Ford EcoSport I, mini SUV-ul de la Ford, construit in Romania ca sa ii traga un sut in testicule lui Dacia Duster. Oare? Incepe batalia de la Craiova, care se va lasa cu multi euro castigati pentru ei si aproape satisfactie pentru tine.

Am mai vorbit despre aventurile Ford prin Europa. La fel a fost si cu Ford EcoSport I, prima lor tentativa de cross-over. Mai intai a fost experimental cu 1.0 EcoBoost-ul care le-a mancat zilele. Apoi au venit cu Ford Kuga care nu a fost un succes la fel de rasunator ca Dan Diaconescu in Direct. Si apoi a venit povestea lui Ford EcoSport I.

Care poveste?

Cei de la Ford au venit cu piticii lor cu “One Ford” si au vrut sa lanseze masini globale, care sa fie si pentru american, si pentru indian, si pentru rusnac, si pentru filipinez, si pentru european. Practic, Ford e un fel de Ditrau invers.

Asa s-a intamplat si cu Ford EcoSport I. Istoria lui Ecosport din Europa care de fapt este EcoSport II incepe prin 2003 cand in Brazilia se lanseaza primul EcoSport, care era bazat pe platforma de Ford Fusion-ul de la noi (Ford Fusion-ul american e Mondeo de la noi). Si a fost un succes instant in Brazilia, masina fiind mai cumparata decat semi-automatele si asta i-a determinat pe cei de la Ford sa treaca balta spre Europa.

Doar ca productia lui initiala a fost in Chennai, India si asta s-a vazut in vanzarile microscopice din Europa. Practic, Ford a vrut in 2014 cand au adus EcoSport-ul in Europa sa vanda 100.000 de bucati. Si au reusit doar 11.000 de bucati, pentru ca noi europenii suntem mai pretentiosi la calitatea materialelor interioare dar si pentru ca motoarele de atunci nu se puteau atinge de normele de poluare impuse de catre UE.

Asa ca in 2016 se relanseaza Ford EcoSport I, cu tehnologie noua si in principal prin faptul ca productia a fost mutata din Chennai in Romania, la Craiova. Asta face din Ford EcoSport I sa fie cel mai direct competitor al lui Dacia Duster. Doar ca un Duster entry-level costa cu 50% mai putin si vine tot cu un motor de 1.0 turbo, dar doar de 100 de cai spre deosebire de 125-ul lui EcoSport. E ca si cum l-as compara pe Ion Paladi cu Ion Oncescu. E ca si cum l-ai compara pe Luis Lazarus cu Corneliu Vadim Tudor. Nu are nicio sansa.

Motoare Ford EcoSport I

Benzina

1.0 turbo de 125 cai – Vestitul 1.0 EcoBoost adus de pe Ford Focus III isi face treaba cu demnitate aici, pentru ca vorbim de o caroserie ce cantareste chiar si 2 grame. Cat despre fiabilitate nu sunt probleme remarcabile pentru ca deja s-au rezolvat ranile trecutului.

Diesel

1.5 TDCi de 100 cai – Nu inteleg de ce ai pune un diesel pe masinile din clasa asta, dar e bine de stiut ca il poti avea. Cat despre fiabilitate se pare ca succesorul direct al lui 1.4 TDCi si-a spus “a doua oara n-o mai fac” si nu prezinta probleme specifice. In unele cazuri rare sunt probleme cu pompa de apa, dar e oricum recomandata sa o schimbi odata cu distributia.

Probleme generale Ford EcoSport I

  • Faimoasa cutie automata PowerShift ramane si in 20-20 relevanta ca exemplu de “asa nu”. Problemele sunt dimineata la pornire in sensul ca e reticenta de a schimba in treptele 1 si 2, mai reticente decat statul roman ATUNCI CAND E VORBA DE A CONSTRUI AUTOSTRAZI HUOO RUSINE.
  • Nu mai primesti roata de rezerva, ci doar un kit de reparatie pe care poti sa ti-l bagi acolo unde nu bate soarele.
  • Sistemul infotainment merge pe logica lui Gennaro Ivan Gattuso si spune “Sometimes maybe good sometimes maybe sht”

Verdict Ford EcoSport I

O masina care ar trebui sa se ia de gat cu Dacia Duster, Suzuki Vitara, Renault Kadjar sau Mitsubishi ASX. Din pacate costa mai mult decat toate 4 la un loc si asta pune EcoSport-ul intr-o situatie mai complicata decat atunci cand te prinde profesorul in examen ca ai venit cu o servita. Totusi, inainte sa ii tragem pumni si picioare, trebuie sa recunoastem faptul ca EcoSport-ul vine in Romania direct in echipare Titanium (echiparea Roxana Ionescu), spre deosebire de Duster-ul unde scaunele sunt optionale. Ca si masina ramane doar un alt cross-over de oras, dar macar e unul care arata bine si care e fiabil.

Ce motoare recomand? Nu ai sa ghicesti niciodata. Totusi, fiind o masina de oras recomand decentul 1.0 EcoBoost de 125 cai.