VW Touran II, masina uitata a grupului VW. Daca pana prin 2015 lumea radea de Polo, iata ca acum Touran-ul a venit ca sa ii ia locul. Serios, cred ca e cea mai la plesneala masina facuta de VW dupa VW Fox.

Faptul ca prima generatie s-a fabricat 150 de ani spune ceva despre interesul celor de la VW pentru Touran. De fapt, VW Touran II a venit strict pentru ca in 2015 se lanseaza noua plaftorma modulara MQB si au trebuit sa actualizeze inclusiv aceasta duba cu geamuri. Doar ca la, la fel ca si Scenic, VW Touran II e o prezenta mai rara pe strazile patriei decat prezenta in online a celor de la Suzuki. Pe bune, oamenii astia abia daca au campanii de marketing si totusi masinile lor se vand de parca ar fi casete germane cu filme de actiune. E simplu de inteles motivul pentru care dubele cu geamuri nu se mai cumpara si totul se poate rezuma la 1-2-3-cata-scoala-ai-facut cuvinte: cross-over. Majoritatea oamenilor acum daca vor o masina de familie isi cumpara direct un Cross-over si nu mai au timp de MPV-uri. Totusi, VW tine VW Touran II si oribilul Sharan in listele de configurator in semn de nostalgie. Ca un batran care si-a mancat malaiul dar care in continuare vine la munca chiar si la ani dupa pensionare, doar ca sa vada ce se mai petrece pe acolo, asa si Touran-ul sta si priveste lumea din jurul lui.

Se vede ca s-a dus farmecul primului model, pentru ca acum VW a pus efectiv toate motoarele pe care le-a gasit prin tomberon si le-a pus pe Touran II. Daca era dupa mine, VW Touran II trebuia sa vina doar cu un 2.0 TDI, ca sa nu te mai obosesti cu alte optiuni peste care oricum doar te uiti si zici „hmm…interesant”, si treci mai departe in drum spre 2.0 TDI. Dar macar te poti lauda ca masina a fost desenata de Geo Da Silva, tipu responsabil pentru Alfa Romeo 156, VW Scirocco sau Audi R8…sau ala era Walter Da Silva? Chiar daca e in esenta un Golf Plus cu portbagaj sau un Golf break mai inalt, Touranul inca a reusit sa mai atraga cativa familisti care cel mai probabil conduc Touran din tata in fiu.

Motoare VW Touran II

Benzina

  • 1.0 Turbo de 115 cai – Cand am spus ca VW a pus efectiv toate motoarele pe care le-a gasit prin tomberon si le-a pus pe Touran II, asta e unul din acele motoare. Nu cred ca trebuie sa explic de ce acest mancator de ambreiaje e o idee mai gresita decat pizza cu ananas si guma, mai ales pe Touran.
  • 1.2 Turbo de 110 cai – Lansat in 2015 si pensionat in 2019 de catre 1.0 TSI, acesta e un alt motor eronat pentru caroseria de Touran. Dar macar asta nu are probleme specifice.
  • 1.4 Turbo de 150 cai – Aflat la sfarsit de viata, acest benzinar ar trebui sa aiba problemele de fiabilitate rezolvate. Dar iarasi, e ca si cum ai pune-o pe Tamara Buciuceanu sa il care in spate pe Cabral si nu o sa iasa prea bine.
  • 1.5 Turbo de 150 cai – Venit in 2019 ca sa ne arate ca VW inca se pricepe la motoare care consuma ulei talpa, acest 1.5 TSI se pare ca ne aduce aminte de vechiul 1.8 TFSI si de al sau consum de ulei. Se pare ca VW nu se poate abtine de la incontinenta uleioasa.
  • 1.8 Turbo de 180 cai – Fantastic motor, doar ca nu are ce cauta pe VW Touran II. Asta daca vrei doar sa iti verifici dimineata copii daca au mancat dimineata, luand curbele cu viteza si fortand pe cei mici ca sa isi trimita mancarea direct din stomac catre geam.

Diesel

  • 1.6 TDI de 110 si 115 cai – Probabil ca majoritatea romanilor se vor arunca catre acest motor doar pentru ca e un motor mai ieftin si care consuma mai putin. Totusi, acceleratia se masoara cu calendarul atunci cand incarc Touranul si nici nu vei putea tracta chestii mai mari decat o lada de bere.
  • 2.0 TDI de 115, 150 si 190 cai – Clasicul 2.0 TDI care e un fel de bicicleta a satului in grupul VW vine si pe Touran si e gata sa il ajute. De departe cel mai echilibrat motor si mai apt de munca pentru caroseria lui Touran dar in special pentru modul in care va fi folosit.

Probleme generale VW Touran II

  • VW Touran II vine cu mai multe optiuni si sisteme de siguranta decat Hannibal Lecter asa ca verifica tot ce inseamna buton si functie.
  • Cutia automata DSG promite ca si-a rezolvat problemele din trecut si ca acum e fiabila. Ramane de vazut, dar intre timp va trebui sa schimbi uleiul si filtrele la fiecare 60.000 km. Statisticile momentan spun ca DSG-ul e in continuare un baiat rau care vrea sa iti ia banii.
  • Motoarele diesel sufera de probleme moderne ale unui diesel strangulat de normele de poluare de parca ar fi platit pentru acest serviciu. Probleme la filtrul de particule, volanta cu masa dubla si cu EGR-ul. Vorba aia – dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai.
  • Infotainmentul are tendinta de a se inchide deodata, fara ca tu sa ii zici nimic. Practic, la fel ca la orice telefon, trebuie sa dai un restart la masina si isi va reveni. Sau iti pui o caseta cu Dolanescu si nu iti mai pasa de navigatie si videoclipuri.

Verdict VW Touran II

O masina uitata de catre cumparatori, VW, industria auto sau fanii Etno TV. La fel ca multe alte masini, Touran-ul se imbunatateste dar nu evolueaza. Ramane intr-un sector auto care e din ce in ce mai putin populat. Si pe buna dreptate. La banii pe care ii cere un Touran iti poti cumpara un Tiguan, 2 Dustere, un Kadjar, un Tucson si ce cross-over s-a mai lansat saptamana asta. Si multi oameni vor alege Tiguan, chiar daca are un portbagaj microscopic, in defavoarea unei dube cu geamuri. In trecut Touran-ul se putea bate cu caramizile in piept pentru ca venea cu 7 locuri, dar majoritatea masinilor de familie moderne vin cu optiunea asta. Asa ca, de ce sa mai cumperi un Touran in 20-20?

Ce motoare recomand? Singurul benzinar care face sens pe Touran e 1.4 TSI de 150 de cai, iar la diesel clar 2.0 TDI de 150 de cai.