Peugeot 508 I, cunoscut in popor drept succesorul lui 407, normal ca trebuia sa se numeasca 508. Merita in schimb berlina franceza banii tai?

 

Daca mergem pe principiul romanesc de “mult, bun si ieftin”, atunci da, merita. Daca mergem pe principiul romanesc ca aici conducem doar de la Audi in sus, atunci nu. Si cu asta am incheiat articolul. La revedere domnule prim-ministru.

Aparut in 2010, Peugeot 508 I a avut niste bocanci mari de purtat. De o parte a venit ca si succesorul lui 407, de celalalta parte a venit ca si succesorul lui 607. Practic, la fel ca Raluca Badulescu pre-operatie, Peugeot 508 I e 2-in-1.

La fel ca si Raluca Badulescu pre-operatie, masina e imensa. Poate ca din anunturi nu pare cine stie ce, dar ca si dimensiuni e aproape la fel cu Skoda Superb, o alta masina care se carmuieste, nu se conduce.

Invidiosi pe francezii de la Renault pentru ca fac masini fiabile, Peugeot s-a gandit sa faca la fel si a inceput cu nava amiral si 508-ul e prima victima.

De ce sa cumpar un 508 si nu un Passat?

 • Pentru ca aici cumperi mai degraba masina si nu sigla, cum e la Passat. Da, pe partea de calitate a materialelor interioare Passat-ul B8 e o idee mai bun, dar 508-ul in schimb vine cu o roaba de confort si cu o roaba de tehnologie. La fel ca vechiul Renault Vel Satis, asta e o masina orientate doar spre confort si drum lung si are o sportivitate demna de Tamara Buciuceanu.
 • Al doilea motiv se aplica pentru piata second-hand si anume deprecierea. Fiind un Peugeot, un producator francez cu un trecut mai dubios decat al lui Kim Jong-il, 508 are parte de o depreciere demna de un sac de cartofi ce pica din pod. Asa ca poti avea o veritabila limuzina la un pret mai mic decat ceea ce vezi normal in piata.

Motoare Peugeot 508 I

Benzina

 • 1.6 VTI de 120 cai – Un motor facut in colaborare cu BMW si care e decent pentru clasa de mai jos, in schimb pe 508 e ca si cum ai pune un astmatic sa iti sufle in aparatul de aer conditionat vara. Pe langa asta, astmaticul mai are nevoie ocazional si de bobine de inductie.
 • 1.6 THP de 156 si 165 cai – Pe Peugeot 208 e un motor forta, pe 508 in schimb e doar un benzinar decent care te plimba fara emotii. Asta daca eviti primele modele care au avut probleme cu lantul distributiei. Neaparat de verificat daca a fost schimbat.

Diesel

 • 1.6 HDi de 115 si 120 cai – La fel ca si benzinarul de 1.6, trebuie sa ai inclinatii spre BDSM ca sa cumperi motorul asta pe caroseria de 508. Dar iarasi, exista ingrijorator de multi oameni care au cumparat Skoda Superb 1.6 TDI, asa ca nu voi judeca prea mult. De asemenea, mare atentie la modelele e-HDi care sunt sensibile la motorina asa ca pune motorina de calitate, nu fii epiderma organului genital masculin in parohie.
 • 2.0 HDi de 140, 150, 163, 180 cai – Lansat ca sa se ia de gat cu celelalte motoare diesel de 2 litri in 4 cilindri, acesta e doar un alt diesel European. Ce se intampla cu noi europenii si cu fascinatia noastra pentru dieseluri de 2 litri in 4 cilindri?
 • 2.2 HDi de 204 cai – Venit special pentru Peugeot 508 I GT, acest motor are chiar si 4 cai in plus fata de hybrid si vine cu un impozit de vreo 8 ori mai mare. Oricum nu ai sa faci sport intr-o barca de genu asta.

Hibrid

2.0 HDi hybrid de 163 si 200 cai – La fel ca si Mercedes, Peugeot a mers pe ruta diesel-hibrid pentru ca ei nu fac lucrurile ca restul lumii. Ai putea spune ca francezii sunt pe invers. Cat despre sistemul hibrid nu prea s-au auzit de probleme asa ca il poti lua cu incredere.

Probleme generale Peugeot 508 I

 • Multe probleme pentru versiunea pre-facelift, nu foarte multe la versiunea facelift. Una din principalele probleme este la nivelul materialelor din interior, care par a fi fost furate din caminele din regie. Asteapta-te la greieri si la scartait, exact ca in regie.
 • Motorasele stergatoarelor pentru versiunea pre-facelift s-au gandit sa faca gratar cu carbunii si au tendinta de a se arde.
 • Pompa de apa actionata electrica are momente cand refuza sa functioneze, asa ca stai cu ochii pe temperatura si in cazul in care atmosfera devine incendiara, trage pe dreapta.
 • Cutia robotizata 2-Tronic e inca o demonstratie a faptului ca e un concept esuat. Prima oara oamenii au dat vina pe Renault si pe abilitatilor lor, dar se pare ca si aici sunt probleme.
 • Pentru berlina, portbagajul nu e izolat prea bine si ploua in masina.
 • Navigatia are harti desenate de catre Burebista asa ca mai bine folosesti GPS-ul de pe telefon.
 • Nu toate cablurile au mufele fixate bine asa ca poti avea tot felul de probleme electrice. Care de fapt s-ar putea sa nu fie probleme electrice, ci doar cabluri iesite.
 • Suspensia spate la varianta break are bucsele facute din hartie igienica si masline. Daca ai de gand sa cumperi un break, fa un test drive pe drumuri proaste.

Verdict Peugeot 508 I

Clar e o limuzina unde platesti masina si nu sigla. Merita in schimb sa o cumperi? Daca vrei ceva diferit de Mondeo-urile, Passat-urile si A4-urile de pe strada, atunci poti merge pe mana unui 508 lejer. In mod dubios, chiar e o masina decenta ca si fiabilitate. N-ai zice ca francezii ar putea face asa ceva, in conditiile in care ei fac greva la fiecare 2 saptamani.

Ce motoare recomand? Pentru benzinar recomand 1.6 THP-ul de 165 de cai, iar pentru diesel recomand 2.0 HDi-ul de 140 de cai. Iar daca te tin balamalele financiare, clar 2.0 HDi hibridul e cea mai buna alegere. A da, indiferent de motor, recomand doar versiunea facelift.