: volan, geamuri, scaune, pedale, oglinzi si tot asa. Dar macar arata bine si poti spune ca ai BMW si poti si demonstra asta, la ceas de seara cand pui cheile de la masina pe masa in club. Te-ai putea lauda si cu tractiunea spate, dar fii sincer cu tine: Nici nu stii ce inseamna si nici nu te intereseaza. Pe tine te intereseaza sigla. Ca doar nu ai cumparat o masina de familie, pentru ca oricum nu ai loc in spate de trenul de rulare. Serios, masina asta daca venea doar coupe si doar cu un benzinar de 2 litri, atunci ar fi fost o masina serioasa.

Sunt hater cand vorbesc despre tractiunea spate?

Eu nu. BMW in schimb, da. Asta pentru ca BMW Seria 1 F20 este ultimul Seria 1 cu tractiune spate, succesorul F40 fiind doar un alt hatchback cu tractiune fata. Asta pentru ca pana si BMW a realizat ca majoritatea cumparatorilor habar nu au ce este o tractiune spate si au realizat ca nu ai ce face cu tractiune spate daca ai doar 94 de cai asa ca au trecut la tractiune fata.

Motoare BMW Seria 1 F20

Benzina

 • 1.5 turbo de 107 cai – Acest microscopic 1.5 turbo in 3 cilindri semnaleaza inceputul sfarsitului pentru BMW Seria 1. Motor de 1.5, 3 cilindri, urmeaza si tractiunea fata, BMW Seria 1 F20 incaseaza lovituri mai ceva decat Naomi in 2009 atunci cand a fost tuns de 4 barbati. Ca si motor nu are probleme specifice dar este mai dependent de ulei bun schimbat la timp decat sunt eu dependent de Baricada TV noaptea cand imi intra pijamaua in fund.
 • 1.6 turbo de 101, 134, 168 si 174 cai – Nume de cod N13, acest minunat gunoi denumit afectuos „Prince” a ruinat reputatia Mini si Peugeot. Ma rog, redundant sa zici ca un singur motor a ruinat reputatia Peugeot. E ca si acum ai avea toate bolile cu „S” posibile si te-ai plange ca ai luat si gonoreea. Totusi, pe BMW nu sunt atat de multe probleme.
 • 2.0 turbo de 181, 215 si 221 cai – Mare atentie la cel de 215, nume de cod N20. Chiar daca nu mai e asa de halucinant ca in trecut, inca mai pot aparea ocazional probleme la intinzatorul lantului de distributie si la pompa de motorina de inalta presiune. Cat despre celelalte variante acestea au nume de cod B48 si nu au probleme specifice.
 • 3.0 turbo de 315, 322 si 335 cai – Venite doar pe M135i si M140i ca sa iti traga un sut in testicule, aceste motoare sunt sunt puse pe masini atat de diferite de modelele standard incat isi cer propriul articol.

Diesel

 • 1.5 turbo de 114 cai – Probabil cel mai echilibrat motor pentru BMW Seria 1 F20 aspirational. Nu are probleme specifice in afara de filtrul de particule mai sensibil decat postarile lui Traistariu, dar totusi, 114 cai?
 • 1.6 turbo de 94 cai – Faimosul N47. Cel mai mic, anemic si degeaba motor vine si cu probleme specifice. Chiar daca din 2011 s-a rezolvat in mare partea problema distributiei, aceasta in continuare are viata scurta. Doar ca nu te mai costa de doua ori valoarea masinii doar ca sa schimbi distributia si sa rezolvi problema.
 • 2.0 turbo de 114, 141, 181, 188, 215 si 221 cai – Aici ai un terci de N47 si B47 dar macar nu ai probleme care sa iti dea in moalelel capului. Totusi, as evita motoarele N47 din 2011 pentru ca nu se stie daca ai prins un motor cu piesele schimbate sau ai prins un motor vechi care se strica la fiecare 20 de minute.

Probleme generale BMW Seria 1 F20

 • Ploua in masina. La fel ca si in cazul lui Ford Focus III, chederele sunt facute din guma de mestecat si hartie igienica iar la prima ploaie se topesc si iti transforma masina intr-un platou de filmare pentru Spongebob.
 • Spatiul microscopic din spate datorita trenului de rulare ar trebui sa te puna pe ganduri. Dar oricum nu cred ca te intereseaza pentru ca nu ai prieteni de carat in spate oricum. Pentru ca nu ai prieteni. Pentru ca ai BMW.
 • Un subiect mai controversat decat modul in care si-a facut Cristian Tantareanu averea, anvelopele run-flat vin standard la BMW. Fara roata de rezerva, fara kit de reparatie. Asa ca mare grija la calitatea anvelopelor.
 • Servodirectia e mai indecisa decat o femeie intr-un outlet. La fel ca o femeie intr-un outlet, are momente cand se enerveaza si pleaca.
 • Toate benzinarele de pe BMW Seria 1 F20 au injectie directa si au nevoie de curatenie ocazionala la galeria de admisie. A da, nici nu poti pune GPL pe ele, deci nu poti fi roman adevarat intr-un BMW Seria 1 F20.
 • Toate motoarele BMW (si nu numai) moderne au marje de toleranta foarte mici si sunt mai dependente de ulei ca niciodata. Uleiul trebuie schimbat la maxim 8000 de km si trebuie folosit doar ulei original BMW. Dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai. Stii si ca in felul asta motorul se va invarte la infinit si vei evita foarte multe probleme.

 

Verdict BMW Seria 1 F20

E ultimul hatchback cu tractiune spate din epoca anilor 2010-2015. E unul din primele BMW-uri moderne care anunta venirea tractiunii fata si a motoarelor in 3 cilindri. Si pentru ca vine cu doar 94 de cai, nu pot lua in serios masina asta.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare recomand doar 2.0 Turbo de 181 de cai, chiar daca cel mai probabil vei merge pe un 116i sau un 114i. Iar la categoria diesel tot un 2.0 Turbo B47 de 188 de cai. Dar motoarele astea deja catapulteaza pretul masinii undeva pe la 45-50.000 de euro si cel mai probabil tot un 114d de 94 de cai vei cumpara.