Vrei sa il iei la o tura pe Mircea Solcanu dar nu prea ai bani? Atunci ai un BMW Z3 la dispozitie. Sau poate ca vrei o masina care va deveni un clasic? Atunci un BMW Z3 poate fi un candidat viabil.

O masina destul de obscura la noi in tara, BMW Z3 a inceput isteria masinilor de tip roadster pentru BMW. Poate ca nu a fost cel mai bun model posibil, dar cu totii stim ca prima oara nu iese asa cum ne doream. Plus ca fara BMW Z3 nu am fi putut avea Z4. Doar ca Z4 e o masina pentru genul de om care are parul dat cu gel, are un lant de aur la gat, se da numai cu parfum scump, e celibatar dar are mai multe haine de femei la el in casa decat are pentru el. Iar Z3-ul? Z3-ul e o masina pentru genul de om care are dat parul cu placa si are un cercel in urechea stanga.

Daca nu te califici la stilul asta de viata, atunci un Z3 tot poate fi o alegere interesanta pentru tine. Asta din urmatoarele motive:

 • BMW Z3 e un BMW de moda veche, unde vine atat cu motoare in 4 cilindri, dar in special cu motoare in 6 cilindri. Ai chiar si un motor de 2 litri in 6 cilindri, care poate canta mai frumos decat Benone Sinulescu atunci cand pui o caseta inainte de culcare. Din pacate Z3-ul vine doar in versiunea decapotabila (este si un hatchback, dar ai mai mult noroc sa gasesti branza Del si sa afli misterul acestor branzeturi decat sa gasesti un Z3 hatchback) si asta reduce mult din sportivitate. E o masina mai grea si mai putin aerodinamica, fapt petnru care multa lume a mers spre E46 Coupe.
 • Al doilea motiv pentru care poti cumpara un Z3 este specula. Masina asta are sanse reale de a deveni un clasic si asta se vede deja in preturile de pe piata. Daca pana acum cativa ani puteai cumpara un BMW Z3 pentru echivalentul a 500 de lei si doua sticle de coniac, astazi preturile deja incep sa se baloneze mai rau decat un prieten care a baut Ursus Retro si a fost timp de 3 zile cel mai bun prieten al budei. Oare de la asta sa vina si numele de Oana Budeanu? De la buda? Cine stie. Stiu doar ca Z3-ul incepe sa prinda inflatie de pret deci poti specula niste bani frumosi din asta.

Motoare BMW Z3

Benzina

 • 1.8 MPI de 116 si 118 cai – Esti la fundul butoiului cu acest motor care pierde ulei prin toate incheieturile. Daca schimbi garniturile facute din hartie igienica, ai un motor cat de cat fiabil. Dar la 116 cai chiar esti ultimul om de pe strada. Legenda spune ca pietonii iti vor taia des calea si iti vor arata semne obscene pentru ca te deplasezi prea incet.
 • 1.9 MPI de 118 si 140 cai – Versiunea de 140 cai era vechiul M42 care are norma de poluare…pe cine pacalesc, nu are norma de poluare, e non-euro. Apoi in 1992 vine M44-ul de 118 cai, care era motorul de baza pentru BMW E36 318i, masina oficiala a “AM BMW FA”. Motorul oficial al BMW-ului de 300 de euro. Motorul oficial “BA MA VEZI”. As putea continua toata ziua.
 • 2.0 MPI de 150 cai – Avem deja primul motor in 6 cilindri si singurul motor de 2 litri in 6 cilindri. Am sa vorbesc la comun despre motorul asta pentru ca M52-ul a fost folosit in toate combinatiile posibile si imposibile.
 • 2.2 MPI de 170 cai – Daca in cazul celor de la Audi uleiul se consuma, in cazul celor de la BMW uleiul se pierde direct. Da, toate motoarele de aici isi pierd uleiul pe traseu multumita GARNITURILOR LA FEL DE PROASTE CA ALEA DE LA UN FAST FOOD DE LA O GARA PIERDUTA IN TIMP SI SPATIU. Iar benzinarul de 2.2 e cel mai faimos dintre toate.
 • 2.5 MPI de 170, 173 si 186 cai – Acelasi motor, aceleasi probleme. Cumva, acest copil de mijloc de familie se incadreaza in stereotip si a fost ignorat total de catre posesori.
 • 2.8 MPI de 192 cai – Faimosul 2.8 M52, present intens pe E36 si E46, ajunge si sub capota lunga a lui Z3. Acest motor este faimos pentru ca il gasesti drept 1.6 sau 2.0 in acte, pentru ca suntem romani si suntem inventivi.
 • 3.0 MPI de 231 cai – Acuma vorbim despre cel mai fiabil motor din gama, dar la banii astia ma indoiesc ca proprietarii de Z3 se ating.
 • 3.2 MPI de 321 si 325 cai – Rezervat exclusiv pentru Z3M, aceasta masina de colectionari incepe de la 40000 euro momentan, asa ca nu ma obosesc sa scriu mai mult despre el.

Probleme generale BMW Z3

 • Cutia automata ZF are nevoie de schimb regulat de ulei si filtre la fiecare 60000 km, in ciuda recomandarilor celor de la BMW care spun ca nu are nevoie de mentenanta. Asa au spus si despre distributia din spatele motorului, si stii si tu ce distractie a fost acolo.
 • Motoarele in 6 cilindri sunt faimoase pentru consumul excesiv de ulei, pentru garniturile furate de pe un Oltcit parasit intr-o parcare, valva PCV, termostat, pompa de ulei, pompa de apa si pentru faptul ca se incing mai ceva decat mine dupa o sticla de Riesling si incep sa fac wrestling.
 • Suspensia pe spate e furata de pe E30, chiar daca restul masinii sta pe plaftorma de E36.
 • Si aici ajung la dezavantajul principal al lui BMW Z3. Mult noroc sa mai gasesti piese pentru aceasta masina exotica.
 • Masina exotica de tip roadster, asa ca mare grija la prelata. Verifica neaparat daca prelata are taieturi, gauri, daca motorasele functioneaza cum trebuie si asigura-te ca nu ploua (sau ploo) in masina.

Verdict BMW Z3

O masina clasica, pe care romanii cu siguranta o evita. O masina de pasionati? Nu stiu ce sa zic, in conditiile in care un E36 coupe e mai agil si mai ieftin. O masina de investitori? Cu siguranta. BMW Z3 ramane o investitie sigura pentru cei care vor sa faca bani din masini clasice. Gen, 0,005% din romani. La revedere domnule prim-ministru.

Ce motoare recomand? Daca nu ai bani de un Z3 dar vrei un Z3, atunci benzinarul de 1.9 ramane o alegere clasica printre posesorii de BMW-uri mai vechi. Daca ai bani totusi, recomand orice benzinar in 6 cilindri pentru acea simfonie unica de 6 cilindri in linie.