Smart ForFour I, o masina de la Mercedes construita in Olanda, intr-o fabrica Volvo pe platforma de Mitsubishi Colt. Asta ar trebui sa fie interesant. Chiar daca a fost printre noi doar 3 ani scurti, Smart ForFour I a ramas o masina memorabila si adorata de catre soferitele de oras.

 

Poate ca Smart ForFour I nu a avut acelasi succes la lansare precum emisiunile lui Lorin Fortuna in care a dovedit energetic faptul ca Dan Diaconescu s-a nascut miel si s-a transformat in maias. Oricum masina asta a fost un paradox total inca de la lansare. Smart, un brand Mercedes, a venit cu o masina scumpa, ce mai scumpa din segment de fapt, construita pe platforma lui Mitsubishi Colt, una din cele mai ieftine masini din clasa.

Atunci de ce sa iau un ForFour si sa nu iau un Colt direct?

 • La fel ca si la prostituate, cu cat platesti mai mult cu atat primesti materiale de calitate, o experienta mai placuta si o siguranta in plus. Da, mecanica e identica cu cea de pe Mitsubishi Colt, dar materialele sunt de o calitate superioara, in stilul Mercedes.
 • Apoi ai partea de siguranta, pentru ca Smart ForFour I vine impachetat cu sisteme si rigiditate structurala demna de Mercedes B Class, o alta masina in care trebuie sa fii om foarte dedicat pentru a muri intr-un accident cu acea masina.
 • Nu arata ca un avorton….asta, ca o masina de spalat pe roti. Da, nu te vei satisface fizic la pozele cu un Smart ForFour, dar nici nu vei fi hulit pe strada in timp ce te tarai prin jungla urbana. Practic, un ForFour e la jumatatea centrului dintre un ForTwo si un Roadster, ca si aspect.
 • E foarte ieftina la mana a doua. Scumpa de noua, ieftina second-hand. Practic, un Hyundai i20 I invers, la fel cum Sandu Ciorba e un fel de Alex Velea invers. De fapt, masina asta e una din cele mai ieftine masini second-hand din segment, mai ales in care ofera cateva conditii mai de Doamne Ajuta. Costa cam cat o Fiesta din aceeasi generatie si unpic mai putin decat un Polo, dar cu siguranta ai o masina diferita, mai confortabila si chiar si mai fiabila.

Motoare Smart ForFour I

Benzina

 • 1.1 de 64 si 75 cai – Un motor excelent pentru incepatori. Nu are nici prea multa putere, nici prea putina. Usor de condus, usor de intretinut. Iti iarta toate stangaciile si nici nu iti va pedepsi portofelul. Gen ca o escorta care intelege ca vii pentru prima data.
 • 1.3 de 95 cai – Adus din tomberonul Mitsubishi, toata lumea se plange de acest muribund pentru lipsa de putere. Da, are 95 de cai putere dar, ca la orice motor japonez, puterea vine foarte sus in turatii si mai devreme de 4000 de rpm nu vei intelege nimic din motorul asta. Da, e aceeasi problema si la Mazda dar macar acolo lumea e obisnuita sa ii dea pedala si sa sara rotatiile. Dar nu vei face asta intr-un Smart. Nu recomand motoru asta decat daca nu gasesti altceva.
 • 1.5 de 109 cai – La fel cum nu vei face nici cu acest motor. Destul de moale ca si performante, acesta a fost motorul standard pentru Lancer. Da, nu vei rupe asfaltul, dar nu iti vei fractura nici portofelul cu acest motor. Asadar, e motorul ideal pentru Smart ForFour I, e echilibrul dintre performante-fiabilitate-costuri.
 • 1.5 Turbo de 175 cai – Rezervat pentru Smart ForFour Brabus, mult noroc sa gasesti unu.

Diesel

1.5 cdi de 67 si 95 cai – Nu stiu de ce ti-ai lua un motor diesel pentru o masina gandita special pentru oras, dar iarasi nu stiu nici de ce lumea sta lipita de televizor si se uita la Viorel si Vulpita, nu la comunicatele oficiale ale MAI pe timp de pandemie de coronavirus. In orice caz, acest motor e versiunea in 3 cilindri a dieselului de pe B Class. Ce inseamna sta? Motorul este montat transversal si astfel ai acces doar la schimbat uleiul si bujiile. Pentru operatiuni mai complexe, va trebui scos tot motorul. Nu se stie niciodata. Plus ca are filtru de particule. Si volanta dubla. Si e diesel.

Probleme generale Smart ForFour I

 • Cutia automata este mai lenesa decat un functionar public pus ca sa lucreze de acasa, nu sa fie in concediu platit pe perioada determinata precum unii dintre colegii lui care au facut masaj cu buzele pe zonele unde nu bate soarele ale sefilor.
 • Multe masini vin cu plafon panoramic asa ca ai grija de el mai ceva decat are grjia statul de tine. Glumesc, chiar trebuie sa ai grija de el si sa folosesti plafonul panoramic in mod regulat, atlfel vei avea probleme cu el. De asemenea, verifica sa nu aiba scurgeri si sa te trezesti ca intr-un episod din Spongebob Squarepants.
 • Chiar daca e o masina premium, inca se simte influenta Mitsubishi la nivel de interior. Mitsubishi sunt faimosi pentru calitatea materialelor, de obicei demne de camerele de camin studentesc.

Verdict Smart ForFour I

Una din cele mai bune masini de oras la ora actuala. Da, poate ca e o idee mai scumpa decat restul masinilor din segment, dar Smart ForFour I ramane o alegere excelenta pentru viata de oras. Arata bine, e confortabila, e semi-dotata ca si Gina Pistol si e foarte usor de condus. Nu e de mirare sa afli ca majoritatea posesorilor anteriori sunt de fapt posesoare. De asta ai sa vezi multe masini zgariate sau crapate la nivel de caroserie, dar asta nu ar trebui sa te faca sa te razgandesti. Si da, o recomand in defavoarea lui Mitsubishi Colt, pentru ca aici ai acel sentiment de premium. Nu e premium, ai doar sentimentul.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare recomand clar gloriosul 1.5 de 109 cai, iar daca nu ai bani poti merge si pe motorul de 1.1. Cat despre diesel, nu ai sa ghicesti vreodata. Niciodata.

Totusi…Smart ForFour diesel? Ce mai e Smart in combinatia asta?