Nu mi-e frica de producatorul auto ce lanseaza 10.000 de masini o data. Mi-e frica de producatorul auto ce lanseaza o masina de 10.000 de ori. Seat Exeo, un Audi A4 B7 recarosat. Seat Exeo, o masina geniala.

 

Nu sunt fan VW si in general nu sunt fan al masinilor germane. Sunt convins ca acei doi cititori fideli ai fosei septice denumite AproapeMasini stiu asta. Si nu ca am o problema neaparata cu producatorii, pe cat am o problema cu faptul ca la aceste masini platesti mai degraba sigla si nu masina. Foarte rar se arata iesind din padure o masina germana unde poti spune ca “Da’ frate, cumpar mecanica, cumpar masina, nu cumpar sigla”.

Si aici apare Seat Exeo. La fel cum Renault a decis sa recicleze piesele de pe vechile generatii de Clio si sa le monteze pe Logan, Sandero sau Duster, asa si VW a decis sa recicleze piesele vechi de pe Audi A4 B7 (care e de fapt un A4 B6 facelift care e de fapt un Passat B5.5 mai de Doamne Ajuta!) si sa le monteze pe Seat Exeo.

As putea da copy paste articolului despre A4 B7, singurele diferente notabile fiind botul, spatele si interiorul masinii (interior furat de pe A4 B7 cabrio, diferit fata de modelele normale).

Merita un Exeo?

La fel ca si A4 B7, Seat Exeo sacrifica tehnologia pentru fiabilitate. Da, a primit si ceva tehnologie de la A4 B8, dar grosul masinii e de A4 B7. Merita sa cumperi in 2013 (sfarsit de an) o masina cu tehnologie din 2000 (anul lansarii lui A4 B6)? Daca vrei o masina semi-premium care sa fie fiabila si care sa aiba cat mai putina tehnologie, atunci da. O masina care se adreseaza celor care au cumparat si Nokia 3310 New. Si pentru ca e Seat si nu Audi (adica are sigla de Seat, ca masina e Audi), se devalorizeaza si preturile cad precum un sac de cartofi din pod. Asta o face o masina excelenta pentru Uber, taximetrie sau pentru cei care vor o masina solida pe bani relativ putini.

Evident, cand vei spune ca ai un Seat Exeo, lumea te va intreba “Exeo? Ce e ala?”. Nu vei impresiona pe nimeni spunand ca ai un Exeo. Pentru ca aici cumperi masina, nu sigla.

 

Motoare Seat Exeo

Benzina

  • 1.6 MPI de 102 cai – La fel ca si cei care cred ca pamantul e plat, eu nu inteleg cum de motorul asta mai e liber pe strazi. Lansat odata cu vechiul A4 B6, acest benzinar aspirat a supravietuit cumva pana in 2013. Practic, a avut o cariera de doua ori mai lunga decat cea a trupei L.A. . Un motor fiabil, lipsit de probleme, care ocazional mananca ulei si bobine de inductie.
  • 1.8T de 150 cai – Legendarul 1.8T de pe A4 B6 isi striga ultimul sprint sub capota lui Seat Exeo. Un motor vechi, care mananca ocazional turbine si bobine de inductie, dar care e mult peste celelalte motoare moderne.
  • 1.8 TFSI de 120 si 160 cai – Aduse de pe A4 B8, aceste 1.8 TFSI sunt fix legendarele consumatoare de ulei. Daca nu ai probleme ca motorul tau sa manance intre 300 si 1000 de grame de ulei la 1000 de km parcursi, atunci ia-l cu incredere.
  • 2.0 TFSI de 200 si 211 cai – Daca la 1.8 TFSI n-ai nici putere, nici fiabilitate, macar aici ai putere. In continuare trebuie sa mergi cu bidoanele de ulei dupa tine, dar macar poti ajunge repede pana la prima benzinarie pentru a face plinul de ulei, nu de benzina.

Diesel

2.0 TDI de 120, 143 si 170 cai – Aceleasi 2.0 TDI luate de pe Passat B7 si A4 B8. Nu mai sunt probleme la axul pompei de ulei si nici la injectoare, asa ca trebuie sa ai grija doar la acumularile de span daca alimentezi de la ultima bomba de benzinarie. De asemenea vorbim despre un VW diesel deci volanta se va uza mai repede decat ti-ai dori si fiind cu masa dubla se va uza si contul tau bancar mai repede decat ti-ai dori. Personal recomand versiunea de 120 cai pentru fiabilitatea si cea de 143 pentru echilibrul dintre performanta-fiabilitate-costuri.

Probleme generale Seat Exeo

  • Fiind bazat pe mecanica lui A4 B6 / A4 B7, Seat Exeo vine implicit cu suspensia multi-link care e buna pe asfaltul ca in palma dar prost pentru drumurile pline de gropi. Bine macar ca suntem in Romania si nu avem problema asta, spre deosebire de Germanezia, Elvetia sau Spanea.
  • Mare grija la transmisia automata pentru ca ai motoare din minim 3 generatii de VW asa ca ai undeva la 400 de tipuri de cutii automate disponibile pe Exeo. Fa-ti temele strasnic si evita versiunea 2.0 TDI de 143 pentru ca vine cu automata Multitrauma…asta…Multitronic.

Verdict Seat Exeo

Daca insisti sa ai tehnologie veche si testata, atunci Seat Exeo e pentru tine. Practic, Exeo e un fel de Logan premium, pentru ca amandoua urmeaza acelasi principiu doar ca Loganul e o masina low cost reciclata si Exeo e o masina premium reciclata. Personal imi place Exeo, chiar daca are un interior mai demodat decat statusurile pe yahoo cu “DND JOC CS NU RASPUND MAI PUTIN STIE CN :X “.

Ce motoare recomand? Daca reusesti sa gasesti unul, benzinarul 1.8T MPI de 150 de cai e un motor fantastic. Dar probabil vei merge pe un 2.0 TDI de 120 sau 143 de cai, pentru ca asta vei gasi in 99% din anunturi. Cat despre transmisie, eu as merge pe o cutie manuala pentru ca ai prea multe tipuri de cutii automate acolo si nu stii ce cumperi. Plus ca, ce isi face omul cu mana lui se numeste lucru manual.